Cutremur la Chişinău: 15 judecători reţinuţi pentru spălarea miliardelor din Rusia

Nu mai puţin de 15 judecători din mai multe raioane ale Republicii Moldova au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate de Centrul Naţional Anticorupţie. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal.md de către ofiţerul Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi.

Judecătorii reţinuţi marţi în urma percheziţiilor sunt implicaţi în spălarea de 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul judecătoresc al RM. Totul după ce, în cadrul unei şedinţe închise din această dimineaţă, procurorul general a cerut Consiliului Superior al Magistraturii permisiunea pentru demararea urmăririi penale a judecătorilor.

„Confirm operaţiunea procurorilor anticorupţie, împreună cu ofiţerii CNA. Au loc descinderi la mai multe judecătorii şi domicilii, în toată ţara. Până acum au fost reţinuţi şapte judecători, pe cauze care vizează acte de corupţie, însă operaţiunile sunt în desfăşurare şi deocamdată mă limitez la aceste informaţii. Voi reveni cu detalii mai târziu, iar la finalizarea acţiunilor veţi primi informaţii mai detaliate”, a declarat pentru Deschide.MD, ofiţerul de presă al CNA – Angela Starinschi.

Unul dintre judecători – Igor Vornicescu – a fost reţinut chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, pe unde încerca să fugă peste hotare. Un altul – Victor Orândaş – figurează în dosar, dar reţinerea lui nu a fost posibilă din motiv că acesta nu se află în ţară. Cel mai probabil, pe numele lui va fi emisă o ordonanţă de dare în urmărire internaţională.

Potrivit membrului CSM Teodor Cârnaț, decizia a fost luată după discuții aprinse în cadrul Consiliului, scrie Unimedia.
„Procurorul general interimar Eduard Harunjen a venit astăzi cu un demers de pornire a urmăririi penală față de mai mulți judecători. În lista erau 16 persoane. CSM a dat acordul de a porni urmărirea penală față de toate persoanele care se regăseau în lista procurorului general, fără excepții”, a declarat Teodor Cârnaț pentru UNIMEDIA.

Potrivit lui Cârnaț cei 16 foști și actuali magistrați figurau într-un raport al CSJ din 2014. Aceștia ar fi implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă prin sistemul judecătoresc din Moldova. Teodor Cârnaț a refuzat să dea nume, menționând doar că unii judecători sunt plecați din sistem.

„Nu pot da nume. Pot să vă spun că cei din sistem au fost suspendați din funcțiile pe care le dețin, iar în cazul celor plecați din sistem, a fost decisă suspendarea demisiei”, a adăugat Cârnaț.

În plină guvernare pro-occidentală, Republica Moldova a fost scena devalizării sistemului bancar şi a activelor din portofoliul statului, precum şi o perfectă “maşină de spalat bani” pentru afacerile necurate din Federaţia Rusă. Chiar în această perioadă de guvernare de după ceea ce unii numesc revoluţia din aprilie 2009, Republica Moldova a fost patria “atacurilor raider”(cu şanse mari de a se impune în limba română precum alt cuvânt venit pe filiera rusească – raket). Sunt acţiunile prin care, folosindu-se de decizii ale judecătorilor corupţi, offshore-uri dubioase ajung în proprietatea unor întreprinderi, terenuri sau bănci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.