Dacian Cioloș, consilier special pentru securitate alimentară

Dacian Cioloş, fost comisar pentru Agricultură, a fost numit miercuri în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară, de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Pentru acest post, Cioloș nu va fi renumerat, potrivit unui comunicat CE, citat de Mediafax.

„Crizele alimentare, presiunea asupra resurselor naturale, creşterea populaţiei şi schimbările climatice ne reamintesc faptul că securitatea alimentară este o provocare importantă pe care UE trebuie să o gestioneze. Dacian Cioloş are o vastă experienţă în domeniul securităţii alimentare şi este omul potrivit pentru a mă sfătui pe această temă importantă”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, citat în comunicat.

În calitate de consilier special al preşedintelui CE, Cioloş va colabora strâns cu membrii Comisiei Juncker în ceea ce priveşte contribuţia Executivului european la rezolvarea acestei provocări globale, precizează sursa citată.

Membrii Comisiei de Agricultură din Parlamentul European au votat, în ianuarie 2010, în unanimitate pentru comisarul desemnat la Agricultură, Dacian Cioloş. Caracterizat de preşedintele Comisiei Europene drept cel mai potrivit candidat pentru postul de comisar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş este privit ca un tehnocrat şi un specialist în acest domeniu.

Numirea lui Dacian Cioloş la Agricultură şi Dezvoltare Rurală a fost primită cu scepticism de mulţi europeni. În principal din cauza importanţei acestui portofoliu care se bucură de un buget generos, de circa 50 de miliarde de euro în 2010. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ţinut să sublinieze că Cioloş a fost cea mai bună alegere, având un CV impecabil, care-l recomandă pentru postul din noua echipă de comisari, scrie Realitatea.NET.

Primul mesaj puternic de întâmpinare a lui Dacian Cioloş a venit de la preşedintele Franţei,Nikolas Sarkozy, citat de Le Monde: „A doua victorie este că prietenii noştri români au agricultura!”, în timp ce cel mai bine vândut cotidian din Hexagon, Ouest-France, comentează faptul că englezii, furioşi, consideră că Franţa a primit doi comisari: Michel Barnier şi Dacian Cioloş. BBC remarcă faptul că cele mai mari ţări din estul Europei au posturi importante în viitoarea Comisie: România a primit agricultura, iar Polonia, bugetul. Realitatea.net. trece în revistă reacţiile la cald ale presei internaţionale.

Dacian Cioloş a fost întrebat, vineri, în PE, de către un eurodeputat dacă îi plac Beatles, Paul McCartney, dar şi ideile acestuia despre agricultură, comisarul propus răspunzând că fiecare este liber să gândească aşa cum vrea, dar că deciziile corecte se iau în Parlament.

Eurodeputatul irlandez Mairead McGuinness l-a întrebat pe Dacian Cioloş dacă îi plac Beatles şi Paul McCartney, după care l-a întrebat dacă susţine măsura lui Paul McCartney de combatere a schimbărilor climatice dar şi pentru a sprijini sănătatea cetăţenilor: ca în zilele de luni să nu consume nimeni carne.

„Sigur că îmi place Beatles, inclusiv muzica lui Paul McCartney. (…) Dincolo de asta, fiecare are dreptul să gândească aşa cum doreşte, să aibă propriile opinii”, a răspuns zâmbind Dacian Cioloş. „Iar poziţia cea mai corectă o ia Parlamentul”, a spus el, adăugând că în cazul în care va fi confirmat va face eforturi pentru adoptarea de poziţii echilibrate, scrie MEDIAFAX.

Dacian Cioloş a spus, într-o scurtă declaraţie de presă , la finalul audierilor din PE că audierea sa a prilejuit o dezbatere foarte impresionantă, el declarându-se plăcut surprins să vadă interesul dar şi diversitatea de opinii manifestate faţă de Politica Agricolă Comună (PAC). Cioloş a spus că a avut ocazia să îşi prezinte propria viziune despre viitorul PAC, adăugând însă că va fi necesară în continuare să existe o largă consultare, scrie Mediafax.

