Dansatoarea Fuensanta La Moneta, pe scena Naţionalului bucureştean

Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România, şi Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” prezintă marţi, 24 noiembrie, la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, spectacolul de dans flamenco Suite Flamenca susţinut de compania dansatoarei Fuensanta La Moneta (Spania).

În distribuţie: Fuensanta La Moneta – dans flamenco, Luis Mariano – chitară, Juan Angel Tirado – voce, Miguel Rodriguez – percuţie.

Suite Flamenca este un spectacol în care dansatoarea şi muzicienii care o acompaniază au ales să înlănţuiască o serie de “palos” (ritmuri specifice flamencoului) cum ar fi faimoasele Alegrías din Cádiz, Buleria, Solea, Malagueñas, Seguiriya şi Zambra. Un repertoriu în care impetuoasa dansatoare La Moneta urcă pe scenă cu unica intenţie de a oferi spectatorului o autentică experienţă estetică, conducând publicul spre cele mai profunde zone ale creaţiei flamenco tradiţionale, prin tensiuni dramatice şi emoţionale, în care asprimea din cante jondo şi geniul dansului flamenco se unesc şi redau spiritul acestei arte declarate de UNESCO patrimoniu imaterial al umanităţii.

Fuensanta “La Moneta”, dansatoare şi coregrafă (Granada, 1984), este ceea ce îndeobşte numim un artist precoce. Pasiunea ei pentru flamenco s-a manifestat încă din copilărie, iar dăruirea cu care s-a aplecat asupra acestui dans, precum şi neîndoielnicul ei talent au făcut ca, deşi doar un copil, prezenţa ei în spectacolele de flamenco să fie obiect de dispută între cele mai renumite localuri tradiţionale de dans din Granada şi Sacromonte pe de o parte, dar şi între diferitele canale de televiziune unde prezenţa ei era solicitată şi răsplătită cu importante premii în cadrul celor mai importante gale TV dedicate acestei arte, pe de altă parte.

“La Moneta” îşi completează studiile de dans cu mari maeştri ai flamenco-ului, precum Mariquilla, Javier Latorre, Mario Maya, Juan Andrés Maya, Juana Amaya, Matilde Coral, Israel Galván, printre alţii.

Când a dansat pentru prima oară la Madrid, în cunoscuta sala Suristan, unde atât iubitorii de flamenco, cât şi criticii au avut confirmarea că se află în faţa uneia dintre viitoarele mari figuri ale dansului flamenco, imediat după spectacol, prestigioasa publicaţie de flamenco Alma 100 a realizat un interviu cu dansatoarea şi i-a publicat pe copertă fotografia, titrând: “cea mai spectaculoasă dansatoare născută în anii ’80”.

De-atunci, Fuensanta La Moneta a dansat pe cele mai importante scene de flamenco din Spania, a participat la nenumărate festivaluri de flamenco din Europa, Asia şi America. A făcut parte din distribuţia marilor spectacole ale companiei Javier Latorre în baletele Triana, en el nombre de la Rosa şi Rinconete y Cortadillo, din ce a spectacolului omagial Homenaje a Fosforito în Concursul Naţional din Córdoba şi în filmul Por qué se frotan las patitas, regizat de Álvaro Vegines.

Spectacolele sale, Lo que trae el aire (2006), De entre la luna y los hombres / Despre lună şi bărbaţi, regizat de Hansel Cereza, spectacol de teatru-dans prezentat în 2007 în cadrul “Bienalei de Flamenco” de la Málaga, Estévez & La Moneta, alături de dansatorul şi coregraful Rafael Estévez (2009), Bailar, vivir / A dansa, a trăi (2010), Extremo Jondo (2010), care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans de la Granada, La Moneta, paso a paso/ La Moneta, pas cu pas (2012) şi Suite Flamenca, în care pune împreună ritmurile cele mai vechi şi fundamentale ale culturii “jondo”, au fost aplaudate în Europa şi în America şi au provocat cronici entuziaste.

În afara spectacolelor proprii, în 2008 acolaborat cu marele percuţionist Trilok Gurtu la spectacolul de închidere al Festivalului Etnosur, iar în 2011 a realizat împreună cu Mauricio Sotelo la premiera spectacolului Muerte sin fin – compoziţie pornind de la un poem al scriitorului José Gorostiza, spectacol prezentat în versiune redusă pe scena Muziekgebouw din Amsterdam în cadrul Bienalei de Flamenco din Olanda, apoi în versiune integrală la Teatrul Regal din Madrid.

A mai colaborat cu maestrul Sotelo la premiera absolută a spectacolului Luz sobre lienzo / Lumină pe pânză, la Auditoriul Centrului Naţional de Artă Regina Sofia din Madrid, cu prilejul sărbătoririi celor 200 ani de la adoptarea Constituţiei Spaniole de la Cádiz. În 2014 a prezentat, alături de violonista Patricia Kopatchinskaja, spectacolul Luz sobre lienzo la Ist Sana Hall din Istanbul.

Tot în 2014 acolaborat cu faimosul “cantaor” cordobez Manuel Moreno Maya “El Pele” în noul spectacol al acestuia pentru Bienala de Flamenco de la Sevilla.

Fuesanta La Moneta a fost răsplătităde-a lungul anilor cu numeroase distincţii.

În 2003, aobţinut Premiul Concursului Naţional de Dans al Festivalului Cante de las Minas de La Unión. În 2008, i s-a decernat Premiul I pentru Tineri Artişti la Festivalul Flamenco din Torrelodones, Madrid

Doi ani mai târziu, Asociaţia de Jurnalişti de flamenco i-a acordat Premiul Flamenco Hoy pentru Cea mai Bună Dansatoare a anului 2009.

În sfârşit, în 2011, Comisia Flamenco El Taranto din Almería a recompensat-o cu Premiul cel Mai Bun Spectacol, fiind pentru prima dată când acest premiu a fost acordat unei dansatoare.

“Fuensanta La Moneta posedă între virtuţile ei artistice un profund dramatism expresiv, o dominare exactă a ritmului şi tehnicii, o amplă varietate de registre, o mare cunoaştere a muzicii şi cântului flamenco şi un talent înnăscut care face ca dansul ei – chiar şi cel mai dificil de executat – să pară ca o respiraţie uşoară, ancestrală. Deşi în dansul ei se regăsesc elemente de o mare modernitate, el pare coborât din cel mai vechi şi autentic flamenco, aşa cum, de altfel, este cel care-i circulă prin vene”, argumenta comisia.

Iar criticul italian Francesco Urbano nota: “… ea sublimează libertatea spiritului feminin prin intermediul dragostei, singurătăţii, nostalgilor, curajului, într-un dialog între aceste sentimente, dialog care, în final, defineşte şi purifică culorile flamenco-ului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.