Dacian Cioloş – prima manipulare: miniştrii au „jurat” că nu sînt ofiţeri acoperiţi

În interviul de la Radioul public, prim-ministrul Dacian Cioloş a spus că, la cererea „României Curate”, le-a cerut tuturor miniştrilor să semneze o Declaraţie prin care să spună că nu sînt ofiţeri acoperiţi ai vreunui serviciu! Aceasta este prima manipulare a opiniei publice comisă în calitate de premier al României.

Nu ştim cum îşi imaginează Dacian Cioloş că ar suna o astfel de declaraţie în cazul unui ministru care ar fi ofiţer acoperit. Aşa: „Domnule prim-ministru, subsemnatul XY declar pe propria mea răspundere că sînt ofiţer acoperit al SIE, avînd numele de cod ABCD”?

Solicitarea prim-ministrului este una ilogică, ştiind bine că, dacă un ministru este ofiţer acoperit al unui serviciu şi ar da o asemenea Declaraţie, el ar încălca legea pentru că nu are voie să se deconspire, fiind pasibil de închisoare! Nu mai insistăm pe cadrul legal, acesta fiind binecunoscut din dezbterea de anul trecut, cînd Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit.

Şi chiar dacă un ministru ar scrie în acea Declaraţie că este ofiţer acoperit, nici Dacian Cioloş nu ar avea voie să-l deconspire, căci ar încălca aceeaşi lege.

Premierul spune că dacă se va dovedi că un ministru a dat o declaraţie falsă, adică a scris că nu este ofiţer acoperit şi s-ar dovedi contrariul, acela va părăsi Guvernul. Şi această declaraţie nu este decît o frecţie cu apă, căci, potrivit art. 45 al Legii 14/1992: „Documentele, datele şi informaţiile Serviciului Român de Informaţii pot deveni publice numai după trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare”! Deci, Dacian Cioloş ar putea afla oficial că un ministru din cabinetul său a minţit în acea Declaraţie de integritate cel mai devreme în anul 2055! Atunci îl va demite?

În aceste condiţii, toată mascarada aceasta cu Declaraţia de integritate nu este decît un exerciţiu de imagine, adică manipularea opiniei publice, care ar trebui să spună acum: „domne, ăsta da Guvern!”.

Aşa cum spune chiar premierul, această măsură a fost dispusă la cererea asociaţiei (?) „România Curată”, coordonată de Alina Mungiu Pippidi, care, din cîte se vede, nu vrea să se lase mai prejos decît Monica Macovei. Cine deschide site-ul „România Curată” îi vede pe protagonişti:

Alina Mungiu, preşedinta Societăţii Academice Române (SAR);

Nicuşor Dan, preşedintele partidului „Uniunea Salvaţi Bucureştiul” şi candidatul anunţat la Primăria Capitalei;

Cristi Danileţ, judecător, omul Monicăi Macovei, membru în CSM.

Lucrurile fiind atît de evidente, mai ales după deconspirarea de către cotidianul.ro a reţelei de ONG-uri care a deturnat revolta din Piaţa Universităţii, insistenţa lui Dacian Cioloş de a apela la astfel de trucuri nu credem să-i aducă vreun folos, ci, din contră, ar putea duce la scăderea încrederii oamenilor în acest Executiv, astfel de metode făcînd parte chiar din arsenalul manipulator al serviciilor.

Ca să nu mai spunem că majoritatea agenţilor sub acoperire ai SIE, de pildă, se află pe statele de plată ale MAE, acolo unde ministrul Afacerilor Externe trebuie să semneze statele de plată şi chiar să colaboreze în interesul ţării cu acei „acoperiţi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.