„Dansul la bară”, ca viitor sport olimpic, confundat cu un număr de striptease

„Ediţia de weekend” de duminică, de la Antena 3, a fost una şocantă de-a dreptul, fiind transformată într-un atac populist la adresa unui concurs pentru copiii care practică „Dansul la bară”, un sport care va deveni disciplină olimpică! Lipsa de informaţie a realizatoarei a dus la concluzia că acest concurs ar fi unul de striptease, aşa încît, impresionată de acţiunea unei ciudate organizaţii, denumită „Alianţa părinţilor din România”, care ar reprezenta alte 115 ONG-uri, s-a năpustit asupra organizatorilor acestui concurs fără să-şi dea seama că a căzut de-a dreptul în ridicol!

Iată cum s-a deschis emisiunea: „Scandal după organizarea concursului de dans la bară pentru fetiţe de 6-12 ani. „Alianţa părinţilor din România”, o structură civică formată din 115 organizaţii neguvernamentale, spune că este vorba despre un experiment grotesc, care distruge inocenţa copiilor”. După care intră în scenă orgnizatoarea concursului, Nadia Buduruşi,alături de Bogdan Drăghici, penibilul preşedinte al şi mai penibilei Asociaţii „T.A.T.A.”, care are şi el în subordine cîteva organizaţii de protecţie a taţilor.

Prima întrebare pentru Nadia Buduruşi a fost una oarecum firească: „Aţi avut toate aprobările pentru a avea un astfel de concurs?”, iar răspunsul trebuia să fie unul lămuritor: „Bineînţeles că am toate aprobările, pentru că acesta este un sport recunoscut la nivel mondial. Se organizează competiţii pentru copii, sînt mai multe categorii de vîrstă. Este un sport care va intra la olimpiadă şi este păcat că la noi în ţară este privit cu ochii de acum 60 de ani. Sîntem în 2016, am evoluat şi cred că este cazul ca România să intre în rîndul ţărilor care au competiţii naţionale, aşa cum există gimnastica, dansul sportiv. Şi aici avem gimnastica verticală! Că se execută un şpagat pe bîrnă sau un şpagat pe bară este foarte greu şi îmi pare rău că lumea vede în acest sport un fel de streaptease! Ambii părinţi ai copiilor au semnat că sînt de acord să practice acest sport”.

În acel moment, am avut naivitatea să cred că lucrurile s-au lămurit. Dar, aş!, nici vorbă! Abia acum, atît nenea de la T.A.T.A., cît şi realizatoarea emisiunii s-au năpustit pe biata organizatoare, pe care au supus-o unui adevărat interogatoriu!

Zadarnic a încercat Nadia Buduruşi să explice că sînt campionate mondiale de juniori, la care participă şi minori, sau că România este la început de drum şi că abia acum se face o selecţie şi se intră pe un făgaş profesionist! Realizatoarea emisiunii a citit un fragment din Protestul celor 115 organizaţii grupate în „Asociaţia părinţilor din România”: „dansul la bară este un pas spre prostituţia infantilă şi o invitaţie pentru pedofili”! În faţa unei asemenea acuzaţii, Nadia Buduruşi n-a mai putut să spună decît atît: „Doamnă, dar este chiar ruşinos ceea ce aud şi vă invit să intraţi pe Google, căci aici este vorba despre o dezinformare în masă. Există campionate mondiale cu categorii de vîrstă de la 6 ani, precum şi pentru adulţi. Campioana mondială are 62 de ani, iar cea mai micuţă are 8 ani! Eu sînt acrobată, nu am fost stripteuză”!

Dialogul a continuat în acelaşi ton. Întreaga emisiune poate fi văzută pe adresa http://www.antena3.ro/actualitate/social/scandal-dupa-concursul-de-dans-la-bara-pentru-copii-parinti-scandalizati-ca-fetite-de-sase-ani-376208.html.

Pentru cei care mai cred că „dansul la bară” este doar ceea ce au văzut ei în cluburile de striptease, precizăm că de cîţiva ani se discută despre introducerea acestui sport în cadrul Jocurilor Olimpice! Ca sport, este văzut în lume ca fiind un fel de gimnastică, în care bîrna orizontală sau „paralele” sînt înlocuite cu bara verticală!

Este absurd ca exerciţiile de la „bîrnă”, de pildă, să fie apreciate pentru dificultatea lor, iar cele de la „bara verticală” să fie considerate erotice, deşi ele seamănă foarte mult! Iată fotografiile care demonstrează acest lucru:

Şi, reţineţi!, gimnasta din foto 2 este însăşi Nadia Comăneci! Cărei persoane sănătoase la cap i-ar putea trece prin cap să creadă că vreuna dintre aceste fotografii ar fi erotică?

Pentru cei care mai au dubii şi continuă să creadă că „dansul la bară” ar avea vreo legătură cu streaptease-ul, lansăm invitaţia de a urmări pe Youtube evoluţia actualului campion mondial Er Bing Li (China), care a cucerit titlul mondial în 2015, uimind întreaga planetă. Adresa unde poate fi văzut senzaţionalul său exerciţiu pe care l-a prezentat la ediţia de anul trecut din Hong Kong este https://www.youtube.com/watch?v=WRjd4MRziMU. După vizionare, numai cineva care urăşte sportul mai poate spune ceva împotriva „dansului la bară”!

Emisiunea de la Antena 3 este surprinzătoare, căci presa din România a scris în anii trecuţi despre acest nou sport, chiar pe site-ul Antena 3 apărînd în 25 iulie 2012 articolul „Dansul la bară ar putea deveni sport olimpic din 2016!

Realizatoarea emisiunii nu ştie aceste lucruri, dar ne-a adus aminte de un episod din perioada interbelică, mai exact atunci cînd s-a deschis în Bucureşti un ştrand public. Marele nostru istoric Nicolae Iorga s-a arătat indignat de faptul că femeile şi bărbaţii se dezbrăcau în public şi a propus închiderea ştrandurilor. Celebrul epigramist Păstorel Teodoreanu i-a dedicat lui Nicolae Iorga o Epigramă care se potriveşte de minune şi pentru cei care azi pledează împotriva dansului la bară:

Moralistul

Domnul profesor Iorga s-a pronunţat, deocamdată, contra ştrandului:

Indignat pe-un veac năuc

Şi pe cei ce se despoaie,

Domnul Iorga intră-n baie,

În manta de cauciuc.

Trecerea timpului i-a dat dreptate lui Păstorel, aşa încît nu am nici o îndoială că Antena 3 o va aprecia cum se cuvine pe prima noastră campioană la dans la bară şi chiar o va invita în platou, eventual chiar în emisiunea la care ne-am referit mai sus! Pînă atunci, să-i lăsăm pe antrenori să-şi vadă de treabă, mai ales că astfel de atacuri inconştiente au dus la punerea pe butuci a gimnasticii româneşti. Cînd totul s-a prăbuşit, nimeni nu recunoaşte că are vreo vină!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.