×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:04
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Scandal în ALDE
Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegației Permanente

Neînţelegerile din interiorul ALDE nu sunt o noutate, însă duminică am asistat la un nou episod. Astfel, zvonul privind disensiunile dintre aripile ALDE, cea a fostului PC, condus de Daniel Constantin, şi cea a fostului PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu, s-au confirmat.


Tensiunile din interiorul ALDE s-au amplificat în aşa măsură însă încât nu au mai putut fi nici negate, nici cosmetizate Daniel Constantin părăsind duminică pur şi simplu şedinţa Delegației Permanente.

Update: Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu.

Despre posibilitatea ca oamenii lui Daniel Constantin să părăsească formaţiunea şi să formeze un grup de independenți s-a tot scris, dar acesta s-a grăbit să dezmintă zvonurile apărute în presă afirmând că este vorba doar despre o situație "oarecum” tensionată în interiorul ALDE.

Lupta pentru putere s-a ascuţit însă de la o zi la alta în ALDE, susţinătorii lui Constantin acuzând, de pildă, că sunt blocate numirile făcute de ei.

Remanierea ministrului Energiei, Toma Petcu, cerută de Liviu Dragnea, a fost, spre exemplu, refuzată de ALDE, în condiţiile în care celor două tabere din interiorul formaţiunii nu au găsit consens în privinţa succesorului.


Organizarea congresului, în care ar trebui ales un singur președinte, a fost un alt motiv de divergenţă generator de polemici, scandalul izbucnind la scenă deschisă la întâlnirea de duminică.

Şi dacă, în urmă cu doar câteva zile, Constantin afirma că este de părere că “lucrul cel mai important pentru toată țara, pentru clasa politică și pentru societate, este acela că nu va exista niciun fel de vulnerabilitate sau vulnerabilizare a Coaliției majoritare”, duminică a denunțat reuniunea ca fiind nestatutară.

"Eu nu am vrut să ajungem în această situație dar, din păcate, este o situație delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ținut niciodată la funcții, Oricând, chiar și mâine, voi avea o discuție cu prim-ministrul Grindeanu și, dacă decizia coaliției va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte și din Guvernul Victor Ponta și cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, Sorin Câmpeanu, Cotovelea. (...) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste și am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcțiile decât pozițiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcții. Țin mai mult la oameni decât la funcții", a punctat duminică, Constantin, la Palatul Parlamentului.

Dar, dezbaterea privind data congresului extraordinar pentru alegerea președintele unic al formațiunii politice l-a scos totuşi afară din şedinţă pe Constantin, care, este ştiut, şi-ar fi dorit congres în toamnă, dar şi aplicarea “principiul democratic al alegerilor de jos în sus”.

"În statutul ALDE se spune că Delegația Permanentă este cea care convoacă congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central sau jumătate plus unu din delegațiile permanente teritoriale. Delegațiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că, până la organizarea congresului, forurile de conducere la nivel județean sunt Biroul Executiv și Biroul Teritorial, nicidecum Delegația Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanță, iar miercuri, dacă nu mă înșel, o să avem un prim termen într-un județ. Instanța este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum (va decide — n.r.) și în cazul eventualei convocări a congresului de azi", a mai arătat copreședintele ALDE.

Congres extraordinar pe 21 aprilie, Congres ordinar pe 22

Aflat în avantaj, Tăriceanu este interesat să grăbească organizarea alegerilor interne, care a admis că s-a pus problema organizării statutare a Delegației Permanente Naționale a ALDE.

"Am explicat colegilor mei — în situația în care unul din președinți se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria și obligația statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegația, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizațiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Și astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegației Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 și ținerea Congresului ordinar în ziua de 22. Congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi — dezbaterile politice și adoptarea unor documente. (...) A doua componentă — alegeri pentru structurile de conducere la nivel național", a detaliat Tăriceanu.

Tăriceanu candidează pentru funcția de președinte al ALDE

"Delegația permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ținut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat — n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii — 30 % din ponderea numărului de delegați va fi dată de numărul de membrii ai organizației, 30 % de rezultatele la alegerile locale și 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare", a precizat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegației Permanente, însoțit de un grup de membri ai partidului, și denunță reuniunea ca fiind nestatutară.

Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foști membri ai Partidului Conservator.

Delegația Permanentă Națională a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) s-a reunit duminică, la Palatul Parlamentului.

(R.C.)Publicat Duminică, 19 martie 2017
3786
 | 5
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
c.g.
+6
Pt.Nevotantul. Dumneavoastra povestiti despre luxarea lui Ciorbea din functia de Premier atunci cand machitorul, gargaragiul si marioneta de Traian si Basescu era parca Ministrul Transporturilor si nu avea tunsa suvita care ii acoperea partea cheala a capsorului sau plin de manevre de politica demne de democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, montata dupa dec.'89 in locul tovarasiei de, dusmanul de neam si tara, Petre Roman, asistat de pupilul sau, batranul edecar, Ion si Iliescu ! Atunci nici nu visa ca are sa fie om in Dealul Cotrocenilor, sa perfectioneze '' STATUL MAFIOT '' mostenit de la Adrian si Nastase un politician cu vana dar care s-a infruptat si el abundent din prop.socialisa ca majoritatea politicienilor dupa dec.'89, dupa lovitura de stat cu pretentie obraznica si tupeista de revolutie data de fosta URSS cu ajutorul, concursul, unor cozi de topor autohtone recrutate din timp de serviciile lor secrete, iar '' colegii americani '' nu au avut nimic impotriva ! Sanatate maxima !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Nevotantul
+7
Și Traian Băsescu așa a început și a ținut-o până a destrămat aliața de la guvernare fiind recompensat apoi cu Primăria Capitalei.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+10
O fi trebuit să-şi schimbe pamperşii, când a auzit că mai are de stat încă doar vreo lună, nu până la toamnă, într-o uniune căreia-i datorează rămânerea la guvernare ! Dar ăsta l-a trădat şi la firat şi pe cel mai mare binefăcător al lui, Dan Voiculesu şi nu-l va trăda pe Tăriceanu ? Mai ales că Binomul promite să-l scoată mai curat şi mai uscat din procesele pe care le are ! P.S. Nu ştiu de ce, dar piticii ăştia rămân la fel de ridicoli şi în politică, nu doar în viaţa de toate zilele ?!
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
ha,ha,ha
+22
A mai fost unul "mic cu capul mare" despre care nu se mai aude nimic!
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
sarsaila
-21
1)oare de CE actele de vanzare-cumparare ale voiculescului erau INREGISTRATE de notarul : IOANA T A R I C E A N U ? 2)tarninincene ? si TU executi ordinele flotantului de la Rahova ? 3) DESIGUR ! jenanat ,,june cupidon"!
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ sarsaila
0
+
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Ardeleanul
+25
Acest nimic politic, care a mai tradat si va mai trada, trebuie trimis la plimbare. Daca nu era Tariceanu, nimicul politic nu ajungea nici in parlament nici in guvern. Doar niste prosti sau vanduti securistilor il vor urma.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Ardeleanul
0
Daca nu era tariceanu.... dar PLR singur ajungea in parlament? Sincer cap sunt convins ca ai. ce faci cand e curent insa nu stiu ca e cam frig la tine tot timpul. ALDE 6% si vi cu tariceanu....... pfff
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+14
MIC AI FOST SARPE AI FOST ESTI DAR ACUM CUM AM SPUS ESTI ZERO BARAT !!!!!!
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+22
Daniel Constantin un ins in slujba '' STATULUI MAFIOT '', in rest vorbe, vorbe, vorbe ! Sa fim sanatosi si la punga grosi !
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+17
Daniel Constantin un ins in slujba '' STATULUI MAFIOT '', in rest vorbe, vorbe, vorbe ! Sa fim sanatosi si la punga grosi !
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Csalas
+24
Tariceanu nu pierde decat la imagine caci batalia lui Daniel Constantin cu ALDE este sfarsitul carierei politice al acestui mucos lipsit de educatie. Cred ca Daniel Constantin abia asteapta sa iasa din viata politica, iesirea ii va fi ca o eliberare caci nici macar nu-ntelege ce se-ntampla in jurul sau. In rest , prea multe vorbe despre o nulitate.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 44 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 45 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 4 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 18 ore şi 58 minute