×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 10:56
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
Se adâncește deficitul comercial
Datele care arată că românii consumă ceea ce produc alții

România a raportat un deficit comercial de peste 5,837 miliarde euro, în primele șase luni din acest an, în creştere cu 30,2% comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

După primele cinci luni, deficitul comrcial a fost mai mare cu 18% față de perioada ianuarie-mai 2016.

"Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I‐30.VI 2017 a fost de 5837,7 milioane euro, mai mare cu 1354,2 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1.I‐30.VI 2016. Valoarea schimburilor intra‐UE28 de bunuri în perioada 1.I‐30.VI 2017 a fost de 23478,4 milioane euro la expedieri şi de 27839,6 milioane euro la introduceri, reprezentând 76,0% din total exporturi şi 75,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra‐UE 28 de bunuri în perioada 1.I‐30.VI 2017 a fost de 7399,4 milioane euro la exporturi şi de 8875,9 milioane euro la importuri, reprezentând 24,0% din total exporturi şi 24,2% din total importuri", se spune în document. Asta înseamnă că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din majorările salariale sau reducerile de taxe, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc și în felul acesta se amplifică unul din riscurile. În acest moment, România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilităţile sectorului bancar, de creşterile salariale în domeniul bugetar şi de politicile fiscale prociclice. Cum se manifestă această politică prociclică? Când se vorbeşte de ciclul economiei, se vorbeşte de ciclul de creştere și de cel de descreştere pentru că economia evoluează în timp ca o sinusoidă - urcă, ajunge la un vârf, și apoi coboară. Acum, în România, economia se află în faza de creştere. Când scad taxele se stimulează consumul, care la rândul lui stimulează creşterea economică. Asta înseamnă că măsura de reducere a taxelor simultan cu creşterea de salarii este prociclică, adică stimulează o creştere care este oricum. Politica prociclică poate conduce economia la o situaţie nesusutenabilă întrucât taxele deja scăzute şi salariile crescute nu mai pot fi susținte. Este cea ce s-a întâmplat în 2008.

Deficitul bugetar s-a triplat atunci în doar câteva luni, împrumuturile au devenit tot mai scumpe, România a apelat din nou la expertiza nedorită a FMI. Partea cea mai dificilă a economie s-a consumat în ultima parte a lui 2008, când a fost o criză de lichidate, iar șocul cel mare s-a simțit în 2010, când Guvernul Boc a decis creșterea TVA de la 19 la 24%.

Într-un raport recent al BNR se arată că „evoluţia exporturilor este susţinută în fapt de un număr restrâns de ramuri, şi anume cele integrate în reţelele internaţionale de producţie, care au beneficiat de influxuri consistente de investiţii străine directe (componente auto, echipamente electrice)".

În acelaşi timp, industria uşoară, industria chimică şi metalurgia (sectoare care generează încă 14,3% din totalul exporturilor de bunuri) oferă mai puţin suport exporturilor, în contextul concurenţei din partea producătorilor asiatici, dar şi al unor constrângeri interne (presiune în creştere din partea costurilor salariale, restrângere a capacităţilor de producţie)”, se spune în documentul INS.

