Dacă e luni, e Teatru TV: Un actor de neuitat – Florian Pittiş în „Mincinosul”, în regia Sandei Manu

Cu ocazia aniversării zilei de naştere a regizoarei Sanda Manu, Casa de producţie TVR propune spre difuzare o spumoasă şi încântătoare comedie – Mincinosul, de Carlo Goldoni, spectacol preluat de la Teatrul Bulandra în 1972, cu Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu, Mircea Diaconu şi un etern fermecător Florian Pittiş în Arlechino.

În seara de luni 3 august, la 20.05, TVR 2 prezintă Mincinosul lui Carlo Goldoni, un spectacol în care Sanda Manu duce joaca commediei dellarte înspre perfecţiune, împreună cu trupa Teatrului Bulandra, iar un fragment din arta actorului Florian Pittiş a rămas întipărită pe peliculă.

Mariana Mihuţ

Piesa este propusă spre difuzare pentru a marca un omagiu adus regizoarei Sanda Manu, născută pe 5 august 1933, şi o reverenţă către Florian Pittiş (Arlechino), dispărut dintre noi în 6 august 2007.

Veneţianul Lelio (Ion Caramitru) revine în oraşul natal după o lungă absenţă şi îşi propune să cucerească două surori foarte frumoase, Rosaura (Mariana Mihuţ) şi Beatrice, fiicele doctorului Balanzoni (Dumitru Onofrei). În ciuda semnalelor de alarmă trase de credinciosul Arlechino (Florian Pittiş), miniciunile acumulate explodează odată cu venirea tatălui lui Lelio, Pantalone (Petre Cheorghiu).

Mincinosul este unul dintre cele peste 120 de spectacole din cariera de regizor a Sandei Manu, cea pe care foarte mulţi dintre actorii mari ai ţării şi-o amintesc, mai ales, în rolul de dascăl. Serii după serii de studenţi au trecut prin mâinile ei, s-au format sub îndrumarea sa plină de suflet şi de necruţare profesională.

Ion Caramitru şi Florian Pittiş

„E un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor (…) Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal”, spunea Oana Pellea în Laudatio făcut profesoarei sale cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa la UNATC în 2009.

Eu stăteam cu un student patru ani de zile, 16 ore pe zi, de patru ori pe săptămână. E o răspundere şi o influenţare foarte mare şi reciprocă, de la mine la ei şi de la ei la mine, pentru că fiecare student este un unicat şi trebuie tratat, din punct de vedere artistic şi uman, separat… cu dreptate, cu severitate, cu indulgenţă. Nu poate exista aceeaşi măsură artistică, dar poate exista aceeaşi măsură umană. Noi, cei care facem teatru, stăm perioade mari de timp împreună, suntem ca o mare familie şi modalitatea de comunicare artistică este esenţială, dar mai există o comunicare umană care are la bază respectul. Severitatea mea cred că venea şi din respectul pentru răspunderea pe care o aveam. A rata în această meserie este mortal”, mărturisea Sanda Manu într-un interviu din revista Be Where, intitulat Despre şcoală ca privilegiu, acordat Cristianei Gavrilă în noiembrie 2012.

Ion Caramitru şi Petre Gheorghiu

Florian Pittiş a fost un actor polivalent, a fost şi regizor, şi traducător, şi interpret de muzică rock, şi realizator de emisiuni radio şi TV. Timbrul şi sonoritatea vocii sale au devenit emblematice pentru zeci de emisiuni precum Pittiş Show sau Teleenciclopedia. Cel care a fost Laertes în Hamlet-ul lui Alexandru Tocilescu, Ariel, în Furtuna lui Liviu Ciulei sau El însuşi în Cântec despre mine însumi, de Walt Whitman, pus în scenă chiar de el, avea un cult special al meseriei de actor. Într-un interviu din 1984, luat de Magdalena Boiangiu pentru revista Teatrul, spunea: „Eu sunt acela care mă confrunt cu toate aceste ipostaze ale vieţii pe pământ. Eu personal, eu, Florian Pittiş. Eu am şansa dementă, care mă deosebeşte de mulţi contemporani ai mei de pe planetă, de a duce în fiecare seară o altă existenţă. Sunt rege şi portărel, sunt tânărul care nu a făcut nimic, sunt proaspătul absolvent de liceu, iar alteori sunt numai spirit: Ariel. N-aveţi decât să mă invidiaţi, dar eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viaţa de la capăt. Şi în permanenţă sunt eu; ceea ce vedeţi pe scenă sunt gândurile mele care îmbracă forma unui rege sau a unui portărel, sau a unui tînăr care n-a făcut nimic, sau a unui absolvent de liceu – etern candidat la bacalaureatul vieţii”.

Scenă din spectacolul regizat de Sanda Manu

Scenografia Sanda Muşatescu.

În distribuţie: Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Petre Gheorghiu, Mircea Diaconu, Dumitru Onofrei, Mihai Mereuţă, Vali Voiculescu – Pepino, Cătălina Pintilie, Ştefan Velniciuc, Beatrice Biega, Rean Reder.

Redactor Ioana Prodan.

Spectacolul poate fi vizionat în reluare vineri, 7 august, la ora 00.50.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.