Cutumă nerespectată la depunerea jurământului lui Iohannis

Cine trebuie să prezideze şedinţa solemnă a Parlamentului. Cum s-a comportat premierul Victor Ponta. Pe cine a ignorat Klaus Iohannis şi de ce.

C.P. Tăriceanu trebuia să prezideze şedinţa solemnă

Şedinţa solemnă a Parlamentului României în care Klaus Iohannis a depus jurământul a fost condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Prin asigurarea conducerii şedinţei de către Valeriu Zgonea, s-a încălcat însă protocolul. În mod normal, şedinţa solemnă trebuia să fie condusă de C.P. Tăriceanu, preşedintele Senatului. Există o regulă clară a şedinţelor comune: ele sunt conduse alternativ de către preşedinţii celor două Camere. Ori, duminică 21 decembrie au avut loc două şedinţe comune: prima, cea în care s-a dat votul final pentru bugetul pe 2015 şi care a fost prezidată de Valeriu Zgonea, şi cea solemnă în care Iohannis a depus jurământul. De aici reiese că nu s-a respetat cutuma: o şedinţă a fost prezidată de Zgonea, următoarea trebuia prezidată de Tăriceanu. De ce nu s-a întâmplat aşa este uşor de dedus: C.P.Tăriceanu, cel care a şi fracturat PNL pentru ca Iohannis să nu câştige, nu a vrut să fie el cel care prezidează şedinţa solemnă de depunere a jurământului.

Victor Ponta a plecat primul din sală

În finalul discursului susţinut de Klaus Iohannis, Victor Ponta s-a repezit (din banca guvernului) să îl felicite pe noul preşedinte. O scenă similară s-a înregistrat şi pe 9 februarie 2012, când acelaşi Victor Ponta (pe atunci co-preşedinte al USL) a sărit şi l-a felicitat primul că Mihai Răzvan Ungureanu, când acesta a primit confirmarea parlamentului pentru funcţia de prim-ministru. Numai că acum, după ce l-a felicitat pe Iohannis, premierul Ponta a fost primul care a ieşit din plen.

Dragnea şi Gavrilescu – ignoraţi

Dacă Victor Ponta a plecat ca din puşcă din plen, în schimb, Liviu Dragnea şi Graţiela Gavrilescu (ministrul mediului) au sărit amândoi să-l felicite pe noul preşedinte. Klaus Iohannis i-a ignorat pe amândoi trecând repede mai departe. Gestul lui Iohannis a fost interpretat în primă instanţă ca fiind unul „revanşard”, ştiut fiind că Dragnea şi Gavrilescu au aruncat în campanie tone de zoaie în liderul liberal. Nu este însă acesta motivul pentru care Iohannis i-a ignorat pe cei doi. Iohannis a uzat strict de protocolul existent la astfel de şedinţe, care prevede care este rangul persoanelor cu care preşedintele dă mâna. Este vorba de preşedinţii celor două Camere (Iohannis nu a dat mâna nici cu secretarii de şedinţă aflaţi în prezidiu), primul-ministru, preşedintele Curţii Constituţionale şi Patriarhul. Cu alte cuvinte, ceea ce a părut ca fiind o anomalie, a reprezentat starea de fapt starea de normalitate şi de respectare a protocolului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.