Dansul ca vorbăraie

„Istoria spirituală a dansului“, de și cu David Wahl, este o prezentare a parcursului pe care arta dansului l-a avut de-a lungul timpului, printre interdicții și înfierări moralizatoare.

Potrivit celor de la Explore Festival #12, „dansul, o artă a maleficului sub aparențe candide, înșelătoare… Viciul, boala, demonii își găsesc cel mai prielnic sălaș în corpurile care dansează sau, pur și simplu, nu au astâmpăr. Este ceea ce s-a crezut și s-a spus în anumite epoci din istoria Bătrânului Continent. Căutător neobosit prin arhivele cele mai diverse, de la cele mai serioase la cele mai neobișnuite, performerul francez David Wahl vine în fața spectatorilor români pentru a le povesti în detaliu și cu un irezistibil simț al umorului ceea ce a devenit «Istoria spirituală a dansului». Acest one-man-show este al doilea eveniment de neratat din cadrul stagiunii de toamnă-iarnă a proiectului FranceDanse Orient-Express, propus de Institutul Francez din România în parteneriat cu eXplore festival #12.“

Spectacolul va avea loc la București mâine, 30 septembrie, la ora 19.30, la Muzeul Național al Literaturii Române, și pe 2 octombrie în Iași, la Sala «Teatru la Cub» a Teatrului Național, de la 19.00.

„Eu fac o muncă de povestitor. Iar un povestitor are nevoie de două lucruri: o atmosferă intimă și un foc în șemineu. Caut, dară, să aduc această senzație de seară la gura sobei în spectacolele mele“, spune David Wahl.

Într-adevăr, protagonistul propune o seară la gura sobei, dar este vorba despre o seară petrecută într-un cabinet de curiozități, unde întâmplări incredibile, dar adevărate, revin la viață. De la filosofii greci și disprețul lor pentru dans și până la valsul care agită excesiv corpurile oamenilor, trecând prin chorofobie (frica de dans), păcatul sau delictul de a dansa, David Wahl desfășoară în fața spectatorilor covorul unui trecut uitat sau complet neluat în seamă. Autor dramatic și cercetător din pasiune, David Wahl este creatorul unei serii de causerii, o formă literară (textul „Istoriei spirituale a dansului“ a fost publicat în 2015, la editura Riveneuve) și de spectacol, care aduce laolaltă discursul erudit și stand-up comedy. „Purtate de timbrul învăluitor al vocii performerului, printre pauze căutate și ironice, cuvintele baletează în aer și se strecoară cu dibăcie în urechile spectatorilor. Să fie vorbele astea mesagerii Paradisului – acolo «unde se află coregrafiile cele mai minunate», cele ale îngerilor – sau vestitorii adâncurilor Infernului?…“ se întreabă organizatorii într-un text trimis presei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.