Cutremur la Lisabona: Fostul premier Jose Socrates, arestat preventiv

Fostul premier socialist portughez Jose Socrates a fost inculpat, luni seara, pentru corupție și fraudă fiscală. El este arestat preventiv. Avocatul fostului sef al guvernului a catalogat decizia drept ”nedreaptă și nejustificata” și a anunțat că va face apel. Este pentru prima dată când un fost șef al executivului de la Lisabona este arestat, după căderea regimului Salazar, în 1974.

Socrates, 57 de ani, a fost reținut vineri seara, pe aeroportul din Lisabona, atunci când sosise de la Paris, unde locuiește din 2011, când și-a data demisia.

A fost premier între 2006 și 2011. Și-a dat demisia la jumătatea celui de al doilea mandat, după ce a fost nevoit să impună măsuri dure de austeritate.

Au mai fost arestați trei apropiați ai fostului premier, printre care și șoferul lui Socrates, care sunt suspectați că au transportat cu mașina sume mari de bani la Paris. Analiștii consideră că arestarea lui Socrates reduce drastic șansele socialiștilor de a obține o majoritate la alegerile legislative din 2015. Se anulează astfel ecartul dintre socialiști, care au obținut primăria Lisabonei la alegerile locale din septembrie 2014, și social-democrați (partid de centru-dreapta în Portugalia).

Nici guvernul de centru-dreapta nu este scutit de probleme cu justiția. La începutul lunii noiembrie a fost arestat șeful serviciului de imigrație, suspectat de corupție în cadrul programului ”vizele de aur”. Acestea sunt vize oferite investitorilor care aduc cel puțin 500.000 de euro în economia portugheză. Este vorba în special de cetățeni chinezi, care au investit peste un miliard de euro în Portugalia de la debutul acestui program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.