Dacă lui Voiculescu i se aprobă cererea de strămutare, sentinţa va fi casată

În aceste zile, procesul lui Dan Voiculescu în cazul privatizării ICA ocupă un spaţiu însemnat în dezbaterile televizate, mai ales după ce s-a aflat că avocaţii acestuia au introdus o cerere de strămutare. În mod surprinzător, nici unul dintre participanţi nu pare a şti care este textul de lege care reglementează această speţă.

Concret, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ca termen pentru judecarea cererii de strămutare pentru luna septembrie. În aşteptarea unei sentinţe definitive de la Curtea de Apel chiar în aceste zile, cei mai mulţi dintre combatanţi cred că dacă instanţa apucă şi pronunţă o hotărâre de condamnare, cererea de strămutare din luna septembrie ar rămâne fără obiect!

Lucru fals, care dovedeşte necunoaşterea legii şi de către moderatori, dar şi de către politicienii prezenţi, cu toate că aceştia din urmă au fost autorii sau măcar votanţii Codului de procedură penală!

Potrivit art. 74, al. 5 al Codului de procedură penală, „Dacă instanţa de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare”. Cu alte cuvinte, oricare ar fi sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, în cazul acceptării cererii de strămutare, aceasta va fi casată!

Pentru a înlătura astfel de interpretări după ureche, prezentăm mai jos textele de lege care reglementează strămutarea unei cauze penale.

Aşadar, problema prin care se încalcă prevederile noului Cod de procedură penală este legată de termenul stabilit pentru judecarea cererii de strămutare, care, potrivit art. 73, al. 1, trebuie să fie de cel mult 30 de zile de la data depunerii! Or, acum ne aflăm în luna iulie, deci termenul maxim ar trebui să fie undeva în luna august, în nici un caz în septembrie, aşa cum s-a stabilit, ceea ce oferă avocaţilor o nouă „chichiţă”, cum spun fătucile pe la TV.

Textul de lege prevede explicit la art. 72, al. al. 8 că depunerea unei cereri de strămutare nu suspendă judecarea cauzei, însă, aşa cum se prevede la art. 74, al. 5, dacă între timp se pronunţă o sentinţă de condamnare, aceasta va fi desfiinţată, urmând ca ÎCCJ să stabilească în ce măsură se menţin unele acte procedurale sau reluarea întregului proces!

Aşadar, oricare ar fi sentinţa pronunţată de Curtea de Apel, chiar dacă ea are formal caracater definitiv şi executoriu, numai respingerea cererii de strămutare o face operabilă aşa cum va fi ea pronunţată! În caz contrar, va fi dată degeaba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.