Cel mai puternic din ultimii 4 ani
Cutremur de 5,5 grade în România
 

Un puternic cutremur s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea la o adâncime de 134 de kilometri. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut o magnitudine de 5,5  grade pe scara Richter. 

Seismul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.

Cutremurul a fost resimţit puternic şi la Bucureşti.

UPDATE Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10,  la câteva ore după cel de 5,5 grade. Cutremurul de 2,7 grade s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri. Epicentrul seismului a fost la 41 de kilometri de Covasna şi Focşani, la 48 de kilometri de Râmnicu Sărat şi Mărăşeşti şi la 51 de kilometri de Târgu Secuiesc.

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, avertizase duminică dimineață că sunt posibile replici de până în 4 grade.

Cutremurul de duminică dimineață de 5,5 grade a fost cel mai puternic produs în regiunea Vrancea după cel cu magnitudinea 5,7 produs la 25 aprilie 2009.

"A fost cel mai mare cutremur din ultimii 4 ani, care nu a produs însă pagube, deși a fost resimțit destul de puternic de populație. Era de așteptat ținând cont de frecvența cutremurelor din aceasta zonă din ultima perioadă. Replicile vor fi mai mici de 4 pe scara Richter", a spus directorul Institutului pentru Fizica Pământului, la Realitatea TV.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs cel puțin şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

În Galați, în ultimele două săptămâni s-au produs peste o sută de cutremure. Numai în ultimele două zile, respectiv vineri și sâmbătă, au avut loc zece cutremure aici, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Ultimul seism în această zonă, conform aceleași surse, a avut loc chiar duminică dimineață și a avut o magnitudine de 2,8.

Accesări: 4984
Alexandru Vişan
Publicat Duminicã, 06 octombrie 2013

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
-2
14 Voturi

 

Alte articole scrise de Alexandru Vişan: Alte articole din categorie:


 
Comentarii

Margarit
16:19:25, 07 Oct 2013 31
Ma eu nu am incredere in toate schitzele si masurarile romane.Daca japoneji care au hat cel mai avansat sistem si tot au murit cateva zeci doar de la cutremur c aapoi saraci sa vina valul ala peste ei si apoi le-a mai stricat si centrala .Daca ei nu au capacitati ce sa zic de noi din cauza asta eu nici nu urmaresc emisiuni destre asta ca nu au temei.principiul meu e sigur o haina un act un banut si o conserva si tzuushti pe use in cateva secunde tTTtram bum bum si sint afara tzaka paka ultma data mi-a luat 30 de secunde.De data asta am adormit cei drept da nici nu a fost asa mare.Am avut noroc chior ca chioru.Fiti vigilenti.
ContraPro
0
 
taran din galati
04:49:55, 07 Oct 2013 30
OMV incearca sa strapunga falia cristalina si n-a reusit deocamdata. Se pare ca au adus echipament super sofisticat si asta incerca. Nu conteaza ca au contaminat fantanile oamenilor, le-au crapat casele si cine stie ce mai urmeaza. Ei vor sa scoata cat mai mult petrol si gaz, si restul nu mai conteaza. Nimic si nimeni nu-i mai opreste in tara asta a noastra, vanduta pe nimic! S-au repezit toti ca vulturii pe prada, care sa inghita mai mult! De s-or infrupta pana or plesni! Sa le-ajunga!
ContraPro
+4
 
Cutremur pe dreaku'
17:22:56, 06 Oct 2013 29
La Festivalul carnatilor de Pleznoi s-au intalnit "Tanda cu Manda" , ca nu s-au vazutara de multisor, si " au pus-o " de "mamaliga". Ca de, mai trebuie si asta si d-aia fuse ce fuse ( cu ce , stie ei)
ContraPro
-2
 
galateni, solicitati
16:43:26, 06 Oct 2013 28
1. datele extragerii de petrol, volum, perioade, inainte de 1990 și după 1990 2. cantitatea de apă și sare introduse in locul petrolului extras, inainte de 1990 si după 1990 3. alătui de petrol s-au extras gaze sau au fost eliminate prin ardere? 4. infiltrarea apei din inundatii până la ce adâncime s-a făcut?(comparativ cu apa de ploaie) 5. experimentul contactei apei cu gazele se poate face si la suprafată pt a compara zgommotele produse? 6. în ce tări s-au intilnit evenimente asemanătoare(perioade, gradul de sismicitate, durată maximă în timp) 7. solicitati infor. ma.tii de la oamenii de stiință, geologi, seismologi, nu de la mass media 8. invitati specialistii la Izvoarele, nu parlamentari 9. reacția animalelor, păsărilor, pădurilor, dealurilor?? 10. sondarea terenului și apelor la adâncime, în afara fântinilor 11. un medic în fiecare scoală prezent pe timpul cursurilor si altul la dispensar 12. doamna de la România TV, Doina Ionel, astazi, orele 16 ce a prezis cutremurul de dimineatza si sustine ca va fi unul si mai mare, nu trebuie ascultată și invitată la Izvoarele si Vrancea??!! 13. invitati specialistii petrolisti care au extras si mai extrag petrolul de la schela pt detalii, date, cifre, etc
ContraPro
+10
 
gelu
14:09:20, 06 Oct 2013 27
In Romania, tara cu cel mai mare risc seismic din Europa, politicienii inconstienti aflati in slujba escrocilor de Steinmetzi si nu inslujba cetatenilor care i-au votat au dat unda verde la exploatarea gazelor de sist cauzatoare de cutremure mici si dese in zonele de exploatare care in cele din urma vor declansa mari cutremure in Vrancea care vor cauza mari bagube materiale si pierderi de vieti omenesti la nivelul intregii tari. Avand in vedere ca prin activitatea lor politicienii vor sa ne omaore se impune eutanasierea de urgenta a tutoror acelor implicati in aprobarea acestei tehnologii criminale.
ContraPro
+19
 
1 2 3 4 5 6 7

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.