Dacian Cioloş ar fi fost un banal activist al PCR

Platforma #Romania100 pe care a prezentat-o Dacian Cioloş m-a îngrozit mai mult decît datele statistice care arată că Guvernul său a absorbit zero la sută fonduri europene! Este vorba despre 10 aşa-zise principii de guvernare care, în realitate, sînt 10 lozinci cu care ar putea începe Programul unui nou PCR, unul de dreapta, de bună seamă!


Acest text arată limitele de limbaj ale autorului, o gîndire superficială, inexistenţa unei judecăţi reflexive a propriului discurs, ca şi cum, în secunda următoare rostirii lui, oratorul nu mai ştie ce a spus. Este îngrozitoare această constatare, dar ea explică mecanismul de gîndire al lui Dacian Cioloş, unul de tipul: sînt atît de deştept, încît orice spun trebuie să fie musai memorabil şi urmat orbeşte!


Aceasta este caracteristica omului banal, promovat în funcţii mari de conducere, care crede că în momentul numirii s-a transformat în Dumnezeu, că le ştie pe toate, că nu mai are nevoie de sfatul nimănui şi toată lumea – dar absolut toată lumea! – trebuie să-i urmeze Calea pentru că aceasta este singura posibilitate de salvare a omenirii!

Să mă scuze domnul Cioloş, dar îndrăznesc să-i spun că această Platformă a lui îl surclasează pînă şi pe vestitul Gîgă! Ca să nu avem probleme, iată cele titluri ale Platformei:


#1 Susțin o Românie fără corupție

#2 Susțin o Românie cu o clasă politică responsabilă

#3 Susțin o Românie guvernată cu bun simț

#4 Susțin o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit

#5 Susțin o Românie fără sărăcie

#6 Susțin o Românie cu o economie competitivă

#7 Susțin o Românie cu adevărat educate

#8 Susțin o Românie sănătoasă

#9 Susțin o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO

#10 Susțin o Românie a tuturor românilor.

Citind Platforma Cioloş, am certitudinea că omul acesta nu a citit vreo carte în viaţa lui, că a fost ţinut închis într-un palat de cleştar pentru a nu lua contact cu lumea şi – aş îndrăzni să risc – cineva i-a spus că poate fi mult deasupra lui Dumnezeu!


Biblia, cît este ea considerată drept Cartea Cărţilor, nu conţine utopii atît de perfecte, căci cele 10 porunci vorbesc despre păcate în care oamenii nu trebuie să mai cadă, deci afirmă că aceste păcate există: crima, preacurvia, răutatea! Platforma lui Cioloş este a unei lumi ideale, perfecte în toate nuanţele ei, un fel de Rai fără fructe interzise, fără boli, fără sărăcie, populată de oameni buni şi educaţi, a căror singură preocupare este iubirea faţă de ceilalţi! Cu alte cuvinte, cuvîntul „perfecţiune” trebuie să fie redefinit după „Platforma lui Cioloş”!


Citind Platforma aceasta, îţi vine să spui că „domnul Cioloş” nu mai este o banală formulă de adresare, ci apelativul Supremului, adică „Domnul Cioloş”! Cred că motivul pentru care se organizează la sfîrşitul săptămînii „Mitingul pentru susţinerea guvernului Cioloş” este tocmai pentru ca Alina Gorghiu să rostească propoziţia sacro-sanctă: „Tu eşti, Doamne Cioloş, cel vestit să vină a doua oară!


Lăsînd gluma la o parte, mă întreb: ce are în cap omul acesta care a semnat Platforma #Romania100, adunătura asta de lozinci stupide care să inducă ideea că, urmînd-o, România va deveni Germania, SUA, Anglia, Franţa, Italia şi China la un loc? Te întrebi dacă omul ăsta face mişto de noi sau chiar ne crede pe toţi atît de proşti încît ne vom da pe spate doar la auzul vieţii care ne aşteaptă dacă el va rămîne Premier? Nu ştiu de ce, dar, după ce am citit de cîteva ori Platforma #Romania100, mi-a venit brusc în minte vestitul clip publicitar în care unul întreba disperat: „Halatul, cît costă, doamnă, halatul?


Cu o asemenea Platformă, Dacian Cioloş anulează Codul Penal, căci ce rost mai are, din moment ce toţi oamenii vor fi cinstiţi? Vom dărîma toate spitalele, căci ce rost mai au, din moment ce toţi oamenii vor fi sănătoşi? Vom desfiinţa agenţiile de şomaj, căci ce rost mai au, din moment ce toţi oamenii vor avea locuri de muncă? Aşa zice Cioloş: „Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovăm pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, școală pentru toți.


Redundanţa limbajului lui Cioloş este una de toată frumuseţea. El zice: „Susțin o Românie sănătoasă” (pct 8), dar scrie: „România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanță, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obișnuit”! Păi, logica zice: dacă susţii o Românie sănătoasă, spitalele astea supradotate pe cine mai tratează?


În cultura mare a lumii există cîteva utopii celebre, precum „Republica” lui Platon sau „Cetatea Soarelui” a lui Tommaso Campanella. Este musai ca ele să fie uitate şi să punem pe soclu această „Platformă #Romania100”, această „Biblie după Cioloş” sau „Coranul lui Julien”!

Dar, mai presus de orice, „Platforma #Romania100” trebuie să fie considerată cel mai bun Program al PCR, iar autorul său cel mai autentic activist comunist. De dreapta, desigur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.