Daniel Ursprung, clientul lui Patapievici, MRU şi Pleşu, un băsist elveţian

Ultimul articol jignitor la adresa României a fost semnat zilele acestea de Daniel Ursprung în cotidianul elveţian de limbă germană „Neue Zürcher Zeitung”. Puţini ştiu însă că şi Daniel Ursprung, ca atîţia alţi agenţi de influenţă, este un vechi client al ICR şi al Institutului „Noua Europă”, condus de Andrei Pleşu! Şi nu numai…

Articolul „Corupția în România. Modernizarea superficială” a apărut miercurea trecută şi se constituie într-un nedrept rechizitoriu la adresa situaţiei din România, prin care autorul oferă cancelariilor occidentale încă un motiv să privească rezervat spre ţara noastră. Cum România aşteaptă, şi aşa cu puţine speranţe, intrarea în spaţiul Schenghen, un astfel de articol ne face deservicii uriaşe.

„Motivele din spatele campaniei împotriva președintelui Băsescu”

Daniel Ursprung scrie: „Modernismul există astfel, alături de vechile practici, implementând un stil de funcționare pur românesc. Nepotismul poate fi interpretat ca un favoritism nefondat și un abuz de putere sau, ca o datorie morală de a mulțumi cuiva pentru loialitate prin poziția care îi este acordată, depinde de perspectiva fiecăruia.  Acestea sunt unele dintre motivele din spatele campaniei împotriva președintelui Băsescu. Democrația și statul de drept sunt cuvinte vagi, folosite în mare măsură atunci când servesc intereselor personale ale celor care fac uz de ele” (folosim traducerea colegilor de la Curentul, ei fiind primii care au preluat articolul din ziarul elveţian).

Cu toate că autorul recunoaşte existenţa unor astfel de relaţii şi la cei din jurul lui Traian Băsescu, textul vrea să inducă ideea că noua Putere din România s-a constituit pe acest tip de relaţii clientelare: „Corupția și nepotismul generează astfel două sisteme incompatibile de control care vor duce la o ruptură a ordinii iluzorii existente în România… Economia este, pe cale de consecință, domeniul sacrificat astfel de cei care conduc țara încercând să o modernizeze la suprafață, crezând că nimeni nu va observa ce ascund sub preșul guvernării“.

Istoricul devenit ziarist de ocazie, pune la zid politica liberală în ansamblul ei, pornind chiar de la Brătieni, asemuind-o cu politica lui Ceauşescu! Un subcapitol al articolului are tilul „Auto-suficiența liberală de tip ceaușist”, unde se scrie: „Liberalismul politic, această caracteristică a Europei de Sud-Est, a urmărit în primul rând emanciparea națională. Liberalizarea și democratizarea societății au trecut astfel, pe un plan secund. Influența unui capital străin a fost critică. Partidul Național Liberal din România avea la începutul secolului 20 sloganul  „By our own“ – Prin noi înșine- țara urmând să fie industrializată prin capital domestic iar statul având un rol esențial în acest proces. Aceste idei pot fi găsite atât în politica de auto-suficiență a lui Ceaușescu cât și în dezbaterile postdecembriste privind mult întârziata privatizare a economiei socialiste. Influența continuă a politicii în sectorul economic arată și faptul că diferența dintre stat și privat nu este atât de clară precum în Europa de Vest și nici nu se bucură de o atât de mare importanță. Statul și instituțiile sunt slabe, în spatele lor fiind principii și idei transparente care nu au suficientă substanță pentru a susține o construcție a instituțiilor și sistemului“.

Antena 3 este considerat postul TV al lui Goebbels

 

O mare parte a articolului este dedicată presei din România. Autorul repetă, ca după dictare, teoriile băsiste pe care le auzim în fiecare seară de la politicienii pedelişti.

Astfel, pornind de la ridicolele aserţiuni din tratatul MCV despre presa din România, Daniel Ursprung comentează ca Monica Tatoiu: „La sfârșitul lunii ianuarie, Raportul UE privind situația reformelor judiciare din România, a oglindit vădita nemulțumire a Comisiilor  față de influența nefastă a sectorului media în domeniul judiciar, prin campanii de intimidare. În ultimul timp, echipa mass-media de încredere a politicianului și omului de afaceri Dan Voiculescu, Antena 3, a făcut vizibile presiuni asupra sistemului judiciar, el fiind amenințat cu mai mulți ani de închisoare pentru o afacere de privatizare nedreaptă“. Autorul uită că, pînă în primăvara anului trecut, Antena 3 era singurul post TV care susţinea opoziţia din România, ceea ce l-a făcut să atingă audienţe uriaşe!

