Dacian Cioloş implică România în scenariul atentatelor teroriste de la Bruxelles

Ultima declaraţie a primului ministru Dacian Cioloş este cel puţin iresponsabilă. El a spus la ProTV că teroriştii au folosit cartele telefonice din România, în consecinţă trebuie să se voteze legea ca aceste cartele să fie distribuite numai cu buletinul. Cine i-a dat lui Cioloş această informaţie? Cumva anchetatorii de la Bruxelles? Sau este doar o abureală pentru a justifica dorinţa SRI de a ne supraveghea mai uşor, pe noi, românii?

Spun că această declaraţie este iresponsabilă pentru că un prim-ministru nu are cum să arunce în spaţiul public o astfel de presupunere decît dacă are gărgăuni la cap sau nu mai are chef să conducă un guvern. Eu unul nu cred că în spatele acestei declaraţii şocante ar sta vreo informaţie precisă, căci ancheta de la Bruxelles, spre exemplu, este abia la început, nu se cunoaşte exact nici măcar cine sînt teroriştii sinucigaşi (v. cazul jurnalistului freelancer) sau cine sînt complicii lor. În aceste condiţii, este greu de presuspus că anchetatorii, înainte de orice, s-au grăbit să sune la Bucureşti şi să-i spună Premierului nostru: „Daciene, vezi că fraţii Bakraoui au folosit în atentat cartele Prepay cumpărate din România! Nu le mai da, frate, la liber!”

Dincolo de partea anecdotică, în declaraţia lui Cioloş este şi un altfel de iresponsabilitate. Este ca şi cum, singur, fără să-l întrebe cineva, Dacian Cioloş a vrut să spună că avem şi noi, ţara asta mică din estul Europei, rolul nostru în atentatele de la Bruxelles! Căci ce presupune faptul că fraţii Bakraoui ar fi folosit cartele procurate din România? Ei n-au venit la chioşcul de la Piaţa Romană să le cumpere (căci SRI-ul nostru i-ar fi descoperit, nu?), ci se presupune că altcineva le-a cumpărat de acolo şi le-a expediat celulei teroriste din Bruxelles! În acest fel, Dacian Cioloş transmite lumii întregi informaţia că în România, unde el este Premier, ar trăi liniştiţi complicii teroriştilor care s-au aruncat în aer! Cam asta este concluzia unei asemenea declaraţii iresponsabile.

În mod cert, văzînd acum presupunerea noastră, Dacian Cioloş va spune că nici nu i-a trecut prin cap aşa ceva. Şi îl cred, căci se vede de la o poştă că intenţia lui a fost cu totul alta. Crezîndu-ne pe toţi nişte oligofreni, Cioloş a vrut să profite de atentatul de la Bruxelles pentru a relansa ideea atît de dragă serviiciilor secrete de la noi de a fi promulgată o lege care să impună cumpărarea de cartele telefonice numai cu buletinul de identitate, astfel încît să fie mai uşor de interceptat convorbirile oricărui cetăţean român. Nici o legătură cu teroriştii, cu atentatele sau cu pregătirea lor.

Declaraţia lui Dacian Cioloş arată că „serviciile” noastre nu au abandonat Legea Big Brother şi că vor face absolut orice pentru ca, la un moment potrivit, s-o vadă promulgată. Cioloş nu e singurul care readuce în discuţie acest subiect, căci şi preşedintele Iohannis face acelaşi lucru ori de cîte ori i se iveşte ocazia. Ne amintim că, sub pretextul unor struţi şi al şpăgii uriaşe de 2 rochii pentru soţie, un judecător de la CCR a fost dat pe mîna binomului SRI-DNA pentru că a îndrăznit să voteze împotriva acestei legi! Uitaţi-vă, de asemenea, la declaraţiile lui Costin Georgescu, fost şef al SRI, sau ale generalului Chelaru, care ţipă în gura mare că ne ia dracul pe toţi dacă nu acceptăm să fim înregistraţi abuziv şi dacă nu vorbim la telefon cu amantele noastre doar prin intermediul SRI. Urmăriţi, de asemenea, delirul lui Alexandru Cumpănaşu sau al altor acoperiţi din presă, care militează pentru cedarea unor drepturi cetăţeneşti în favoarea serviciilor secrete.

În ultima vreme, astfel de panicarzi apar tot mai des în spaţiul public, încercînd să inoculeze populaţiei ideea că ascultarea telefoanelor este cea mai sigură armă împotriva terorismului! Explicaţia vehemenţei cu care se încearcă readucerea în discuţie a Legii Big Brother nu este nici pe departe legată de atacul terorist de la Bruxelles, ci de ultima decizie a CRR, prin care SRI a fost decuplat de la anchetele penale şi de la orice înregistrare în dosarele de corupţie! Statutul acela de „organ special de anchetă”, pe care Raluca Prună, ministrul Justiţiei, vrea să-l acorde ofiţerilor SRI este contrar Constituţiei, însă nimic nu pare a o împiedica pe ministresa aflată în concediu fără plată de la Bruxelles să insiste, cu toată opoziţia asociaţiior magistraţilor din România, ca SRI să facă anchete penale! Ca şi cum s-ar fi dat ordin de zi pe unitate: „totul pentru victoria SRI asupra cetăţenilor”!

Orice om care are mai mult decît un neuron îşi dă singur seama că împotriva teroriştilor nu lupţi cu cartele PrePay, ci cu agenţi sub acoperire infiltraţi în mediile unde există riscuri de acest fel, astfel încît serviciile secrete să obţină informaţii despre adevăratele mijloace de comunicare dintre terorişti, să aibă informaţii în timp util despre ce pun la cale aceştia. Astfel de acţiuni extrem de periculoase nu sînt uşor de desfăşurat, dar acesta este specificul muncii pentru un serviciu secret care vrea să lupte cu adevărat împotriva terorismului!

N-am nici o îndoială că serviciile noastre secrete chiar au astfel de ofiţeri infiltraţi în acele medii unde există riscuri teroriste. Acestor oameni nu le vom putea mulţumi niciodată pentru sacrificiile lor sau pentru riscurile asumate la care se expun dacă vor fi deconspiraţi. Dar este o adevărată blasfemie la adresa lor ceea ce fac aceia care vor Legea Big Brother pentru a fi cu urechea lipită de convorbirile politicienilor, ale oamenilor de afaceri sau ziariştilor. Iar Dacian Cioloş, cu declaraţia sa de la ProTV, nu face altceva decît să se alăture acestei secţiuni din SRI care, după Decizia CCR, rămîne fără obiectul muncii.

Problema grea este: cine-l trage la răspundere pe Dacian Cioloş pentru declaraţia lui iresponsabilă, din moment ce şi aşa-zisa „societate civilă” pare a fi în adormire în faţa acestui subiect? Poate doar să se tragă singur de urechi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.