Dacă nu amnistie penală, măcar una fiscală!

Dacă legea amnistiei răspunderii penale şi a graţierii a pornit spre validare în “marţea neagră” a începutului de decembrie a anului trecut şi s-a stins într-un scandal uriaş în primăvara acestui an, tot într-o zi de marţi, cea de azi, Executivul a aprobat două legi care decid o altfel de amnistie – cea fiscală, acordată pensionarilor ale căror pensii au fost calculate greşit şi mamelor care au încasat bani în plus la indemnizaţia de creştere a copilului din cauza unor erori de calcul. O amnistie cu damf electoral trăsnitor, a cărei finalitate nu e garantată de nimeni.

Astăzi, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a ţinut să reitereze public, după şedinţa de guvern, că printre “preocupările majore şi constante ale guvernului Ponta” se numără “grija faţă de pensionari, de părinţi şi de copii”. S-auzi, să vezi şi să nu crezi!

„Până în prezent, sunt peste 20.000 de pensionari (cifra exactă este 21.525, conform datelor Casei Naţionale de Pensii Publice – n.n.) pentru care s-au constituit debite în cuantum de 65 de milioane de lei. Aceste debite nu afectează bugetul de asigurări sociale pe 2014. Al doilea proiect de lege priveşte amnistierea fiscală a celor aproape 12.500 de mămici, pentru care s-au constituit debite de circa 15 milioane de lei. Nu vor fi amnistiate acele persoane pentru care debitele au fost realizate din culpa acestora. Toate persoanele, pensionari sau mămici, unde nu e culpa lor, vor fi scutite de plata acestor debite”, a spus ministrul Rovana Plumb.

Chiar dacă au fost adoptate de guvern, respectivele proiecte de lege trebuie dezbătute în Parlament, unde trebuie să obţină votul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, iar apoi să fie promulgate de preşedintele României. Cu parlamentarii în vacanţă, dezbaterile vor începe cel mai probabil în octombrie, când aleşii vor fi deja în vria campaniei prezidenţiale. Va fi votul pe aceste două proiecte o prioritate sau e suficient să se vorbească despre subiect câteva luni şi basta?

De altfel, puţină lume îşi aminteşte că o tentativă de amnistie pentru pensionari a mai avut coaliţia de stânga şi în anul 2013. Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament în luna mai 2012, dar anul trecut a fost respins definitiv de parlamentari. De ce n-a a fost bună ideea atunci şi devine o prioritate în prag de alegeri?

Mai mult decât atât, se mai ridică alte câteva întrebări justificate. Debitele “iertate” de Cabinetul Ponta, în valoare asumată de 70 milioane lei (aproximativ 16 milioane euro!), nu afectează, cum spune ministrul Plumb, bugetul asigurărilor sociale pe 2014. Dar nu cumva suma în cauză va lipsi dintr-un buget oarecare, constituit din bani publici?

Dacă sumele au fost plătite dintr-o eroare a angajaţilor Ministerului Muncii, care au calculat aiurea drepturile oamenilor, acestea n-ar trebui recuperate de la cei care au comis greşeli, în solidar cu beneficiarii?

Îşi permite statul român pomeni electorale de aşa anvergură? Cumpărăm voturi din bani publici, că e mai ieftin şi pentru că ţine! Câteva zeci de mii de contribuabili proaspăt amnistiaţi fiscal vor duce la cabina de vot buhul unei guvernări grijulii, de stânga, păstorite de un bun român, creştin ortodox, antrenat pentru slujbele bisericii Palatului Cotroceni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.