Daniel Florea: „Un judecător condamnă pe cineva în urma notei de la SRI dictate de procuror”

Marți seara la România TV: Mărturisirile maiorului Daniel Florea au adus și mai multă lumină asupra lucrurilor petrecute la DNA Prahova și la Direcția SRI din acest județ. Florea a fost trecut în rezervă pentru că, în calitatea sa de ofițer de contrainformații, a descoperit lucruri de o gravitate deosebită în SRI și în legăturile instituției cu DNA și lumea politică. Daniel Florea s-a adresat și conducerii SRI, lui Florian Coldea, dar a fost trecut în rezervă. Daniel Florea s-a adresat și președintelui României, Klaus Iohannis, dar s-a ales cu aceleași reacții ca și de la Florian Coldea. Florea mărturisește cum, dintr-o întîmplare, sunat din greșeală de procurorul Negulescu, a aflat de funcționarea Binomului. Acesta i-a dictat ce să scrie din partea SRI către procurorul Negulescu-Portocală pentru a-i permite acestuia să acționeze conform indicațiilor de la DNA centrală sau dorințelor sale nebune. În aceeași emisiune, Gelu Vișan a confirmat statutul de activ al lui Florian Coldea, iar Daniel Florea a spus că la vîrsta lui și cu vechimea pe care o are, Florian Coldea nu putea fi pensionat. (Cornel Nistorescu)

Daniel Florea: O să dezvăluim aici pentru prima dată lucruri destul de grave. Denunțul pe care l-am făcut eu la DNA în anul 2014 este doar o mică parte din ceea ce s-a întâmplat. Istoria este un pic mai veche, deoarece munca mea de atâția ani de zile a fost neglijată și luată în bătaie de joc. Am avut o carieră de 21 de ani ca militar și am fost trecut în rezervă retrăgându-mi-se certificatul ORNISS doar pentru faptul că am făcut ceea ce ar trebui să facă orice om de bună-credință. Să fie un avertizor public care atunci când constată că în interiorul locului său de muncă sunt probleme care sunt deosebit de grave, cu ingerințe în domeniul penal, trebuie să meargă să le explice șefilor, că așa spune legea avertizorului, sau dacă nu se întâmplă nimic, atunci să meargă la organele de cercetare penală și să spună ce probleme sunt. Eu pentru asta am fost trecut în rezervă.

Andreea Crețulescu: Să înțeleg că șeful de acolo avea o problemă?

Daniel Florea: Da, șeful de acolo avea o problemă. Primul caz, că am văzut că acum este celebru. Este vorba despre domnul Cosma, președintele Consiliului Județean. Era o formă de lucru de câțiva ani de zile, care nu se ducea la bun sfârșit. Dânsul lucra în tandem cu procurorul Tudose Liviu, care a fost arestat anul trecut, în luna martie, pentru câteva luni de zile, acuzația fiind simplă, că din cazul în care lucra împreună cu șeful SRI Prahova, în speță despre domnul Cosma, divulga informații clasificate sau informații care nu erau destinate publicității în acel dosar.

Andreea Crețulescu: Adică oamenii lucrau la un dosar și îl țineau acolo, ca să-l șantajeze pe Cosma?

Daniel Florea: Este foarte posibilă chestia asta. Nu am avut informații că îl șantajau pe Cosma, dar dacă lucrezi trei ani, patru ani de zile un, om ori îl vânezi ca să facă o greșeală, ori faci chestia asta cu un alt scop. În caz că omul ăla produce bani și tu constați chestia asta, poate îl chemi la cooperare, ca să faci bani, nu știu. Deci nu știu ce s-a întâmplat, dar nu e normal să lucrăm atâția ani de zile un om și să nu dăm informații sau ce rezultă că sunt infracțiuni către organele de cercetare penală.

Andreea Crețulescu: S-a întâmplat asta sau de fapt, asta v-a atras dumneavoastră atenția?

Daniel Florea: Mie mi-a atras atenția pentru că erau probleme contra-informative, în sensul în care am raportat pe cale ierarhică la șefii mei.

Andreea Crețulescu: Au luat vreo măsură?

