Dacian Cioloș, atac la PSD

Premierul Dacian Cioloş spune, într-un interviu pentru agenția News.ro, despre o eventuală guvernare a PSD, că ar fi un pericol pentru România să aibă o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă.

”Eu cred că ar fi un pericol pentru România, în primul rând, să avem o guvernare populistă, o guvernare care să se bazeze pe minciună sau să se bazeze pe calcule nerealiste ale bugetului, care să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea economică şi creşterea economică sustenabilă, o guvernare care să vină cu o abordare naţionalistă şi care să creeze teamă şi ură în rându oamenilor vizavi de străini, vizavi de Uniunea Europeană. Cred că da, ăsta ar fi un pericol pentru România, care altfel e pe un trend pozitiv, aş spune eu, de dezvoltare, inclusiv economică”, a declarat Cioloș.

Tot în interviul pentru News.ro, premierul a spus că proiectul de buget prezentat de liderul PSD, Liviu Dragnea, este unul nesustenabil, argumentând că nu pot fi şi crescute şi veniturile, şi tăiate taxele, şi păstrat deficitul bugetar sub 3%.

”Am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi”, a declarat Cioloş referitor la proiectul de buget prezentat miercuri de Liviu Dragnea.

Întrebat dacă i se pare sustenabil bugetul în viziunea PSD, Cioloș a spus că sunt mai multe neconcordanţe: ”Ceva nu e-n regulă acolo la calcule. Sau cineva a greşit la calcule sau el are la bază nişte indicatori nesustenabili”.

În ceea ce priveşte propria proiecţie asupra bugetului pe 2017, prim-ministrul a declarat că a pornit ”de la nişte estimări realiste ale situaţiei în momentul de faţă”, care au în vedere o creştere economică în jur de 4%.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.