Dans electoral pe mormântul socialismului

La o zi după victoria prezidențială a lui Emmanuel Macron, Manuel Valls, fostul premier socialist al Franței (aprilie 2014-decembrie 2016), a decretat moartea partidului său și s-a autoproclamat „candidat al majorității prezidențiale“. Valls semnalează că dorește să fie din nou prim-ministru. „Sunt un om de stânga, rămân un socialist, nu vreau să-mi reneg 30 de ani din viața mea politică“, dar „acest Partid Socialist este mort, este în urma noastră, nu și istoria și valorile lui, însă trebuie să depășim momentul“, a spus Valls, într-o emisiune de radio. „Voi fi candidat al majorității prezidențiale și vreau să mă înscriu în mișcarea «En Marche!»“, a adăugat acesta, cu referire la partidul președintelui Macron.

Franța lui Manuel și Emmanuel

Moartea Partidului Socialist a fost anunțată chiar de către unul dintre cei care a pus umărul la dărâmarea partidului. Fostul premier Valls a refuzat să-l susțină în campania prezidențială pe candidatul propriului partid, so­­cia­listul radical Benoit Hamon, îndreptându-se către Macron. Acesta din urmă și-a înființat propriul partid, En Marche, în aprilie 2016, în timp ce era ministru al Economiei în guvernul socialist Valls. Acum, Valls (exponentul celei mai liberale aripi a socialiștilor) și Macron (bancherul care a fost membru al PS doar trei ani) se pregătesc să scrie epitaful acestui partid. Și nu numai, pentru că fostul premier a mai decretat, la radio, că toate „partidele tradiționale au murit“.

Momentul în care Valls și-a anunțat intenția de a candida la parlamentare de pe 11 şi 18 iunie din partea partidului prezidențial este unul strategic – mai era o zi până la stabilirea candidaturilor în toate cele 577 de circumscripții. Răspunsul partidului lui Macron a fost sec: „Valls nu a fost învestit de partid. Sau îmi scapă mie acest lucru. Procedura este aceeași pentru toți, îi mai rămân 24 de ore“.

Sondajele de opinie efectuate în luna mai anunță și ele moartea Partidului Socialist – acesta nu este creditat decât cu 9% din voturi. Pe de altă parte, „En Marche!“ pare să fi confiscat electoratul socialist și o parte din cel al dreptei tradiționale (Republicanii), fiind creditat cu 24%, uriaș pentru un partid creat în 2016. Republicanii sunt creditați cu 22%, ceea ce îi face parteneri aproape obligatorii pentru noua guvernare. Manuel ­Valls speră să se strecoare din nou, prin candidatura anunțată, către palatul Matignon. Totuși, el a declarat că „nu este o problemă“ numirea unui premier de dreapta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.