Dacă e luni e Teatru TV

Telespectatorii pot urmări luni, 9 iunie, de la ora 20.10, la TVR 2, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Eugen Todoran (premiera TVR: 1983). Din distribuţia acestui spectacol fac parte Szilágyi Enikö, Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Camelia Maxim, Teodor Danetti, Sandu Sticlaru, Ion Anghel şi Cornel Vulpe.

O gară mică, o carte scumpă „de matematici şi de astronomie” şi „automotorul” după care aleargă curioase toate fetele dau naştere unei intrigi şi unor dialoguri savuroase, ai căror protagonişti sunt locuitorii unei comune de pe Valea Prahovei. „Într-un târg de provincie ca al nostru… gara este… marea. Este portul, necunoscutul, depărtarea. […] Este dorul de a pleca, de a fugi. […] În altă parte. În altă lume”, spune Profesorul Miroiu în „Steaua fără nume”.

Spectacolul aduce pe scenă atmosfera unui târguşor provincial, în care locuieşte profesorul Miroiu, un visător, trăitor în lumea cărţilor şi a… astrelor cereşti, care ar da orice pentru un „catalog” în valoare de 22 de mii de lei, care să-l „lumineze” dacă steaua găsită de el pe cer este o descoperire într-adevăr nouă. Din „societatea” locală mai fac parte şeful gării, care-şi fixează ceasul după sosirile şi plecările trenurilor… şi ale oamenilor; domnişoara Cucu, o profesoară înăcrită de provincie, permanent interesată de evadările elevelor dornice să vadă trenurile „de scandal” care duc spre Cazinoul din Sinaia; Pascu, negustor mărunt, proprietarul unei mici prăvălii cu pretenţii de „magazin general”, şi „Necunoscuta”, personaj care concentrează tot misterul piesei, apărând pe firmamentul micului târg de provincie din neant, fără ţintă şi… fără nume, ca şi steaua profesorului Miroiu.

Octavian Cotescu şi Rodica Tapalagă

În 1944, piesa avea premiera absolută pe scena Teatrului “Alhambra” din Bucureşti, în regia lui Soare Z. Soare şi în interpretarea magistrală a unor mari maeştri, precum Radu Beligan, Maria Mohor, Nora Piacentini, Nineta Gusti, Mircea Şeptilici, Mircea Anghelescu. 21 de ani mai târziu, seniorul cinematografului francez, Henri Colpi, semna alături de Pitt Popescu şi de Jasmin Chasney regia „Stelei fără nume” pentru marele ecran, avându-i în distribuţie pe Marina Vlady, Cristea Avram şi Claude Rich.
Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi cea de-a treia mare punere în scenă şi a doua memorabilă ecranizare, de data aceasta pentru televiziune, a celebrei opere dramaturgice a lui Mihail Sebastian, cea realizată în 1983 de către Eugen Todoran.

Profesorul Miroiu aşteaptă trenul. Trenul îi aduce o carte rară pe care o visează de ani buni.

Ispas, şeful de gară, nu are ceas, îi place să joace cărţi, adoră să socializeze.

Rapidul a călcat un curcan – ştie urbea. De fapt, acceleratul a călcat o raţă. Acum raţa e pe varză.

Acasă la Profesorul Miroiu

Domnişoara Cucu e la pândă. Le face viaţa iad elevelor care vin la gară să vadă trenurile. Aşa o detectează, de exemplu, pe domniţa Zamfirescu că încalcă regulamentul şi nici nu ştie constelaţiile!

Profesorul Miroiu crede că gara este dorul de a fugi. Nu e un om de nădejde, totuşi. Cartea pe care o aştepta a costat 22.000! Subiect pentru cancelarie. Subiect pentru tot târgul.

Mona nu are nume. Călătoreşte fără bilet la clasa I. Are fise de la cazinoul din Sinaia. Mai are ţigări, tabacheră şi ruj de buze. Şi o rochie precum cele din reviste. Dacă se sinucide? Ispas ar ajunge la gazetă după 23 de ani de carieră!

8.426 locuitori are oraşul. Mai are cinematograf – miercuri şi sâmbătă.

Miroiu locuieşte singur. Doar el, cărţile, şi un şoarece noctambul.

Petre Gheorghiu şi Rodica Tapalagă

Colegul lui Miroiu, profesorul de muzică Udrea, a compus o simfonie. Dar nu are un instrument – cornul englezesc.

Un târg străin de hartă, o mahala cu ochi curioşi după draperii, o casă care stă să cadă, oameni mici şi plaţi.

Un loc de unde se vede cerul, de unde se bănuiesc alte lumi, de unde se imaginează liniştea.

O grădină în care cele mai banale flori sunt flori fermecate, apa de la fântână este apă vie, numele cu două silabe rimează cu numele stelelor, ferestrele spun noaptea poveşti.

Târgul în care totul durează cât o clipire de pleoape, cât ai întoarce o pagină.

Şi undeva, cineva ştie că stelele nu se abat din drumul lor. Niciodată.

Anul acesta s-au împlinit 70 de ani de la premiera spectacolului “Steaua fără nume”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.