Cuțitul la os pentru autorități înseamnă noi promisiuni

Lipsa medicamentelor pentru pacienții diagnosticați cu cancer din România riscă să ia amploare.

Bolnavii, dar şi medicii oncologi fac apeluri disperate pentru rezolvarea situaţiei. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii anunţă că se caută soluţii şi, în acest moment, centralizează stocurile existente.

Peste 850.000 de bolnavi, dintre care 5.000 de copii ar putea fi condamnaţi, în codiţiile în care peste 20 de medicamente lipsesc de pe piaţă, iar unul dintre ele este Lanvis.

Exporturile de medicamente, estimate la aproximativ un miliard de euro, ar fi cauza acestei probleme, spun specialiştii, care însă arată cu degetul şi către Ministerul Sănătăţii.

„La criza actuală a suscitat cel mai mare interes acel medicament folosit în leucemii la copii şi pentru care Ministerul Sănătăţii caută soluţii de a fi adus, prin intermediul UNIFARM. De ce? Pentru că singurul medicament pe piaţă de pe bază de tioguanină , care are autorizaţie de punere pe piaţă, în acest moment lipseşte. Producătorul Aspen a anunţat încă din 2014 că are o problemă cu furnizarea substanţei active şi timp de un an de zile s-a adus un alt medicament din Germania şi autorizaţia a expirat din 2015. De atunci nu s-a mai depus la Agenţie o nouă documentaţie”, a afirmat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, potrivit b1.ro.

„Este un amatorism de glorie la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii”

„Doar atunci când ajunge cuţitul la os ai noştri iau atitudine, adică promisiuni. Aşa cum în 16 august, dădeau asigurări că va fi Tamoxifen în toată România, inclusiv astăzi au sunat pacienţi la call-center din vestul ţării şi chiar din Moldova că nu găsesc acest medicament în farmacii, şi vorbim de mediul urban. Aşa că de promisiuni ne-am săturat. Măcar de-ar face ceva, dar mă îndoiesc. Este un amatorism de glorie la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii”, a precizat și Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, scrie sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.