Dan Voiculescu, lovitură dură de la judecători

Procesul în care Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare a avut un nou termen marți la Curtea de Apel București, cu un complet nou de judecători, după ce a fost amânat de mai multe ori în ultimele luni.

UPDATE Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au extins sechestrul asigurător pe mai multe bunuri ale lui Dan Voiculescu şi ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Voiculescu le donase fiicelor lui. A fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

După această decizie a instanţei, avocaţii inculpaţilor i-au recuzat pe cei doi judecători, invocând faptul că au instituit sechestrul asigurător în această fază a dosarului. Cererea le-a fost respinsă.

Totodată, judecătorii au respins excepţiile ridicate de avocaţi la unul dintre termenele dosarului ICA.

Dosarul a primit un nou termen de judecată pentru 7 iulie, când ar urma să fie audiaţi inculpaţii care vor dori să dea declaraţii.

La sosirea la Curtea de Apel, Dan Voiculescu a susținut că are încredere în noii judecători: „M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan și am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări și e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu propriii bani, pentru că acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spălat niciun alt ban, ca atare, comparația cu Vîntu nu are nicio legătură”, a spus patronul Antenelor.

Dan Voiculescu a atacat-o în același timp pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi.

Voiculescu a fost întrebat de jurnaliști cum comentează declarațiile făcute de Kovesi cu privire la prescrierea faptelor.

„Ce spune Kovesi este incorect, pentru că în noiembrie 2014 este o prescripție, dar de fapt nu e o prescripție. Pleacă Băsescu, dacă la asta se referea. (…) Doamna Kovesi a făcut o mare, mare greșeală. La ora actuală, CSM-ul va trebui să analizeze dacă trebuie sancționată și dacă se pune problema excluderii din magistratură. Un magistrat nu are voie, prin regulament și prin lege, să se pronunțe asupra dosarelor care sunt în curs de judecare. Nu are voie! Și dacă doamna procuror încalcă legea, va trebui să răspundă ca oricare dintre noi. A vrut să pună presiune pe doamna judecător”, a spus Voiculescu.

Cine sunt noii judecători ai lui Voiculescu

Noii judecători ai lui Dan Voiculescu sunt Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, promovați recent la Curtea de Apel București de la Tribunalul București. Completul de judecători din dosarul ICA a fost modificat de conducerea Curții de Apel București după ce judecătorul Florica Duță s-a pensionat, iar Stan Mustață a fost arestat preventiv.

Camelia Bogdan, noul judecător al lui Dan Voiculescu, a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vântu. Ea este magistratul care a constatat că doctorul de inimă a lui Sorin Ovidiu Vîntu în Viena ar fi fost de fapt ginecolog.

În anul 2011, judecătoarea a fost reclamată de Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv că judeca „prea repede” dosarul în care omul de afaceri era acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Camelia Bogdan a fost schimbată atunci din acest dosar, însă judecătoarea care a luat acea decizie, Elena Burlan, a fost cercetată de CSM pentru gravă neglijență, pe motiv că nu avea motive să o schimbe. Judecătoarea Camelia Bogdan este cea care l-a condamnat și pe omul de afaceri Ștefan Riza la 12 ani de închisoare.

Numele celuilalt judecător din dosarul ICA, Mihai Alexandru Mihalcea, se leagă tot de un dosar al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

În ianuarie 2013, pe când era magistrat la Judecătoria Sectorului 4, judecătorul a refuzat să-l elibereze condiționat din închisoare pe Vîntu, pe motiv că acesta „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale” și „nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.