Dan Diaconescu, încarcerat la Rahova

Dan Diaconescu a fost condamnat miercuri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 5 ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzat de șantaj.Decizia este definitivă, astfel că liderul PP-DD intră la pușcărie.

UPDATE Dan Diaconescu a ajuns miercuri după-amiază la Penitenciarul Rahova, unde va fi încarcerat. Acesta se va afla 30 de zile în carantină.

UPDATE Diaconescu a fost ridicat de polițiști de acasă, la scurt timp de la pronunțarea sentinței.

Fondatorul OTV s-a plâns în fața camerelor în momentul în care a fost săltat de polițiști.

”Cred că niciun român nu mai are acum încredere în justiţie. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul, acum mă închid pe mine. Pentru prima oară voi fi întreținut de dumeanvoastră, de telespectatori. Vă las foare săraci, foarte naivi, sper să nu vă găsesc la fel de săraci și de naivi”, a spus Dan Diaconescu.

În primă instanță, Diaconescu fusese condamnat la trei de ani de închisoare cu executare, însă a făcut apel, iar judecătorii au dat un verdict definitiv miercuri, majorându-i pedeapsa.

Pe lângă condamnarea la închisoare cu executare, lui Dan Diaconescu i se interzice, ca pedeapsă complementară, și desfăşurarea oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei de cinci ani şi şase luni.

Diaconescu trebuie totodată să îi plătească lui Ion Moț, primar al comunei arădene Zarand, suma de 19.377 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Din pedeapsa de cinci ani și șase luni, lui Dan Diaconescu îi va fi scăzută perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv între 22 şi 25 iunie 2010.

În acelaşi dosar a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare cu executare şi Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, el neavând dreptul nici să mai desfăşoare vreo activitate în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de cinci ani după ce iese din închisoare. De asemenea, Ghezea Mitruş, fost realizator de programe la OTV, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Nici acesta nu mai are voie să participe la vreo activitate în presă, pentru cinci ani, după executarea pedepsei.

Dan Diaconescu a fost acuzat în acest dosar de şantajarea fostului primar al comunei arădene Zărand Ion Moţ şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Dan Diaconescu, Dorel Petru Pârv şi Ghezea Mitruş, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”, au fost trimişi în judecată în 2010.

Procurorii au acuzat că în perioada mai-septembrie 2009 Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susțineau anchetatorii.
Sub presiunea acestor ameninţări, Ion Moţ i-ar fi dat lui Dorel Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, „scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

Totodată, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

„Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, arătau procurorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.