Cutremure de mici dimensiuni în cascadă la începutul anului

Mai multe cutremure s-au înregistrat în zona Vrancea la începutul anului, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism din seria de trei a avut loc azi noapte, la ora 0.51 şi a avut o magnitudine de 2,5 grade pe scara Richter.

După aproximativ o oră, a urmat un nou cutremur de 2,7 grade, iar azi la ora 13.12 s-a produs şi al treilea seism, acesta având o magnitudine de 2,5 grade.

Un cutremur a avut loc miercuri dimineaţă şi în Câmpia Română. Acesta a avut o intensitate de 2,1 grade pe scara Richter.

În 2013 sunt aşteptate, în zona Vrancea, câte 15 cutremure în fiecare lună, au fost estimările specialiştilor.

„Vom avea 15 cutremure în fiecare lună, dacă ne referim la zona Vrancea, vor fi cam 15 cutremure pe lună în medie, de obicei sunt cutremure mici sau moderate, însă pe măsură ce trece timpul vom avea şi cutremure mai mari. Vrancea e capabilă să genereze cutremure de la magnitudini mici până la magnitudini de peste 7 grade, dar e bine să fim pregătiţi pentru o astfel de eventualitate, pe cât se poate tot timpul”, declara recent Mircea Radulian, directorul ştiiţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

UPDATE Alte trei cutremure joi dimineaţă

Trei cutremure cu magnitudini de 3,4 grade, 2,6 grade şi 3,2 grade pe scara Richter s-au produs joi dimineaţă în România, două în Transilvania şi unul în Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Primul seism, cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, s-a produs în Transilvania, la o adâncime de 5 km, la ora 02.52 UTC (04.52 ora locală). Oraşele apropiate de epicentru au fost Topliţa (11 km), Vatra Dornei (38 km), Gheorgheni (38 km), Bălan (56 km) şi Reghin (57km).

Cel de-a doilea cutremur s-a produs tot în Transilvania, la o adâncime de un kilometru, la ora 03.07 UTC (05.07 ora locală) şi a avut o intensitate de 2,6 grade pe Richter.

Al treilea seism, cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, s-a produs în zona Vrancea joi dimineaţă la ora 03.33 UTC (05.33 ora locală). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 122 km. Localităţile apropiate de epicentru au fost Focşani (33 km), Mărăşeşti (39 km), Râmnicu Sărat (45 km), Covasna (48 km) şi Adjud (52 km)


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.