Danileţ,: Niciun procuror nu poate fi audiat în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă

Niciun procuror nu poate fi audiat în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă, fără ca acest lucru să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, scrie pe blogCristian Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Ion Iliescu a afirmat că procurorul general trebuie să dea explicaţii în Parlament în legătură cu anchetele legate de eventuale fraude la referendum.

„Un fost preşedinte al României a cerut ieri ca procurorul general al României să fie audiat în Parlament cu privire la desfăşurarea unor anchete de procurori cu privire la anchetarea unor aspecte ale referendumului pentru demiterea preşedintelui ţării şi pentru anchetarea unor foşti miniştri şi actuali funcţionari din MAI. Eu susţin că, în virtutea principiului independenţei justiţiei, o asemenea audiere este imposibilă”, scrie Danileţ pe blogul său, precizând că magistraţii nu se supun decât legii, nu şi forului legislativ, chiar dacă trebuie să acţioneze conform actelor normative elaborate de către Parlament.

Danileţ amintește o decizie a CSM, din 24 mai 2007, potrivit căreia s-a decis în unanimitate că procurorii nu pot fi citaţi ca martori în faţa comisiilor parlamentare, ci doar excepţional, invitaţi pentru a clarificări.

În sprijinul afirmațiilor sale, Cristian  Danileţ invocă şi regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia „anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată. O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor”. O prevedere asemănătoare există şi în regulamentul Senatului.

De asemenea, spune judecătorul,  normele internaţionale recomandă ca procurorii să nu fie influenţaţi de factorul politic în desfăşurarea activităţii lor.

„Statele membre trebuie să se asigure că procurorii sunt capabili să îşi exercite atribuţiile profesionale, fără nicio intimidare, impediment, hărţuire, ingerinţe necorespunzătoare sau expunerea nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură”, se arată în documentul privind liniile directoare ale ONU privin rolul procurorilor.

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie, pe blogul său, că nu aştepta ca, după revoluţia din 1989, să asiste la manifestări „de un primitivism feroce” în care procurorii îi interoghează pe oamenii de la sate dacă au votat sau nu la referendum. Iliescu susţine că aceste comportament este de esenţă fascistă, iar Parlamentul ar trebuie „să cheme la ordine” conducerea Parchetului General.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.