×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:10
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Dansul Pinguinului, varianta 2017
Mihai Dumitrescu
Mihai Dumitrescu

Criza din 2008 a fost crâncenă cu adevărat. Efectele ei au fost extrem de dure pentru, din păcate, foarte mulţi oameni, în special bugetari şi persoane cu venituri la limita subzistenţei, angajaţi în mediul privat. Gestionată prost, cu măsuri de austeritate uşor imbecile, cu un guvern arogant şi un preşedinte ticălos autentic, criza asta a fost pentru generaţiile de azi Marea Criză. Iar în 2010, anul unor masive proteste în întreaga Europă lovită de criză, vine şi rândul României să iasă în... Piaţa Victoriei. Sindicatele s-au mobilizat în sfârşit.

Dar un număr mare de protestatari (în fapt eterogeni ca revendicare, scoşi de sindicate în piaţă, însă greu de ţinut pe loc şi şi mai greu de coordonat ca mesaj) au nevoie de vitalizare.

Și aici ajungem la un dicton în manipulare. Al treilea pentru situaţiile de criză. Îl cheamă „postura reuşitei comune” şi spune să-i ţii ocupaţi cu ceva familiar pe cei care resimt criza, să le dai de făcut ceva simplu, ceva ce-au mai făcut, ca să-i poţi controla într-o conjunctură în care, altminteri, sunt greu sau imposibil de controlat.

Și, ca la un semn, protestatarii din Piaţa Victoriei lui 2010 au prins a dansa Dansul Pinguinului, pe melodia (scuzaţi cuvântul) ştiută, dar cu text schimbat:

"Un pinguin conduce Guvernul / Şi totul se mişcă greu, greu, greu
Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu
Berceanu şi Udrea şi Blaga şi Oprea /Cu toţii-s conduşi de Boc, Boc, Boc
Cu ei în Guvern nu merge nimica / Şi tot aici stă pe loc, loc, loc
Un pinguin conduce o gaşcă / Care nu are spor, spor, spor".

Aceeaşi Piaţă, 7 ani mai târziu, găzduieşte „cele mai mari proteste din 1989 încoace”, detronând sus-amintitul protest de acest record.

Să privim puţin în ce seamănă tehnica de manipulare specifică situaţiilor de criză în cele două evenimente.

La cel din 2010 participau funcţionari şi muncitori, dominant oameni simpli care, chiar având studii superioare, au comportamentul social specific unei clase sub cea de mijloc. Cu ce sunt ei obişnuiţi, familiarizaţi, atunci când se reunesc mulţi, laolaltă. Păi cu nunţile. Evenimentele cu cea mai mare participare de oameni la care ei iau parte, în viaţa lor normală. Iar la nunţi, în epocă, era must have un dansul pinguinului, două. Aşa că organizatorii i-au servit, cu aparenţă de spontaneitate necesară, dar la fel de adevărată ca aceea pe care-o voi descrie mai jos, cu porţia necesară de nuntă. Trenuleţul dansant a fost perfect. Chiar mai comod acolo decât la nuntă, unde rochia, tocurile, cocul sau sărmăluţele stânjeneau. Și protestatarii, între un dans şi-o glumiţă familiară, au rămas în piaţă, slujind cuminţi interesele celor ce-i scoseseră.

În 2017 participă o cu totul altă lume. Clasa de mijloc, pe alocuri chiar cea de uşor deasupra clasei mijlocii. Corporatişti, intelectuali cu stare, profesiuni liberale şi antreprenori de „mici şi mijlocii”.

Întrebarea care se pune e aceeaşi. La ce evenimente cu mult public sunt aceştia obişnuiţi să participe? Păi la team building. Sunt creativi, nu le plac servitele vădite, deci exclus boxe, MC, microfoane. Iar la un număr critic mare de oameni, manipularea se face pe grupuscule omogene, nu pe întreaga masă, căci ea e totuşi destul de eterogenă.

