Dacă nu chiulesc, trândăvesc

Ca să nu mai zică lumea că parlamentarii muncesc puțin, pe bani foarte mulți, lucru dovedit, de altfel, și de statistici, conducerile aleșilor au convocat startul sesiunii de toamnă-iarnă pe 1 septembrie. Chiar dacă este vineri, și la Camera Deputaților, și la Senat va suna clopoțelul pentru prima ședință. Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu-Tăriceanu vor încerca să-i strângă de prin vacanțe pe senatori și deputați, conform calendarului politic tradițional de funcționare a Parlamentului.

Deja au fost anunțați telefonic toți parlamentarii, astfel încât să nu fie invocate diverse scuze și nici să nu se apeleze la cutuma cu prelungirea vacanței până după primul weekend din septembrie. Indiferent de planurile conducerii celor două Camere privind impunerea disciplinei, aleșii noștri, dacă nu chiulesc, trândăvesc de cele mai multe ori. Activitatea din prima sesiune parlamentară a noii legislaturi nu reprezintă chiar un titlu de glorie pentru majoritatea demnitarilor aleși în decembrie 2016.

Legislație stufoasă, dar păguboasă

Nu toți noii parlamentari au ținut să facă o impresie bună încă din startul mandatului lor de 4 ani. Mulți s-au eschivat să inițieze proiecte de lege, invocând activitatea susținută în comisiile de specialitate în care activează. Ori și-au pus semnătura, ca primarul, pe proiectele de lege inițiate de alți colegi de partid. Astfel, numărul de acte normative la care apar că ar fi contribuit crește, iar populației i se închide gura. În acest mod, politicienii noștri din băncile Parlamentului dau senzația că se preocupă numai de interesele electoratului, ba chiar că sunt niște superoameni care trudesc 24 de ore din 24 doar în favoarea românilor. Domeniile diverse, unele dintre ele chiar inedite, abordate și transpuse în textele posibilelor viitoare legi fie au legătură cu neajunsurile de care se izbesc românii, fie sunt de-a dreptul halucinante. Lupta legislativă cu buruiana Ambrozia, pornită de deputatul liberal Ionuț Stroe, nu a stârnit doar amuzamentul opiniei publice, ci este considerată și un demers mort în fașă. Și asta, pentru că în afară de cosemnatarii acestei legi, în număr de 32, restul parlamentarilor spun, din experiență, că e dificil să te împotrivești naturii și legilor sale, mai ales că n-au repurtat vreun succes cu planta alergenă nici alte state, mult mai dezvoltate decât România.

Cea mai tânără aleasă a dat în greu

La doar 25 de ani, se poate afirma despre cel mai tânăr deputat din actuala legislatură, liberala Mara Mareş, că, într-adevăr, a dat în greu de atâta muncă. Aceasta a iniţiat nu mai puţin de 18 propuneri legislative. În ciuda lipsei de experiență în politica „mare“, printre domeniile de interes abordate de Mareș s-au numărat modificarea Statutului funcţionarilor publici, modificarea Statutului aleşilor locali, organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici şi sistemul unitar de pensii publice. Mara Mareş a mai iniţiat, în calitate de cosemnatar, propunerea legislativă pentru combaterea Ambroziei şi o alta pentru susţinerea reîntregirii familiei de români, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Și deputatul PMP Robert Turcescu a trudit în folosul țării. Acesta este coautorul a 24 de propuneri legislative, printre care şi cea privind combaterea Ambroziei, dar şi altele, privind instituirea zilei de 15 mai – Ziua ardelenilor sau aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, „Autostrada Unirii“. Turcescu și-a mai pus semnătura și pe proiectul privind protejarea agriculturii şi zootehniei în România, dar și pe cel privind acordarea de sprijin tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Calista – 24, Cosma – 1

Fostul consilier personal al premierului Dacian Cioloş, liberala Mara Calista, aflată şi ea la primul mandat, a ținut să le închidă gura cârcotașilor. Calista a semnat, alături de colegii săi parlamentari, nu mai puţin de 24 de propuneri de acte normative, toate aflate încă în circuitul legislativ. Liberala s-a arătat interesată să amendeze domenii precum apărarea împotriva incendiilor, interzicerea temporară a exportului de lemne de foc, interzicerea exploatării masei lemnoase din parcurile naţionale, asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice sau regimul deşeurilor. Și pesedista Andreea Cosma, o altă debutantă în Camera Deputaților, este celebră la rândul ei, însă din cauza scandalurilor și a acuzațiilor de corupție din familia sa. Fiica fostului preşedinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma a semnat, în calitate de coiniţiator, o singură propunere legislativă ce are în vedere modificarea legislaţiei actuale privind circulaţia pe drumurile publice. Proiectul îi aparține de fapt deputatului Tudor Ciuhodaru şi pledează pentru instituirea obligativităţii efectuării şi promovării unui curs de prim ajutor în trafic, în vederea obţinerii permisului de conducere. În schimb, fostul președinte al USR Nicușor Dan, aflat de asemenea la primul mandat de parlamentar, s-a remarcat în prima sesiune legislativă prin iniţierea a 10 propuneri de legi. Dan s-a implicat în reglarea achiziţiilor publice şi a celor sectoriale, a Legii societăţilor, a concesiunilor de lucrări şi concesiunilor de servicii, precum şi în guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Deputatul a mai venit şi cu propuneri de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Curții Constituționale, a Regulamentului Camerei şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.