Dacă Dragnea rămîne şi acum la conducerea PSD, acest partid trebuie desfiinţat

Oricît de mare ar fi, oricît de democratic s-ar legitima, dacă PSD va decide să fie condus şi acum de Liviu Dragnea, atunci acest partid trebuie să fie desfiinţat! Am înţeles şi am scris aici că după sentinţa lui definitivă, venind doar cu cîteva zile înainte de alegerile locale, Dragnea nu putea să se retragă şi să lase partidul în derivă doar pentru a da satisfacţie adversarilor.

Dar acum, după ce a cîştigat aceste alegeri, PSD nu are dreptul moral să-l păstreze în fruntea lui pe Liviu Dragnea, chiar dacă acesta ar fi „cel mai cel” dintre toţi politicienii lumii! Şi, reţineţi!, eu sînt unul dintre cei care cred că acea condamnare a lui Dragnea pentru Referendum este una politică, sentinţa în dosarul său fiind în mod cert negociată abuziv în altă parte, nu în biroul judecătorilor!

Însă asta este o cu totul altă problemă şi ea vine ca o consecinţă a numirii Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, operaţiune de care Dragnea nu este deloc străin, în ciuda opoziţiei lui Crin Antonescu. Nu sîntem atît de naivi să-l trimitem pe Dragnea la dialogurile lui Platon, dar avem speranţa că unii pesedişti ar putea fi interesaţi să afle ce-i spunea Socrate lui Criton, atunci cînd prietenii lui au vrut să-l ajute să evadeze şi să scape de cupa cu cucută pe care trebuia s-o bea ca urmare a unei condamnări nedrepte. Socrate îl convinge pe prietenul său, Criton, ce mare nedreptate ar comite dacă s-ar împotrivi legilor care l-au condamnat la moarte, din moment ce înainte de sentinţă a fost de acord cu ele! În consecinţă, spune Socrate: „trebuie să admitem că dacă cineva a fost nedreptăţit, nu se cuvine ca el să răspundă printr-o nedreptate, aşa cum cred cei mulţi, de vreme ce nedreptatea nu trebuie săvîrşită cu nici un chip”.

În dialogul lui Platon este vorba, desigur, despre morală şi oricine ne-ar putea spune că a-l asocia, în această privinţă, pe Liviu Dragnea cu Socrate ar fi o blasfemie, dar aici nu este vorba doar despre Dragnea, ci şi despre Traian Băsescu, Elena Udrea sau alte figuri celebre ale politicii de la noi, care, chipurile, şi-au dat seama că tocmai legile făcute de ei devin brusc nedrepte, ca şi oamenii numiţi de ei să le înfăptuiască, DOAR pentru că acum se îndreaptă împotriva lor! Toţi aceşti politicieni, dacă la uşa lor ar bate Criton, n-ar ezita să evadeze pentru a scăpa de cupa ameninţătoare, căci pentru ei morala nu este altceva decît norma valabilă pentru ceilalţi!

Despărţindu-ne de Platon şi revenind în zilele noastre, constatăm că lucrurile s-au schimbat radical în aceste milenii scurse. Liviu Dragnea a trăit cîţiva ani cu spectrul puşcăriei la uşă şi nu are acum bucuria că, deocamdată, a scăpat, ci vrea să transforme condamnarea sa cu suspendare într-o victorie, una care-l face victimă, ba chiar erou! La mintea lui, Dragnea nu-şi dă seama de consecinţa acestei gîndiri rudimentare şi vrea să obţină statutul de învingător, astfel încît crede că i se cuvin acum tot felul de privilegii pentru spaimele simţite pe parcursul procesului. Dragnea nu înţelege că pentru spaimele lui există despăgubiri, nu funcţii în stat şi recunoaşteri internaţionale.

Dar el conduce acum cel mai mare partid din România, unul care va face în continuare legi, va numi oameni în fruntea unor instituţii ale statului! Este aşa de greu de imaginat cum vor fi făcute acestea/aceştia, după experienţa procesului în urma căruia Dragnea a fost condamnat? Nu va avea, oare, Dragnea grijă ca, de acum încolo, numirile să fie dintre cei care l-ar favoriza, indiferent ce va face? Nu va avea grijă, oare, Dragnea ca legile să nu mai permită nimănui să-i ameninţe libertatea?

Din aceste motive „filosofice”, PSD ar trebui să-i ceară acum, imediat, lui Liviu Dragnea să plece din fruntea partidului, oricît de util ar fi el în perspectiva alegerilor parlamentare! Ba, chiar, tocmai pentru că vin aceste alegeri, Dragnea n-ar trebui să mai stea nici o secundă la conducerea PSD.

Altfel, identificîndu-se cu Liviu Dragnea, PSD va deveni captiv acestei mentalităţi sinucigaşe, potrivit căreia legile sînt bune doar dacă îi lovesc pe adversari şi devin rele atunci cînd îi afectează pe cei care le fac! Este de neimaginat că un astfel de partid nu înţelege valoarea de simbol a conducătorului său, deşi s-a despărţit de Adrian Năstase, cu care Dragnea nu se poate compara pe tărîmul inteligenţei, sau de Ion Iliescu, care a însemnat mult mai mult pentru partid decît acest Dragnea.

Cu Liviu Dragnea în fruntea PSD, politica de la noi intră într-o văgăună întunecată, în care vederea nu mai este de folos. Drept urmare, încercînd să mergem înainte, toţi, nu numai pesediştii, vom simţi permanent teama că am putea să alunecăm pe neaşteptate într-o prăpastie din care să nu mai putem ieşi!

În consecinţă, dacă membrii PSD vor accepta să continue cu Liviu Dragnea în frunte, întreg partid ar trebui să fie desfiinţat pentru sănătatea noastră, a tuturor, căci asta înseamnă că politica noastră a intrat în metastază! Nu este posibil ca, într-o ţară civilizată, cel mai mare partid să accepte să fie condus de un condamnat penal, oricare ar fi fost motivul condamnării sale şi oricît de nedreaptă ar fi sentinţa dată împotriva lui! Aici nu mai este vorba despre nedreptatea unei sentinţe, ci despre soarta unei ţări!

Complici la această anomalie sînt, desigur, şi Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu, care au transformat Justiţia într-o jucărie personală pentru apărarea propriilor lor interese. Ei, cei care au născut acest „Caz Dragnea”, crezînd că îşi vor aduce la putere propriile partide sau că vor accede la funcţii importante în stat, ori că vor obţine decoraţii pentru slugărnicie, sînt la fel de vinovaţi! Primul efect a fost neîncrederea oamenilor în Justiţie, ceea ce a generat recent alegerea în structurile locale a atîtor oameni aflaţi în diferite etape ale unor procese penale. Nu electoratul este de vină, ci toţi cei care i-au luat Justiţiei basmaua de pe ochi!

Din aproape în aproape, am ajuns, iată!, să tîrîm toată politica în mocirlă, fără să ne dăm seama că ne afundăm şi noi odată cu ea!

P.S. Schimbînd cîteva nume, aserţiunile de mai sus sînt valabile şi pentru PNL, partid care se îndreaptă vertiginos pe acelaşi drum!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.