Cutremur devastator în Italia

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc miercuri dimineață în Italia, la circa 10 kilometri de orașul Norcia la ora 03.36, ora României, potrivit BBC. Zeci de persoane au murit, altele au dipărut. Autorităţile locale au transmis că jumătate din localitatea Amatrice este devastată. Cutremurul s-a resimțit timp de 20 de secunde și a avut loc la o adâncime de 10 kilometri. Seismul a fost resimțit la Roma. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, altele fiind prinse sub dărâmături.

Update: Numărul victimelor continuă să crească. Cel puțin 120 de oameni au murit și numeroase persoane sunt dispărute, a anunțat premierul italian.

Update: Nou bilanţ al victimelor, anunţat de AFP: 73 de morţi.

„Este impresionant cum se mişcă autorităţile italiene. Este şi mai impresionant cum se mişcă voluntarii. Respect pentru cei care stau la cozi pentru a oferi sânge, pentru cei care au improvizat centre de colectare şi donaţii, celor care donează materiale, bani, bunuri, gânduri. Celor care au scormonit cu mâinile goale printre pietroaie şi rămăşiţe atâta amar de timp, urlând după viaţă. Jurnalistului care a lăsat live-ul, a pus deoparte telefonul şi s-a aruncat printre pompieri ca să ajute – da, profund. Dar tot vina lor rămâne. Sunt zgârciţi la renovări şi prea mândri de vechiturile alea pe ei le-au chemat case, obiective turistice sau rezidenţe relais de lux, până azi.
S-a eliberat drumul, ajungem şi noi (într-o oră, două)”, scrie pe pagina sa de Facebook jurnalistul Sergiu Balaban Duck.

Potrivit acestuia, „în Umbria, foarte multe locuinţe stau pe mormane de nisip, sau direct pe stânci. Fără fundaţie. Şi nu-s făcute din bolţari, ci din patră de câmp. În Massa Martana au mai rămas doar trei firme de construcţii care ştiu să lucreze piatra, cimentul şi lemnul – pietrari zidari”.

Update: Un nou bilanț al cutremurului arată că 38 de oameni au murit. Seismul a fost urmat de cel puțin 80 de replici.

Update: Bilanțul morților urcă la 20. Zona a fost zguduită de numeroase replici de mai mică intensitate, fiind înregistrate cel puțin 17 noi cutremure.

Update: Cotidianul La Repubblica anunță că numărul morților se ridică la cel puțin zece, după ce iniţial s-a vorbit despre şase persoane care şi-au pierdut viaţa.


După aproximativ o oră, un al doilea seism, de 5,5 grade, a fost înregistrat la doar patru killometri distanță de Norcia.

Cel puţin şase persoane și-au pierdut viața și mai multe se află sub dărămături.

Primarul orașului Amatrice a vorbit la un post de radio, precizând că orașul a fost distrus, foarte mulți oameni fiind îngropați sub dărâmături.

„Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbuşească”, a declarat Sergio Perozzi.

De asemenea, biroul prim-ministrului Matteo Renzi a anunțat că echipe de salvare sunt trimise în zonele cele mai afectate, iar Agenția de protecție civilă din Italia susține că cutremurul a fost „grav”.

Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini cu străzi pline cu dărâmături în mai multe orașe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, Luca Cari, cele mai afectate orașe par să fie Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.