Daniel Florea: N-au luat nicio măsură. Culmea e că s-au răsfrânt asupra mea. Andreea Crețulescu: Practic, dvs aveți, ca fost angajat, un sistem în care lucrați, adică domnii aceștia aveau un protocol. Cum lucra procurorul cu SRI și îl fila pe șeful Consiliului Județean? Ați explicat, din ce am înțeles, la începutul emisiunii, că legile ar fi depășite. În realitate, legile există și nu sunt depășite, numai că nu se dorește a se lucra în cadrul legal pe care îl dă legea. Adică SRI, dacă se ocupa strict doar de domeniul siguranței naționale, nu se băga peste ceea ce făcea DNA, să facă echipe mixte, acest binom care e inventat de câțiva ani de zile, dar în realitate el funcționează de foarte multă vreme și vă pot demonstra cu probe, adică există o carte scrisă de domnul Zamfir, fost adjunct al domnului Timofte până în anul 2000. A explicat dânsul că există protocolul 02313, din anul 2000, dânsul devoalând pentru prima dată această chestie. Eu am arătat-o într-o emisiune, faptul că există un protocol încheiat între Ministerul Public – SRI a devoalat pentru prima dată această echipă mixtă. Înțelegeți? Care nu arăta ce domeniu de activitate are. La prima vedere, pare o chestie normală și instituțiile statului ar trebui să lucreze între ele pentru a depista infractorii. Pare un lucru normal și logic. Este o chestie care e firească, este probabil atributul pe care îl au și SRI și Ministerul Public. Numai că, ulterior, aceste protocoale, pentru că oamenii politici s-au schimbat, da, probabil capii, așa cred eu, șefii instituționali, care cunosc foarte bine aceste protocoale și documentele pe baza cărora ei fac echipele mixte, ușor-ușor au urcat, i-au ocolit pe oamenii politici, că altfel nu-mi explic, și și-au permis să dezvolte această caracatiță care astăzi este Binomul și face răul pe care îl vedem cu toții. Este un document care arată că nu s-a făcut niciun fel de investigație din partea DNA. În realitate, DNA a vrut să afle date despre mine.

Andreea Crețulescu: De unde aveau serviciile astea bani?

Gelu Vișan: Din afacerile oamenilor. Treaba asta cu serviciile… Domnul colonel a fost dat afară după un denunț de nu știu câte de pagini, care făcea referire, după câte știu eu… la domnul Negulescu făcea referire, ce spunea? E secret?

Daniel Florea: Nu e secret, dosarul este public. Am văzut că și domnul Traian Băsescu spunea aici, în emisiune. Domnul Negulescu m-a sunat pe mine în birou, din greșeală m-a sunat, a dictat ce să scriu, eu am scris. Domnul Negulescu era procuror. Trebuia să-l sune pe alt ofițer, cel cu care ținea legătura, și, din greșeală, în loc să formeze numărul lui, a format numărul meu și mi-a zis: Scrie. Și eu zic: Scriu! Și m-am apucat să scriu și am scris. La un moment dat, după ce am terminat de scris, m-a întrebat: Ai înțeles? Da, am înțeles, dar tu știi cu cine stai de vorbă? Și începe… Cu cine stau? Nu ești cutare? Zic: Nu, sunt Daniel Florea.

Gelu Vișan: Deci ce spune domnul Florea? Domnul Florea spune că un procuror al României îi dicta unui ofițer SRI pe care l-a confundat telefonic, îi dicta diverse lucruri.

Daniel Florea: El dicta practic ce să îi dea SRI.

Gelu Vișan: Procurorul dicta către SRI o notă informativă pe care SRI o dădea înapoi procurorului și spunea: în baza notei informative, primită de la SRI, de fapt, pe care mi-o dictase ăla, în felul ăsta avea acoperire pe protocol, în baza notei informative false pe care eu am dictat-o, îl arestez pe Gigel. Bun. Din punctul ăsta de vedere, această acțiune toxică și faptul că un avertizor de corupție și de funcționare gravă de încălcare a legilor statului… În fine. Domnul Florea înțeleg că a depus un denunț la Parchetul DNA, în regim secret, după care doar că nu ați fost și arestat.

Daniel Florea: Nu, urma să mă aresteze.

Gelu Vișan: Urma să îl aresteze, că de ce a spus lucruri din sistem cu o astfel de încălcare gravă? Or, acest tip de a funcționa lucrurile, pentru că aicea vorbim de „Portocală“, atenție! Cel care sunase era „Portocală mafiotul“! Adică procurorul Negulescu, care suna la SRI și spunea: Băi! Scrie aicea ce îți spun eu! După aia îmi dai hârtia înapoi și zi că m-ai sesizat tu, SRI-ule! Asta nu mai este justiție! Acel probatoriu se duce în instanță. Un judecător nu are de unde să știe că mârlanul ăsta, mafiotul ăsta de „portocală“, făcea lucrul ăsta și dă o hotărâre definitivă de a condamna pe cineva în urma notei de la SRI dictată de la procuror. Este absolut demențial.

