Dacian Cioloş l-a lăsat pe Klaus Iohannis să fie umilit în criza refugiaţilor

Faptul că premierul desemnat al României, Dacian Cioloş, este consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ne face să punem întrebarea: ce a făcut Cioloş, ca român, prin poziţia sa pe lîngă şeful CE, pentru ca România să nu fie între ţările „umilite” în cazul refugiaţilor? L-a informat pe Iohannis sau nu?

În criza refugiaţilor, toată opinia publică din ţară şi din străinătate s-a mirat că România s-a trezit în situaţia ingrată de se bate cu pumnul în piept că nu va accepta cotele impuse de UE, pentru ca a doua zi, însuşi preşedintele Iohannis, cu capul în pămînt, să fie de acord cu orice număr de refugiaţi care-i va fi repartizat!

Noi, toţi analiştii politici din ţară, ne-am întrebat ce au făcut europarlamentarii noştri în acele zile şi de ce, cu excepţia Corinei Creţu, nu au transmis în ţară care este mersul lucrurilor la Bruxelles. Ba, chiar, unii, cum este Bogdan Chirieac, portavocea Preşedinţiei, s-au repezit la gîtul comisarului român, acuzîndu-o pe Corina Creţu că atacă România! Ne-am adus atunci aminte că mulţi dintre europarlamentari sînt soţii (a lui Ponta, a lui Antonescu, a lui Mănescu) sau copii (Claudiu Tănăsescu) ai unor politicieni şi acolo, la Bruxelles, nu fac altceva decît shopping sau tăiatul frunzelor la cîini.

Am uitat însă că România avea, în afara acestora, un post mult mai important din acest punct de vedere, care ar fi putut să ofere preşedintelui României informaţii mult mai exacte despre deciziile ce se prefigurau la Bruxelles: chiar consilierul preşedintelui Comisiei Europene! Acesta era nimeni altul decît DACIAN CIOLOŞ, actualul premier desemnat chiar de către Klaus Iohannis!

Dacă l-ar fi interesat ca România să aibă o clipă mai devreme informaţiile necesare pentru a lua o decizie care să nu ne aducă prejudicii, Dacian Cioloş, fiind cea mai apropiată persoană de Jean Claude Juncker, ar fi putut să afle ce preconizează Uniunea Europeană şi chiar să-i spună şefului său: „Excelenţă, spuneţi-mi şi mie ce trebuie să facă România, că este ţara mea şi nu vreau să fie sancţionată dacă ia o decizie greşită”!

Dar, nu! Dacian Cioloş a zis că nu se bagă, şi-a scos pila de unghii din sertar şi s-a făcut că nu aude nimic. Cunoaşte cineva vreo reacţie, vreo vorbă a acestuia în acea perioadă critică? Absolut nimic. Nici măcar atunci cînd a auzit că Juncker i-a sunat pe Klaus Iohannis, pe Victor Orban (Ungaria), Rober Fico (Slovacia), Laimdota Straujuma (Letonia), Bohuslav Sobotka (Cehia) şi Ewa Kopacz (Polonia), convorbiri confirmate de Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Juncker, care a mai adăugat pe Twitter: „Scopul discuţiilor telefonice: solidaritate pentru 160.000 de refugiaţi. Libera circulaţie (Schengen) va fi în pericol dacă statele membre ale UE nu conlucrează rapid şi solidar în gestionarea crizei refugiaţilor”.

Pe Twitter, însuşi Jean Claude Junker a scris: „Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, preşedintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de mîine”, încercînd, în limbajul diplomatic, să sugereze că statele din zona noastră nu au prea multe opţiuni.

Bazîndu-se pe reacţia populistă venită pe reţelele de socializare, atît preşedintele Iohannis, cît şi premierul Ponta, în lipsa unor informaţii de la trimişii noştri la Bruxelles, inclusiv Dacian Cioloş, s-au repezit să culeagă simpatiile populaţiei şi s-au aruncat cu capul înainte, spunînd că nu vor primi mai mult de 1.785 de refugiaţi! A doua zi, Iohannis a trebui să dea înapoi şi, cu capul plecat, ne-a anunţat că vom primi toată cota obligatorie!

Nu la fel au făcut şi celelalte ţări din zona noastră. Polonia, de pildă, care era iniţial împotriva cotei obligatorii, şi-a schimbat poziţia, evitînd punerea la zid de către Juncker, Merkel &Co. Fără îndoială că această „răzgîndire” n-a venit din senin, ci, mai mult ca sigur, pe canalele de informaţii, în care sînt incluşi europarlamentarii polonezi şi funcţionarii de la Bruxelles.

România avea o situaţie privilegiată chiar prin Dacian Cioloş, care, fiind consilierul lui Juncker, avea informaţii de primă mînă. Trebuie să ne spună şi nouă acum, cînd se pregăteşte să devină prim-ministru, dacă l-a avertizat sau nu pe preşedintele Iohannis despre deciziile Comisiei Europene de a doua zi, căci este imposibil să nu le fi cunoscut în calitatea lui de consilier al lui Juncker! Ca să ştim şi noi pe cine a reprezentat la un nivel atît de înalt la Bruxelles.

P.S. Articolul nostru referitor la Dosarul penal al lui Dacian Cioloş, aflat în cercetare la PICCJ, a devenit viral şi a născut cîteva controverse, astfel încît facem următoarele precizări:

– Dosarul penal are nr. 203/P/2014 şi se află în faza de cercetare, aşa cum am precizat în articol.

– Dacian Cioloş nu are calitatea de suspect, aşa cum am precizat în articol, dar este în cercetare penală, căci nu s-a dat o soluţie de „neînceperea a urmăririi penale”.

– Se ştie că astfel de dosare se ţin în sertare de către procurori, aşa cum s-a întîmplat cu cele ale lui Ponta, Şova, Udrea etc., putînd fi scoase în orice moment, chiar şi după ani de zile, cu soluţia de „începere a urmăririi penale”, aşa cum s-a întîmplat cu dosarele menţionate şi multe altele.

– Primul interesat de o soluţie definitivă ar trebui să fie chiar Dacian Cioloş, altfel, oricînd se poate trezi că este „urmărit penal” şi nu „învinuit”, cum se preciza în vechiul Cod de procedură penală pentru faza în care se află dumnealui acum.

– Deci, în acest moment, Dacian Cioloş are un dosar penal aflat în faza de cercetare. Ar fi bine să-şi lămurească situaţia înainte de a se prezenta în faţa Parlamentului, altfel, cînd îi va fi lumea mai dragă, s-ar putea să aibă surprize uriaşe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.