Un astfel de atac la adresa postului Antena 3, justificat doar de un proces în care este judecat patronul, n-are nici o acoperire, întrucît rezultatul ultimelor alegeri a confirmat că aşteptările populaţiei vizau nevoia de schimbare a celor de la Putere! Ori, a răspunde interesului public este ţinta ziariştilor de pretutindeni, nu numai a celor de la Antena 3!

Textul lui Daniel Ursprung nu face, măcar aşa, de dragul unei echilibristici elegante, nici o referire la televiziunile sau ziarele obediente PDL-ului, adică Puterii de pînă mai ieri, acestea fiind considerate „independente”! Numind postul Antena 3 un post ce ar aparţine „unui Goebbels privat”, autorul scrie: „Propaganda stridentă, în special a postului tv Antena 3 este realmente îngrijorătoare. Alternativ la această îndoctrinare și manipulare a populației, este mass-media formată din ziare și publicații, fiecare cu opinii diferite și mass -media online care este în continuă dezvoltare. Cu toate acestea, raportarea informațiilor independent de vreun interes politic, este aproape imposibilă. Majoritatea companiilor media sunt controlate de oameni din politică, care au, mai ales ei, opinii și interese”.

Cine este Daniel Ursprung de la „Neue Zürcher Zeitung”?

Aproape necunoscut în România, Daniel Ursprung face parte din grupul de oameni racolaţi încă din anul 2005 de către unele instituţii pentru a fi folosit la nevoie ca agent de influenţă! Cazul său devoalează cît se poate de clar reţeaua organizată sistematic pe bani publici, sub acoperirea unor false interese culturale! Să trecem însă la probe.

Finanţat de ICR-ul lui Patapievici

În anul 2007, ICR participă la „Festivalul Culturescapes”, manifestare desfăşurată sub patronajul Preşedintelui Confederaţiei Elveţiene şi al Preşedintelui României. La acţiunea din 22 noiembrie 2007, la Rote Fabrik din Zurich, are loc o întîlnire a publicului cu Ana Blandiana, moderator fiind… Daniel Ursprung!

Raportul ICR2005-2008, p. 308. Daniel Ursprung, „ziaristul elveţian”, moderează o acţiune a ICR.

————————————————————————————————

În anul 2009, ICR Berlin este între finanţatorii piesei de teatru „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, a cărei premieră a avut loc pe 11 decembrie 2009 la Teatrul Odeon. Din prezentarea proiectului, aflăm că au existat şi 3 „consultanţi de specialitate”: Thomas Kunze, Andrei Ujica şi… acelaşi Daniel Ursprung!

În anul 2006, ICR a sponzorizat volumul „Rumänien (România)”, îngrijit de Mihai Răzvan Ungureanu (care şi l-a trecut în CV ca lucrare persoanlă), Thede Kahl şi Michael Metzeltin. Volumul are 976 de pagini şi a fost reeditat în anul 2008 tot pe banii ICR, care a plătit şi drepturile de autor. Între ei îl găsim şi pe Daniel Ursprung!

– În acest fel, Daniel Ursprung şi-a creat nişte obligaţii faţă de cei care l-au băgat în seamă, astfel încît, anul trecut, cînd Guvernul a trecut ICR din subordinea Preşedinţiei în subordinea Senatului, profesorul elveţian a semnat Protestul organizat de „Alianţa pentru o României curată”. La numărul 478 din listă, Daniel Ursprung scrie: „Mă alătur şi eu protestului exprimat aici. Daniel Ursprung, cercetator, Universitatea din Zurich (Elveţia)”.