Daniel Florea: Deci eu pe linie ierarhică eram foarte aproape de Coldea. L-am cunoscut pe Coldea când mi-a fost șef la Antitero. Deci îl cunosc foarte bine. Deși eram foarte apropiați, nu m-a apărat, pentru că mă apropiasem de foarte mulți oameni politici. M-au trimis la testul poligraf și mă întrebau nu de munca desfășurată, ci despre ce relații am eu cu oameni politici. După ce am trecut testul, mi-au dat lipsă de sinceritate și neasumarea faptelor comise, adică am trecut de testul poligraf, a picat unul dintre noi, ăștia care am mers la poligraf, deci eu eram vinovat. Și înainte să mă dea afară, m-au mai trimis a treia dată la poligraf și eu am refuzat să merg. (…)

Gelu Vişan, Ecaterina Andronescu, Sorin Roşca Stănescu şi Daniel Florea, în emisiune la România TV

Gelu Vișan: Ce grad aveați?

Daniel Florea: Maior eram. Atunci ofițerul mi-a zis că nu depinde de el, că așa a primit ordin, să mai dau o dată testul. Și m-am ridicat de pe scaun, am plecat și am scris că nu mai susțin în viața mea test la poligraf și la o lună de zile m-au trecut în rezervă.

Gelu Vișan: Din ce spune domnul Florea, undeva în sistem, în Prahova, nu în țară, se întâmplă lucruri necurate care ar putea fi la nivel național.

Andreea Crețulescu: Cum se făceau afacerile la SRI?

Daniel Florea: Parlamentul controlează SRI. În afară de Parlament, avem Curtea de Conturi, care verifică foarte bine bugetul SRI și cum este cheltuit, drept dovadă vedem în spațiul public ce s-a întâmplat recent. În anul 2014 a existat o mare gaură la SRI, nu? Care nu poate fi acoperită de niște hârtii oficiale. Or, Curtea de Conturi, dacă a sesizat asta, are acces la absolut tot ce ţine de ordin financiar. Eu cred că altceva țintiți dvs. Dacă există firme acoperite ale SRI. Eu cred că sunt șefii SRI, 90% din colegii mei lucrau, ca să-și câștige solda aia amărâtă. Pe când toți șefii de unități, marea majoritate a șefilor de sectoare, sau de servicii, cum se numesc, primesc salarii de excelență, tot felul de alte venituri. Primesc bani frumoși ca să-i țină p-ăștia în unități cuminți. Coldea a avut toată viața lui 50% în plus față de solda pe care o are. E importat, dacă iei 3.000 de euro, să mai iei 1.500 în plus, dar despre asta nu vorbește nimeni, că sunt chestii care se țin sub tăcere. Știți cum se dau aceste solde de excelență? Pe prietenii, adică dacă șeful de la SRI Prahova, spre exemplu, lucra cu 2-3 oameni, îi dădea numai respectivului. Eu am sesizat, era o anormalitate, aceste salarii de excelență trebuiau date celor care lucrau. S-a dat la bucătar, s-a dat la șofer, păi, ce făcea bucătarul? Mâncare excelentă?

Daniel Florea: Din cauza mea și a celorlalți doi colegi ai mei, care am vrut să demonstrăm că la Prahova sunt probleme cu șeful unității, având în vedere cum arătau ce băiat bun era Negulescu, a mers foarte bine echipa…

Gelu Vișan: Care echipă?

Daniel Florea: Binomul! Și vă zic iarăși ceva în premieră… Eu m-am dus să depun la DNA, pentru că mi s-a făcut între timp o percheziție ordonată de domnul Coldea, și am probe în ceea ce spun… M-am dus să depun acolo, pentru că mi s-au ridicat toate telefoanele copiilor, tablete, orice însemnă IT și mijloc de comunicare… M-am dus să depun o cerere ca DNA să-mi plătească abonamentele, că mi se părea normal atât timp cât nu mă puteam folosi de toate astea. Și când am ajuns acolo, în timp ce așteptam să fiu primit de procuror sau cine era de serviciu, a intrat unul „Portocală“, zis Negulescu. În spatele meu a intrat dl colonel Iancu Sabin, nu a fost scris pe niciun registru, m-au salutat, că mă cunoșteau, și asta era echipa mixtă. Mi-am dat seama că dacă nu era intrat prima dată, ca și mine, îi cerea buletinul, dacă era prima dată.

Gelu Vișan: Coldea lucrează în acest moment în SRI și are, ca activitate, un domeniu foarte clar. Din păcate pentru domnul Nistorescu, era foarte aproape. Are un domeniu foarte clar. Domnul Coldea Florian în momentul acesta, noi când vorbim, se duce zi de zi la serviciu, are birou. Stă „acasă“ la serviciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.