Dacian Cioloş a făcut faţă cu brio tirului de întrebări venite din partea europarlamentarilor.

A vorbit despre Politica Agricolă Comună, despre măsurile pe care le va lua în calitatea de comisar european în Comisia Barroso II, dar a şi glumit.

Singurul care i-a pus probleme a fost britanicul John Stuart Agnew, care i-a reproşat că „România a irosit banii europeni pentru agricultură, în 2002”. Cioloş a dat însă un răspus ferm, subliniind că în acel an ţara noastră nu făcea parte din Uniunea Europeană, menţionează Evz.ro prezentând scriptul integral al discuţiilor.

În expunerea care a precedat întrebările, Cioloş a explicat, în română, că e nevoie de reformă în politica agrară şi rurală a Uniunii Europene. Apoi, comisarul desemnat a făcut o scurtă prezentare a experienţei sale profersionale şi a ideilor pe care le susţine.

„Am crescut profesional după anii ’90 sub semnul apropierii de Uniunea Europeană a fostelor ţări comuniste din centrul şi estul continentului. Interesul meu pentru construcţia europeană, dincolo de convingerile legate de libertate, de valorile fundamentale, s-a dezvoltat în strânsă legătură cu interesul pentru agricultură şi pentru dezvoltare rurală”, a spus Cioloş.

Candidatul la funcţia de Comisar European a vorbit şi despre viziunea sa asupra dezvolării agricole şi rurale.

„Mi se pare că politica agricolă comună trebuie să răspundă la asigurarea veniturilor agricultorilor pentru a asigura o stabilitate a mediului agricol. Măsurile de regularizare a pieţei pe care le am în vedere, tocmai pentru a evita fluctuaţiile mari de preţuri pe piaţă, merg şi ele în aecastă direcţie. Politica de dezvoltare rurală trebuie să rămână în interiorul capitolului de Agricultură. Trebuie să construim Pilonul II având în vedere dezvoltarea agricolă şi cea rurală. Pentru mine este esenţială această cooperare”, a mai spus Cioloş.

În ceea ce priveşte dezvoltarea politicii rurale, acest pilon ar trebui să rămână în cadrul PAC, a mai spus românul. „Ele nu pot fi separate, sunt foate strâns legate. Ar trebuie să existe o politică de coeziunie foarte strânsă, pentru a nu avea diferenţe majore între zonele urbane şi cele rurale”, a argumentat comisarul desemnat.

„Reforma, în viziunea mea, înseamnă adaptare pentru a răspunde la o situaţie nouă. Această abordare o am atât în privinţa politicilor agricole comune. Nu cred că schimbruile comerciale ar trebui să le facem pentru a slăbi agricultura noastră ci mai ales pentru (…) Dialogul cu Parlamentul European nu va fi prin presă ci va fi direct, şi de asta pot să vă asigur”, a spus candidatul român la postul de comisar european în Comisia de Agricultruă.

Acesta a mai apreciat că „agricultura este un element important al negocierilor internaţionale. Dar tocmai în această privinţă trebuie să asigurăm naţiunilor mondiale să îşi pună în evidenţă posibilităţile agricole”.

El le-a spus europarlamentarilor că agricultura Europei, prin diversitatea şi provocările ei, nu poate fi nici înţeleasă, nici condusă dintr-un birou. „În toţi aceşti ani, am învăţat că nimeni nu poate înţelege agricultura dintr-un birou, ci numai printr-un dialog real, în care toate părţile sunt ascultate”, a mai spus Cioloş.

Comisiarul desemnat pentru Agricultură a promis europarlamentarilor că va comunica direct cu ei şi nu prin presă şi că toate măsurile vor fi propuse şi aplicate transparent. Cel mai important lucru va fi, însă, în opinia lui Cioloş, dezvoltarea agriculturii ca producător de bunuri publice.

Vezi aici audierea lui Dacian Cioloş în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.