Cyber jihadiştii, armata din umbră

Miercuri, 8 aprilie, când la Bucureşti era ora 23.00, TV5-Monde, recepţionat în 200 de ţări şi teritorii ale lumii, s-a trezit cu emisiunea întreruptă brusc, ecranele televizoarelor înnegrindu-se pe toate cele 11 programe ale cunoscutului canal francofon ce emite din Paris. Concomitent, TV5-Monde pierdea controlul reţelei Facebook, pe cel al contului de pe Twitter, ca şi al site-urilor de pe Internet. Apoi pe ecrane au apărut cuvintele „Cyber War!”. Ulterior, de undeva, parcă din neant, au început să fie difuzate documente de identitate ale militarilor francezi angajaţi în operaţiuni împotriva grupării jihadiste Statului Islamic şi CV-uri ale apropiaţilor lor, toate dublate de atacuri împotriva preşedintelui Francois Hollande şi avertismente dintre cele mai dure, potrivit cărora „Cyber-Califatul este pe cale să caute şi să găsească familiile soldaţilor care s-au vândut americanilor”. Spre 3h00 (ora României) a fost reluat controlul asupra Facebook şi Twitter, dar nu şi al site-ului de pe Internet. Cât priveşte recepţionarea programelor, aceasta s-a restabilit parţial în jurul orei 6.00, integral pe la 11.00 – exceptând telejurnalele. Cu câteva ore înaintea acţiunii teroriste mediatice respective, Statul Islamic a difuzat un spot video realizat la Raqqa, fieful său din Siria, în care apăreau cinci indivizi ce felicitau „cavalerii media” care declanşează cyber atacuri şi le cereau să-şi intensifice eforturile lor.

Operaţiunea intervine la fix trei luni după atacurile teroriste care au vizat revista „Charlie Hebdo” şi magazinul cu produse cusher din periferia Parisului, soldate cu mai mulţi morţi şi răniţi. Ulterior, cyber atacurile s-au înmulţit şi au vizat tot felul de ţinte. De data asta, operaţiunea a vizat mult mai sus şi a provocat consternare în cercurile politice şi de presă din Franţa şi din lumea întreagă, fiind o premieră mondială şi dovedind cât de bine organizaţi sunt cyber jihadiştii şi ilustrând mijloacele materiale şi intelectuale de care dispun. Mai presus de orice, a devenit limpede pentru politicieni, specialişti în antiterorism şi mass-media că ei au devenit o „adevărată armată din umbră”, ce are în componenţă indivizi cu o calificare excepţională, care acţionează în reţea şi se pot afla oriunde pe glob.

Cyber atacul care a ţintit TV5-Monde a fost unul foarte sofisticat, el dovedind că la originea lui s-au aflat indivizi care au escaladat această spirală, dar nu întâmplător. Gilbert Ramsey, cercetător la Centrul pentru studierea terorismului şi violenţei de la Universitatea Saint Andrew din Scoţia, făcea această observaţie într-o convorbire cu un ziarist de la France Presse. El arăta că, de ani de zile, cyber atacurile fac parte din viaţa cotidiană, s-au banalizat deja şi reprezintă un element distinct al strategiei islamiste, mai nou, jihadiştii publicând şi manuale pe tema asta. Însă, acum, ei au ţintit mai sus. Unităţile de combatanţi ai grupării Statul Islamic acţionează în reţea, spunea expertul citat. „Aveam de-a face cu un grup de indivizi foarte competenţi, care pot acţiona oricând, oriunde în lume”.

Pe de altă parte, directorul general de la TV5, Yves Bigot, vizibil şocat de întâmplare şi impactul ei mediatic şi politic, a declarat ziariştilor veniţi pe avenue Wagram (sediul instituţiei pe care o conduce) că „cyber atacul este în întregime fără precedent în istoria acestui canal de televiziune”. Cum spuneam, hackerii nu numai că au preluat site-urile instituţiei, dar ei au fost capabili să împiedice TV5-Monde să funcţioneze normal, ceea ce, cum este lesne de observat, reprezintă o premieră absolută în domeniul respectiv. Nu este mai puţin adevărat că „cyber atacurile au devenit elemente ale cotidianului, dar acum au oprit toate programele celor 11 canale ale TV5”. Evident, ca şi în terorismul clasic, cyber teroriştii au un profil anume. După acţiunile teroriste din ianuarie care au vizat publicaţia „Charlie Hebdo” şi magazinul cu produse cusher s-au înmulţit atacurile care au vizat ţinte uşoare, care aveau falii de securitate. Anchetele declanşate imediat au dus în general spre ţări din Maghreb, după cum arătau surse autorizate. Expertul Ramsey spunea că, surprinzător ori nu, „autorii acestor atacuri nu-şi ascundeau nici măcar IP-ul computerelor folosite”.

În contextul şocului creat de operaţiunea de amploare ce a ţintit TV5-Monde a apărut opinia unui fost comisar al DST (serviciul francez de securitate internă), Daniel Martin, co-fondator al Cybercrime Institute, care arăta că tradiţia de a apela la cyber combatanţi foarte bine dotaţi cu cunoştinţe tehnice este deja veche. „Încă din perioada în care acţiona Guvernul Islamic Înarmat (gruparea islamistă algeriană care comitea atentate pe teritoriul francez la începutul anilor ’90), iar eu eram în funcţie, aveam de-a face cu informaticieni de mare valoare, capabili să realizeze operaţiuni sofisticate. Aşadar, nu trebuie să fim uimiţi văzând mijloacele tehnice pe care le are azi Statul Islamic, care poate plăti cei mai buni specialişti”, arată Daniel Martin.

Dacă mai există destui inşi tentaţi să creadă şi să susţină chiar public că jihadiştii sunt terorişti primitivi ce acţionează astfel, operaţiunea lor anti-TV5 arată că lucrurile stau cu totul altfel. A fost o operaţiune de mare anvergură, pregătită de mult timp şi cu minuţiozitate, care nu a fost executată de un hackeraş sau de un amator. Recrutarea specialiştilor respectivi se face la nivel mondial, după care ei acţionează laolaltă. Experţii în anti-terorism cred că au devenit actori de mare clasă ai războiului electronic, dar nu sunt indicii că ar exista un comandament central la nivelul Statului Islamic, acesta dorind mai curând să demonstreze că este stăpân pe situaţie la nivelul cyber spaţiului, cât şi pe teren. Unii susţin că Statul Islamic este în defensivă după ce a fost alungat din oraşul irakian Tikrit, pe care-l ocupase în vară. Greşit, terenul pe care s-a întins ca o pecingine acum este o dovadă clară că lucrurile stau altfel şi că poate acţiona pretutindeni, fie pe teren, fie în domeniul războiului electronic. În plus, afişează ostentativ o anume tehnică a sfidării şi a umilirii adversarului, în ziua atacului împotriva TV5-Monde, acesta tocmai îşi lansase cu mare pompă TV5-Monde Style HD! Nu de mult am citit un foarte argumentat articol în care se arăta de ce nu poate fi înfrânt Statul Islamic. Din atare perspectivă, cred că operaţiunea ce a vizat TV5-Monde o demonstrează cu prisosinţă!

Ce va urma? Greu de anticipat, dar, în mod cert, bine nu va fi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.