Daciana Sârbu i-a adresat o scrisoare ministrului Mediului

Reîntors de la lucrările Consiliului European şi animat de perspectiva bunăstării, premierul Ponta îi solicita recent ministrului mediului Rovana Plumb să nu se lase influenţată de campanii împotriva intereselor ţării de a explora noi surse de energie (exploatarea gazelor de şist –n.r.), ca să mergem şi noi “pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii şi merg ţările europene”.

Ataşat cauzei europene, premierul declara că instituţia comunitară are opţiunea de a permite statelor membre să îşi adapteze legislaţia pentru a încuraja explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Desigur, cu respectarea standardelor de mediu.

Ponta a mai spus că, pentru securitatea energetică, în urma discuţiilor de la Bruxelles, România poate nu doar să identifice noi resurse de energie, dar şi să ia toate măsurile necesare pentru a-şi asigura independenţa de importuri din Rusia şi a deveni un exportator de energie în regiune.

România trebuie să fie o ţară care îşi înţelege interesele strategice, sublinia premierul.

Europarlamentarul Daciana Sârbu are la rândul ei o solicitare şi o apelează pe Rovana Plumb. Nu, nu în chestiunea gazelor de şist, e vorba de Roşia Montana.

Pe pagina personală de Facebook, europarlamentarul atrage atenţia că, de la începutul anului, nu au apărut informații publice referitoare la intențiile guvernului privind acest proiect.

Îi adresează mai multe întrebări şi trece în revistă evoluţiile recente în materie de legislaţie de mediu, cu care este la curent, după cum arată, în calitate de eurodeputat membru în Comisia de Mediu a Parlamentului European.

”Catre: Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice

SCRISOARE DESCHISA

Doamna Ministru,

Va transmit acest mesaj in calitate de eurodeputata membra in Comisia de Mediu a Parlamentului European, dar si de persoana implicata, de mai bine de 6 ani, in dezbaterea pe tema proiectului de la Rosia Montana.

Potrivit informatiilor publice, acest proiect se afla, in prezent, in evaluarea autoritatilor de mediu pe care le coordonati. Ca europarlamentar, sunt la curent cu evolutiile recente in materie de legislatie de mediu. In acelasi timp, cunosc si impartasesc ingrijorarile exprimate, de-a lungul timpului, in legatura cu proiectul de la Rosia Montana si cu modul in care acesta indeplineste obligatii – vitale si obligatorii – de protejare a mediului.

Dat fiind ca, de la inceputul anului, nu au aparut informatii publice referitoare la intentiile guvernului privind Rosia Montana, si tinand cont de faptul ca USL si-a asumat in mod deschis obiective legate de protejarea mediului in Romania, as dori sa aflu in ce mod urmariti aceste obiective in procesul de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, in calitatea dvs de ministru al Mediului.

As dori sa aduc in atentia dvs o serie de intrebari privind cerintele derivate din legislatia de mediu a Uniunii Europene, pentru a afla daca acestea sunt luate in discutie in cadrul procedurilor de evaluare pe care le desfasurati in prezent.

Elementele specifice pe care doresc sa le clarificati sunt garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara, prevazute de Directivele 2004/35 EC si, respectiv, 2006/21 EC, precum si modificarile legislative ce se decid in prezent referitor la Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu si Directiva SEVESO.

Articolul 14 al Directivei EC 2006/21 obliga autoritatile competente sa solicite garantii financiare pentru a acoperi costurile dispozitiilor referitoare la post-inchidere si ale reabilitarii amplasamentului. Autoritatile competente au obligatia de a crea proceduri pentru a stabili astfel de garantii financiare. Puteti confirma daca astfel de proceduri se afla in lucru si puteti explica in ce mod ele ar trebui puse in practica, in cazul proiectului propus de la Rosia Montana? Puteti explica in ce mod garantia financiara luata in discutie pentru acest proiect este in conformitate cu paragrafele 2 si 3 din Articolul 14, care se refera la viitoarea folosire a amplasamentului reabilitat si la costurile acestei reabilitari?

De asemenea, Articolul 14 al Directivei 2004/35 EC stabileste obligatiile statelor membre de a incuraja crearea de instrumente si piete de garantie financiara prin intermediul carora operatorii de proiecte industriale sa isi indeplineasca responsabilitatile. Puteti detalia care sunt masurile discutate pentru dezvoltarea de astfel de instrumente de garantie financiara in cazul proiectului aflat acum in evaluare?

Cunoasteti, desigur, ca in prezent forurile europene se afla in plin proces de revizuire a unor elemente de legislatie direct legate de domeniul acestui proiect. In acest moment propunerile CE de modificare a Directivei privind Evaluarea Impactului de Mediu (EIA) se afla in analiza Parlamentului, in prima lectura. Directiva SEVESO, referitoare la prevenirea accidentelor, a fost modificata anul trecut, iar statele membre trebuie sa o transpuna in legislatia nationala pana la 1 iunie 2015. Orice proiect industrial de lunga durata aflat acum in procedura de evaluare s-ar afla, teoretic, in curs la momentul aplicarii acestor doua directive modificate.

In cadrul procedurii de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, aveti in vedere discutarea aplicarii noii forme a Directivei SEVESO, precum si monitorizarea procesului de modificare a Directivei EIA?

De asemenea, doresc sa va intreb, dna ministru, daca aveti in vedere sa reluati solicitarea de desecretizare a licentelor proiectului minier de la Rosia Montana de catre compania ce a propus acest proiect.

Am convingerea ca veti dovedi transparenta si deschidere si veti oferi raspunsuri la aceste intrebari, care intereseaza in primul rand publicul din Romania, preocupat de evolutia proiectului de la Rosia Montana. Am, de asemenea, speranta ca, in calitatea dvs de fosta eurodeputata membra in Comisia de Mediu a PE, tratati aceasta procedura de evaluare cu cea mai inalta exigenta si strictete in materie de protejare a mediului”.

Tergiversată de ani buni, afacerea Roşia Montană ar putea fi lăsată în seama legislativului, într-o intervenţie Tv, premierul declarând că s-a format o comisie de negociere, concluziile acesteia urmând să ajungă la parlament.

„Este un proiect asupra căruia de vreo 12 ani nimeni nu s-a pronunţat oficial. Noi ne-am pronunţat în formula iniţială că îl respingem. Erau investiţii în mediu nesatisfăcătoare, participare nesatisfăcătoare a statului român şi redeventele. Am format o comisie de negociere care trebuie să vadă dacă există posibilitatea ca toate condiţiile de mediu să fie îndeplinite, să avem o participare mai importantă a statului şi redevente mai mari. Concluziile le vom trimite în Parlament, care va decide”, a spus premierul.

„Ca premier am obligatia să nu mă fac că nu vad unde sunt probleme care de ani de zile s-au tergiversat. Toate aceste proiecte nerezolvate trebuie să mearga la marea problemă a Europei – locurile de muncă. În Europa, toţi premierii au vorbit despre tragedia unei generaţii, cea tânără”, a conchis Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.