Curtea Constituțională a aprobat proiectul ce prevede mai multă autonomie pentru estul țării

Curtea Constituțională din Ucraina a dat vineri undă verde proiectului de reformă constituțională ce prevede o mai mare autonomie pentru regiunile separatiste din estul țării, un proiect susținut de Occident care consideră că această măsură ar putea contribui la aplanarea conflictul militar, informează AFP și Interfax-Ukraina, potrivit independent.md.

Proiectul, care este o inițiativă legislativă a președintelui Petro Poroșenko, a fost prezentat în parlamentul ucrainean (Rada Supremă) la 16 iulie și trimis ulterior la Curtea Constituțională, al cărei aviz era necesar înainte de votarea textului.

„Decizia Curții Constituționale în privința descentralizării este un pas important către mari schimbări pentru stat”, a reacționat președintele Poroșenko pe contul său de Twitter, potrivit AFP.

Proiectul de reformă prevede acordarea de puteri sporite administrațiilor regionale și locale, dar fără a confirma definitiv statutul de semiautonomie pentru teritoriile aflate sub controlul rebelilor, statut dorit de separatiști.

Conform proiectului de reformă, acest statut special ar urma să fie stabilit printr-o lege separată și numai pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit mass-media ucrainene, Occidentul cere Kievului să integreze acest statut în Constituția sa, o idee care se lovește însă de o puternică opoziție în Ucraina.

Rusia a criticat acest proiect de reformă, considerându-l o „parodie„ a măsurilor ce trebuie aplicate de către autoritățile de la Kiev în cadrul acordurilor de pace de la Minsk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.