×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 26 aprilie 2017, 06:57
EUR (€)
-0.0090 ↘
4.5250 RON
USD ($)
-0.0146 ↘
4.1556 RON
• • •
Dans contemporan japonez
Tradiţia dramatică europeană vine din Ţara Soarelui Răsare
Tradiţia dramatică europeană vine din Ţara Soarelui Răsare

La inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și Fundația Art Production, Întâlnirile JTI aduc la Sibiu cea mai importantă companie niponă de dans contemporan. „Noism“ va prezenta pe 5 și 6 aprilie, ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, spectacolul intitulat „The Match Seller’s Tale - Passacaglia“, în avanpremiera FITS 2017.

Turneul „Noism“ în România a debutat la București, pe 30 martie, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București, cu spectacolul „La Bayadere – Țara Iluziilor“, o poveste transmisă din generație în generație, dincolo de amintiri și istorie. „Noism“ a fost înființată în 2004, de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie japoneză profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu „Asashi Performing Arts“, în 2008. „Noism“ este considerată drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan. Jo Kanamori, director artistic al „Noism“, a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a regizat lucrările operei lui Bartok, „Bluebeard’s Castle“ și „Mandarinul miraculos“. A obținut numeroase premii, iar în 2008 a primit Premiul Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia. „The Match Seller’s Tale“ (Povestea vânzătoarei de chibrituri) și „Passacaglia“ sunt cele mai recente creații ale „Noism“, prezentate în premieră, în Japonia, la începutul acestui an.

Basm și modernitate

Cele două piese se împletesc și rezonează una cu cealaltă, creând o singură imagine emblematică, pe mai multe niveluri, a profunzimii umane. Prima parte, „The Match Seller’s Tale“, are la bază scenariul original scris de Jo Kanamori, care face referire la „The Little Match-Seller“, povestea renumită în toată lumea scrisă de Hans Christian Andersen, și la „The Little Match Girl“, de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele Teatrului Absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului prin intermediul mișcărilor de dans și scoate la iveală fenomenele caracteristice agitatei ere „moderne“ folosind metafora basmului. A doua parte a spectacolului este „Passacaglia“, coregrafie abstractă cu mișcări inspirate atât din muzica sacră - „Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară“ a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul XVII -, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan. „Cele două creații sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie – una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract, poli dihotomici în jurul aceleiași axe. Piesele reprezintă de fapt provocarea «Noism» în fața unei societăți complexe, îndrăznind să meargă dincolo de elementar“, arată un comunicat de presă. Costul unui bilet este de 30 de lei, preț unic.

Publicat Joi, 06 aprilie 2017
477
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Convorbire cu Paraziți
Publicat acum 22 ore şi 36 minute
Subiectele zilei
Publicat acum 13 ore şi 43 minute
Comuna Brebu - o bucurie pe lângă Câmpina
Publicat acum 17 ore şi 13 minute
Președintele Macron, copilul alintat al Republicii
Publicat acum 16 ore şi 20 minute
Legea grațierii, modificată
Publicat acum 14 ore şi 11 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
7 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 18 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
16 articole/ Actualizat Duminică, 16 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
110 articole/ Actualizat Vineri, 21 aprilie 2017

România se va schimba cînd o altfel de elită va exista care va cîştiga alegerile cu un program alternativ şi va guverna.

Alina Mungiu-PippidiPublicat acum 11 ore şi 15 minute