Finanţat de Colegiul „Noua Europă” al lui Andrei Pleşu

– Pe acelaşi „gazetar” elveţian îl găsim şi pe site-ul Colegiului „Noua Europă”, mai exact într-un anuar la secţiunea 3.2.A, capitolul 2 „SERIA DE PUBLICAȚII ÎN PROGRAMUL RELINK”. Lucrarea „Bonnes et mauvaises moeurs dans la société roumaine d’hier et d’aujourd’hui”, finanţată prin acest program, este un volum apărut în anul 2005, are ISMN ISBN 973-85697-6-1 şi este coordonat de Ionela BĂLUŢĂ şi Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU. Autorii textelor sînt Carmen ANDRAŞ, Ionela BĂLUŢĂ, Sînziana CÎRSTOCEA, Lucian DĂRĂMUŞ, Anca DOHOTARIU, Joseph GOY, Ligia LIVADĂ-CADESCHI, Damiana Gabriela OŢOIU, Mária PAKUCS, Andrei PIPPIDI, François RUEGG, Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU şi… Daniel URSPRUNG!

Nu mai este, aşadar, de mirare că Daniel Ursprung împărtăşeşte în totalitate ideile antiliberale ale mentorului său Andrei Pleşu!

Daniel Ursprung a semnat şi Protestul pentru Dobrincu de la Arhive

În 16 iunie 2012, Cristian Vasile publică pe contributors.ro (site-ul unde scrie frecvent Tismăneanu) un Protest faţă de demiterea fostului şef al Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu. Ne amintim de acel interviu al lui Vladmir Tismăneanu, în care, practic, se autodenunţa că a făcut trafic de influenţă pe lîngă preşedintele Traian Băsescu în favoarea lui Dorin Dobrincu.

Pe lista celor care au semnat acest Protest îl găsim şi pe Daniel Ursprung, care, pe 17.06.2012, la ora 14.31, postează:

Daniel Ursprung spune:

17/06/2012 la 14:31

Susțin petiția. Domnul Dobrincu a adus arhivele nationale pe calea modernizarii si europenizarii. Schimbarile realizate (in timp de crisa economica si – presupun – cu restrictii budgetare!), revolutionar in contextul romanesc, au intrudus multe lucruri care pot fi considerate standarde internationale: accesul la arhive cu propriul laptop, posibilitate de a fotografia documente, desecretizare, orientare catre utilizator (si nu accesul preferential pentru cativa “prieteni” ai institutiei) etc. etc. Din punct de vedere profesional nu exista nici un dubiu ca procesul initiat de domnul Dobrincu este unul benefic si corespunde cu standarde internationale in domeniul arhivistic. Ma tem ca mult din ceea ce a fost realizat in ultimii ani va fi distrus – ca optimist sper totusi ca cat mai mult va fi pastrat. Daniel Ursprung, cercetator, universitatea din Zurich/ Elvetia”.

Daniel Ursprung a semnat şi Protestul împotriva ziarului ZIUA

În 20 iunie 2006, acelaşi Daniel Ursprung semnează şi Protestul lansat de Agenţia de presă „Bună dimineaţa, Israel!”, în care este incrimnat un articol publicat de Victor Roncea în ziarul „Ziua”, în care subiect era Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de externe! Între semnatari mai erau Andrei Cornea, Andrei Oişteanu şi Marta Petreu, care precizează în textul Protestului că „atacul” la adresa lui MRU vine după unul îndreptat către Vladimir Tismăneanu!

Din CV-ul său, aflăm că Daniel Ursprung a studiat cîţiva ani şi în Bucureşti, între 1995 şi 2001. Cu toate acestea, la apariţia monumentalei lucrări „Istoria Românilor”, editată sub egida Academiei Române, Daniel Ursprung a ţinut morţiş s-o minimalizeze în articolul „Historiographie im Zeichen der Beharrung. Kritische Anmerkungen zur umfangreichsten Gesamtdarstellung der rumänischen Geschichte” (Istoriografie sub semnul incremenirii. Observaţii critice la cea mai cuprinzătoare expunere de ansamblu a istoriei româneşti), apărut în Südostforschungen, 63-64, 2004-2005, p. 408-421.

După cum se vede, Daniel Ursprung are mînuţele legate la nişte sfori pe care le manevrează dibaci HR Patapievici, Andrei Pleşu, Vladimir Tismăneanu sau Mihai Răzvan Ungureanu.

Că scrie într-un ziar elveţian de limbă germană nu înseamnă mare lucru. Poate trezi, cel mult, interesul SIE, care ar trebui să analizeze motivaţia acestor atacuri venite din partea unora care au încasat bani frumoşi de la statul român pentru ca, prin complicitatea elitei noastre intelectuale, să denigreze cu fiecare ocazie România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.