Or, în teoria verificată a manipulării se ştie clar că nu poţi să influenţezi grupuri eterogene de oameni. Tehnicile sunt două aici. Ori îi împarţi în grupuleţe omogene şi manipulezi fiecare grupuleţ în parte, cu argumente valabile pentru acel grupuleţ, ori îi omogenizezi mai întâi şi abia apoi îi influenţezi, în baza criteriului de omogenitate pe care tot tu l-ai creat în prealabil. Dar tehnicile sunt complementare. Le poţi utiliza şi-n succesiune.

Astfel, mai întâi apar sesiunile de flash mob, grupurile de percuţionişti ş.cl. Să ne-nţelegem. Oamenii ăia nu trebuie decât încurajaţi să se producă. Nu trebuie nici plătiţi, nici forţaţi. Ei pregătesc, sinceri, „tineri, frumoşi şi liberi” omogenizarea marii mase pentru team buildingul necesar. Mass-media contribuie şi dânsa. În marile redacţii, reporterii, redactorii şi editorii sunt tot oameni din midle class. Le plac protestatarii, iar dacă acum 7 ani, sindicaliştii erau ţinta ironiilor, acum tinerii hipsteri sunt priviţi fie cu condescendenţă, fie chiar cu simpatie vădită. Micile grupuri omogene au fost abil încurajate (citeşte manipulate) să facă ce ştiu şi ce le place. Unii să danseze sincron, alţii să cânte haios, alţii să cânte grav şi demn. După pricepere şi gust, fiecare simţindu-şi grupul important, convins că ei contribuie la ţinuta cool, occidentală, originală totuşi, a protestului pentru cauza comună. (Care cauză comună? N-avem, dar asta-i puţin important. „Important e să fim în piaţă, să ne vadă, să-nţeleagă că nu mai merge aşa”. Text frumos, dar gol de conţinut în ce priveşte concreteţea revendicării.)

Și platforma de socializare intră iar în acţiune. E propus mega tricolorul, după o accidentală aprindere a luminilor telefoanelor mobile, de uşoară inspiraţie ucraineană. Asta cu tricolorul va da mult mai bine. Profesioniştii încep mobilizarea, dau planul tricolorului şi cer manifestanţilor să aiba geci roşii, galbene şi albastre. Ideea n-are aplicaţie practică. Unul dintre profesioniştii publici din influenţă neagă public implicarea. Deci e clar că-i spontană. Și are loc. Spontan. Câteva mii, spre douăzeci de mii de oameni formează în Piaţă tricolorul. Cu dreptunghiuri de hârtie roşii, galbene şi albastre, sub care telefoanele mobile sunt folosite ca lumină. Piaţa e roşie, galbenă, albastră în dreptunghiuri nu chiar egale, dar orişicât. Ia să vedem. Câţi dintre Dvs. au acasă, aşa, întâmplător, nişte hârtie galbenă, roşie sau albastră, suficient de subţire cât să treacă bine prin ea lumina telefonului folosit ca lanternă? Și cum de 20.000 de oameni vin cu aceste cartonaşe, în număr simţitor egal per culoare, total întâmplător. Cum de roşul, detestata culoare a ciumei, nu e repudiat de majoritatea protestatarilor, ci-şi găseşte treimea lui? Paradoxal, treime mai mare decât celelalte. Păi întâmplător, dar în baza unei întâmplări nelăsate totuşi la voia întâmplării. Team buildingul a ieşit, participanţii sunt încântaţi, mass-media are ce difuza. Hai c-a fost frumos. Le-a plăcut şi la străini, e occidentală totuşi. Și-i cu tricolorul, deci e şi original.

