Curățenie de primăvară la Facebook

Facebook a decis să șteargă zeci de mii de conturi false din Marea Britanie, cu o lună înaintea alegerilor anticipate de pe 8 iunie, ca parte a campaniei împotriva „știrilor false“. Este un răspuns la criticile lansate la adresa Facebook, rețeaua fiind acuzată că este responsabilă de influențarea alegerilor prezidențiale din SUA, prin răspândirea unor informații false. Decizia Facebook vine pe fondul victoriei lui Emmanuel Macron la prezidențialele din Franța, după ce numeroase publicații au acuzat că Rusia a intervenit în desfășurarea campaniei electorale. Și guvernul britanic a lansat acuze similare împotriva Rusiei, însă, mai nou, ținta Londrei au devenit liderii UE de la Bruxelles.

Decalog împotriva știrilor false

Facebook a demarat și o campanie în ziarele din Marea Britanie pentru „educarea publicului britanic“ în ce privește știrile false. Astfel, Facebook cumpără spațiu publicitar în ziarele britanice pentru a-și face cunoscute regulile în vederea depistării știrilor false. O campanie similară s-a desfășurat în presa franceză înaintea prezidențialelor (în publicațiile Le Monde și Les Echos), dar și în presa germană (Bild și Suddeutsche Zeitung). Cele zece ponturi oferite de Facebook cititorilor pentru verificarea informațiilor includ verificarea adresei web, verificarea surselor, observarea cu atenție a fotografiilor, verificarea datelor și a faptelor relatate.

„Priviți cu scepticism titlurile“, îi mai avertizează Facebook pe cititori. „Oamenii vor să vadă informații corecte pe Facebook, la fel și noi. De aceea facem tot ce putem pentru a combate problema știrilor false“, spune directorul de politici al Facebook pentru Marea Britanie, Simon Milner. „Este limpede că încearcă să reducă această problemă, pentru că se confruntă cu presiuni în Marea Britanie, în Germania și în alte părți și, prin urmare, trebuia ca lumea să vadă că fac ceva. Vor să arate tuturor că iau în serios această problemă“, spune Charlie Beckett, profesor la London School of Economics.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.