Cutremurul care a lovit Nepalul şi nordul Indiei, cel mai puternic din ultimii 81 de ani

Zeci de clădiri prăbuşite, un bilanţ al victimelor de peste 1.400 de persoane care continuă să crescă şi oameni prinşi sub dărâmături, sunt rezultatele seismului de 7,9 grade pe scara Richter care a lovit sâmbătă dimineaţa Nepalul şi nordul Indiei. Acesta este cel mai puternic seism înregistrat în această zonă a lumii în ultimii 81 de ani.

În 1934, un cutremur cu magnitudinea de 8,3 grade pe scara Richter a ucis peste 8.500 de oameni în Nepal.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu, capitala Nepalului. Valea Kathmandu este cea mai populată regiune a Nepalului, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori. Cutremurul a fost resimţit puternic şi în India şi Pakistan.

Ministrul nepalez de finanțe Ram Sharan Mahat a anunțat pe Twitter că potrivit datelor furnizate de armata nepaleză peste 1.457 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,9, relatează agenția DPA.

Guvernul nepalez a declarat stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale, potrivit DPA, iar Guvernul de la Kathmandu a decis deja să deblocheze 5 milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru persoanele sinistrate. Statele Unite au anunțat că vor trimite ajutoare umanitare în valoare de 1 milion de dolari.

Președintele francez François Hollande a anunțat sâmbătă că țara sa este pregătită să răspundă cererii de asistență din partea Nepalului și a exprimat solidaritatea Franței cu poporul și autoritățile nepaleze, potrivit AFP.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost. Alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, a anunţat pe Twitter că nu a fost rănit.

„Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori”, a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

Ambasada României la New Delhi a întreprins, în regim de urgență, demersurile legale pe lângă autoritățile competente nepaleze, în vederea obținerii unor informații suplimentare privind posibila existență printre victime a unor persoane de cetățenie română, respectiv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români potențial afectați, potrivit MAE.
Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetățenilor români aflați in zona afectată și nici vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român, printre victime.

MAE precizează că pe baza raportărilor acestora și a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE va reveni cu detalii și informații actualizate privind evoluția cazului.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.