Dar e tot un dansul pinguinului. E acelaşi lucru, cu alţi oameni. Oameni buni, oameni sinceri, oameni folosiţi. Folosiţi la a prelungi un meeting care încă nu şi-a atins menirea pentru care a fost, „discret”, întreţinut.
Dar cui i-ar folosi un meeting diluat şi întreţinut prin astfel de artificii? Aceluiaşi beneficiar căruia orice mişcare de stradă îi trezeşte cheful de un nou Guvernul Meu. Să ai deja o masă de oameni în stradă economiseşte şi timp, şi bani. Căci lângă câteva mii, strângi mult mai repede câteva alte mii, iar mai apoi zecile de mii de care ai nevoie. Îl poţi folosi lansând fitile prin voci ca aceea a profetului Moise sau a site-ului de ŞtiriFierbinţi (zis în engleză că sună mai puţin penibil): e atacat taman DNA-ul de pe care însuşi El ceruse să se dea jos labele! Corifeii anticorupţiei Kovesi şi Lazăr sunt în primejdie de demitere/demisie! Scoate un pesedist unul-două amendamente la Legea Graţierii? Nu mai e nevoie nici ca ele să fie combătute în dezbatere publică, nici să fie respinse de colegii parlamentari. Avem deja în stradă destui oameni de-un marş.

Exact precum sindicaliştii, şi influenţatorii de acum au nevoie de dansul pinguinului. Nu pentru a-i strânge pe oameni, ci pentru a-i ţine în Piaţă, dându-le fix ce scrie în manualul de manipulare că trebuie să le dai: „să le dai de făcut ceva simplu, ceva ce-au mai făcut, ca să-i poţi controla într-o conjunctură în care, altminteri, sunt greu sau imposibil de controlat”.

