Daniel Constantin: PDL este consecvent în lupta împotriva interesului naţional

Europarlamentarii democrat-liberali au votat „prin hipnoză”, la ordinele Monicăi Macovei, împotriva ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, Partidul Democrat Liberal dovedind astfel consecvenţă în lupta împotriva interesului naţional, a afirmat joi preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin.

„După ce la referendum au denigrat ţara şi i-au stricat imaginea numai pentru a-şi atinge propriile interese, acum şi-au continuat munca începută cu meticulozitate. Partidul Democrat Liberal este consecvent în lupta împotriva interesului naţional. (…) Leonard Orban este o persoană respectată la nivelul structurilor europene, care nu a răspuns niciodată şi nu va răspunde la comenzi politice. Acest lucru nu a putut fi conceput de către PDL, motiv pentru care a decis sabotarea alegerii sale pentru un post la Curtea Europeană de Conturi”, a afirmat preşedintele PC într-un comunicat remis Agerpres de Biroul de presă al partidului.

Potrivit acestuia, „PDL şi-a arătat astfel, evident, modul în care se foloseşte de credibilitatea anumitor oameni”. „L-au numit ministru în guvernul Boc şi mai apoi Ungureanu, doar ca să-şi cosmetizeze imaginea de guvern incompetent. Acum, când nu le mai e de folos, întorc spatele experienţei incontestabile pe care acesta o are, experienţă care îl califică pentru obţinerea unui post la Curtea Europeană de Conturi”, a adăugat Daniel Constantin.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit.

Orban a primit 14 voturi „împotrivă” şi 12 voturi „pentru”.

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de europarlamentari ai PSD şi membru al Comisiei respective, a declarat, pentru Mediafax, că grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceştia numărându-se şi unii europarlamentari români de la PDL.

„Pe mine m-au minţit chiar în timpul votului că vor vota pentru, voturile arată clar însă că au votat împotrivă”, a declarat Ivan.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban în postul de la Curtea Europeană de Conturi presupunând şi obţinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum şi un aviz al Consiliului European.

Leonard Orban a declarat, pentru Mediafax, la finalul audierii din Comisia de Control Bugetar a PE pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, că nu se aştepta la un aviz negativ.

„Nu mă aşteptam la un aviz negativ, acesta este adevărul”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă ia în calcul o retragere a candidaturii sale pentru acest post în urma acestui aviz negativ, Orban a arătat că deocamdată se gândeşte cu privire rezultatul votului şi nu doreşte să comenteze ma imult.

De asemenea, întrebat dacă a avut după vot o discuţie cu premierul Victor Ponta, cel care l-a nominalizat pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, Orban a răspuns negativ, însă o să vadă care sunt paşii de parcurs în continuare.

Totodată, chestionat despre faptul că europarlamentarii PPE au votat negativ, printre aceştia aflându-se şi eurodeputaţi români, după cum a acuzat eurodeputatul Cătălin Ivan, Orban a arătat că nu doreşte să comenteze.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, joi, că susţinerea lui Leonard Orban pentru postul de la Curtea Europeană de Audit trebuia negociată în PE, susținând că atitudinea „ciudoasă” nu ajută la nimic.

„Nu poţi într-o zi în Parlamentul European să insulţi un comisar european, după care a doua zi să te îndrepţi către susţinerea unei candidaturi într-un post destul de relevant. Este o chestiune de bun simţ!”, a declarat Diaconescu pentru RFI.

„România se află într-un echilibru instabil. Iată că o propunere care ar fi trebuit să fie negociată la nivelul Parlamentului European este respinsă şi n-aş merge repede pe argumentaţia familiilor. Familiile europene vor exista şi vor avea lideri europeni extrem de importanţi. Noi avem tot interesul de asemenea să avem o reprezentare de nivel, cu oameni pregătiţi profesional în toate structurile europene. Dreptul familiilor europene de a decide într-o formă sau alta este suveran şi, evident, greu contestabil. Trebuie să plecăm de la această realitate, pentru că atitudinea frustrată, supărată, ciudoasă acasă nu ajută la nimic, nu face decât eventual să ne coboare şi mai jos în ridicol”, a spus Diaconescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.