Mihai DumitrescuPublicat Miercuri, 15 martie 2017
5867
 | 38
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
+4
Pe Iohanis nu-l duce capul ! Este madama Pralong care face "dansurile"/scenariile.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+6
INTERESANT ARTICOL SI DEMN DE RETINUT !!!!!DANSUL PINGUINULUI SE APROPIE SI CRED CA SINDICATELE S AU TREZIT PUTERNIC LA VIATA MAI ALES CA NAVETISTUL NU SE OCUPA DE TARA SI DRAGNEA TRADEAZA IN MOD RUSINOS SI LULUTA ZICE FA PIC DE SIMTIRE CA DNA UL NU TREBUIE SA DEA SOCOTEALA POATE LUI TUTANKAMON SI NAVETISTUL O INCURAJEAZA MOMENTAN JOS LABELE DE PE DNA DAR CE ESTE ACEST DNA CAT A RECUPERAT EL DE LA MARII CORUPTI CU MILIOANE FURATE !!!!!ORICUM DACA CEVA NU IESE DIN PROGRAMUL DE GUVERNARE SI NU V A IESII TARA CU ECONOMIA LA PAMANT BAZATA PE CONSUM V A SCOATE SINGURA OAMENII IN TARA DAR DUR CA IN GRECIA SI SPANIA SI ATUNCI SA VEDEM !!!!!NAVETISTUL FOST INFORMAT SI INFORMAT A RAMAS CA SI MAREA MASA DE MINISTRI SI 73 DE SECRETARI DE STAT SUBSECRETARI DIRECTORI DE AGENTII SAMD !!!!!!!ROMANIA DACA FACE UN PAS GRESIT SI L V A FACE O SA AIBA NISTE DEMONSTRATII DURE PAREREA MEA !!!!!!SI ATUNCI PA GRINDEANU SI NAVETISTUL SUSPENDAT SAU DEMIS CA SI IN COREEA DE SUD !!!!!AJUTORUL NU VINE DE LA BATRANA UE !!!!AJUTORUL V A VENII DE LA SUA RUSIA CHINA SI JAPONIA !!!!AM SCRIS SI IERI AUTOSTRADA COMARNIC BRASOV DATA FARA LICITATIE CU TUPEU JAPONEZILOR SA O FACA CU TOT AL LOR INCLUSIV MUNCITORI INTR UN AN JUMATE V A FI GATA CU TOTUL !!!!!SUA ISI VOR DA SEAMA DE IMPORTANTA UNEI TARI PUTERNICE ROMANIA CHINA DE PIATA DE DESFACERE SI RUSIA DE REINDUSTRIALIZARE !!!!!!SEMNEAZA UN CET INCA ROMAN NU CETATEAN UE SCLAV IN TARA LUI PENSIONAR CARE VREA REFERENDUM DE IN SAU ROEXIT !!!!!!!!NAVETISTULE MAI LASA SCHIURILE SI OCUPATE DE TARA DACA NU NU TERMINI MANDATUL DRAGNEA E CU UN PICIOR IN GROAPA SI SE BAGA PESTE GUVERN DAR SE PARE CA GRINDEANU S A PRINS CA ARE DE A FACE CU O VIPERA SI A LUAT HATURILE IN MAINI !!!!!!!EU ASTEPT O OPERATIE COMPLICATA LA OCHI SI AM PLECAT IN AFRICA LA O TABARA DE REFUGIATI SA I AJUT PE EUROPENII DE ACOLO !!!SI NU UITATI ROMANII SA PLECATI CU CURAJ SI DEMNITATE NU SUNTEM SCLAVII UE !!!!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!!!
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Aelia
+7
In Franta: Hoardele ce sunt scoase in strada sau manipulate in interes politic sau al multinationalelor pentru a-i face sclavi, sunt pregatite si spalate pe creier incepand din liceu, facultate si la locurile de munca. Pentru aceasta actiune sunt adusi profesori, sociaologi, psihiatri, profesori de yoga si de dans mai ceva ca cel al pinguinului. Ii pun sa se batzaie si sa urle la comanda lozinci si slogane imbecile, sunt organizate petreceri si excursii avantajoase unde, "socializeaza" s-ar spune. Asta s-ar chema (dupa ei) sa te faca sa simti fericirea. Eu inca nu am 27 ani si am intalnit si aud de asemenea situatii. Suntem trei copii la parinti, un baiat si doua fete si pentru a ne pregati pentru viata, ne-au adus bunicii sa stea la noi si pentru ca doi din ei sunt profesori, s-au ocupat de noi. Ei au fost profesori buni, noi copii ascultatori. Tata este un om foarte bland dar cu mama nu te puteai juca, ea a fost si este autoritatea suprema in casa, ea ne ciufulea cand era necesar si pe merit. Mai asculta astazi copiii de parinti? Foarte putini. Noi nu am avut niciodata televizor in casa si nici nu si-l doreste cineva. Preferam cartile si foarte rar filme mai vechi cu subiect tematic ce le gasim in biblioteci si pentru informarea cotidiana, internetul. Cine vrea sa devina o leguma pentru a-si manca timpul si viata cu propri dinti, este liber sa stea la televizor pentru a gandi si actiona numai la comanda pentru a se incadra in turma.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Cata @ Aelia
+5
ce viata chinuita ai avut fata,ma mir ca ai rezistat!Pupici!
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Pt.Tantica. Corecte constatari, poate si spalatul pe par mai des dupa tuns, ras si la urma frezat ! Sanatate maxima !
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Clanţica @ c.g.
+1
dar nu e adevarat ca bea !
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
?????
-11
Care considerați totuși că ar fi influența culturii populațiilor indigene americane asupra actualei civilizații europene ? Poate era totuși ''dansul ploii" ?
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
?????
-11
''Corporația" care nu a ieșit în stradă ?
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
?????
-12
@ Autorul articolului pare a fi, prin sine, un fel de corporație ?
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
gigel
-11
tzipa foamea-n el...si cu el vrea sa tzipam si noi...pune mina si munceste cinstit
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
??????
+7
Plătește UE ?
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Mesterul
+19
Vedeti ce usor ne lasam amnipulati si cu un singur dans. Dragi tineri nu mai lasati pe alti sa gandeasca pt. voi , chiar si pt. un dans.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 16 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 51 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 10 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 50 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 4 minute