Cosmin Pam MateiPublicat Miercuri, 09 august 2017
757
 | 2
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghita Bizonu'
0
Pai nirmal. Haai sa cietz din cotidianul : • • Telemeaua Dorna "românească" se fabrică în Polonia Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a confirmat duminică la emisiunea Viaţa Satului de pe TVR1 un zvon care circula de câţiva ani cum că brânza LaDorna, foarte bine primită de clienţii români se fabrică în Polonia. ”Am ajuns acum, de în bazinul Dornelor nu mai este nici o fabrică de lapte și vine lăpticul, brânzica de Dorna din Polonia. Deci toată zona Dorna nu mai are nici o făbricuță de lapte, nu se mai fabrică nici o brânzică din România, vine brânzică din Polonia. Asistentul meu a plecat în Polonia și i-a învățat pe ăia să facă brânză și acum vine brânză cu marca LaDorna și se vinde în toți munții Dornelor”, a declarat Dulgheru. Potrivit acestuia, efectul importurilor masive se vede în scăderea efectivelor de animale. ”Este un dezastru pentru viitorul muntelui și în județul Suceava și în România. Dacă în Suceava, acum trei ani erau 180.000 de bovine, în prezent efectivul a scăzut la 150.000 iar în următorii ani nu vom mai avea nimic”, a spus Dulgheru. Proprietarul brandului LaDorna este grupul francez Lactalis, care în 2008 a cumpărat compania de la omul de afaceri Jean Valvis. În primii trei ani de activitate, a acumulat pierderi de 10,3 milioane de euro şi a redus cu peste 200 numărul angajaţilor. Din 2011 a început să închidă capacităţi de producţie şi a demarat un proces de rebranding, astfel
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
MAtei
+1
Este unul dintre rezultatele directe ale intrarii UE in Romania (si nu invers). Piata de desfacere pentru subprodusele occidentale, Romania nu are mijloacele (si dorinta) de a isi apara interesele proprii. Din contra, sanctiunile antirusesti lansate de USA si sprijinite de Buxelles, au drept rezultat recanalizarea produselor (in special alimentare) ce nu mai pot fi exportate in afara UE, catre tarile UE ce nu se pot opune unor asemenea masuri. Mai mult, « barca » UE este gaurita rau iar cei 27 inca imbarcati sufera in asemenea hal incat, precum in realitati similare, decid pe care dintre napastuitii ce nu se pot apara il vor consuma, pentru a supravietui. Acest canibalism unuionist european se manifesta periodic, precum in aceste zile cand s-a lansat « criza » oualelor europene contaminate. Initial s-a incercat, precum in criza carnii de cal prezentata drept carne de vita, sa se afirme ca Romania este de vina, ouale contaminate provenind de aici. Cum inca ouale sunt un subprodus al gainilor ce au trebuit sa fie sacrificate in masa, a reiesit ca alte tari europene erau de fapt de vina. Scopul era sa se compromita productia romaneasca, care sa fie inlocuita in UE cu produsele tarilor UE ce nu isi gasesc piete de desfacere. Ca de obicei, autoritatile romane au stralucit prin .. absenta de reactie. Care va fi urmatoarea manevra, catre ce produse, cand ?...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Valahu
0
Interesant.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
melavatza
+3
"Datele care arată că românii consumă ceea ce produc alții"...BRE NENICILOR : EU CRED CA NOI PUNEM BOTU'LA CEEA CE ARUNCA "ALTII"... ( sa fie din cauza financiara, ...ca...UNII suntem fitzosi...sa fie un produs de "brand", SOMON FUMEE, TON, FRUCTE DE MARE, ETC...SA DAM VINA PE "GUVERN"...)!!! PAI DE CE NU NE DUCEM NOI LA PIATA DE CARTIER...ROSII, FRUCTE DE SEZON,BARABULE, PORC, VACA, PESTE , CARNE DUPA BUZUNAR, ICRE LA II CAD IN PLASA...PT.CA NU AU TIMP...DUPA ORA 20... TE SALVEAZA SUPRMARKETURILE CU CEEA CE PRODUC ALTII!!!SI STOMACUL CERE "DREPTUL LA PAPICA!!!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
anado tauriga
+5
păi de-aia importăm, că nu puteam produce nimic cu mormanul de fiare vechi a lui petrică idolul apacăi, vedea-l-aş în colivie pe vecie...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
melavatza @ anado tauriga
+2
anado...de ce nu cumperi de la piata de cartier...???Petrica a a vut alt target:...nevestica tanara...PETRUS...!!! SA NU FIU RAU CU PETRICA...CA LA- "MANCAT LUPU...DIMULTICEL!!!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
anado tauriga @ anado tauriga
+3
@Melavatza. Oricât aş vrea să cumpăr de la piaţă un tv, un laptop, o maşină de spălat sau articole cosmetice etc, băieţii se jură că n-au aşa ceva şi-i cred. În rest, te asigur că alimentele le iau de la piaţă...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Opt luni de aventură economică a PSD
Publicat acum 2 ore şi 57 minute
Liviu Dragnea încinge trânta cu companii mari
Publicat acum 20 ore şi 37 minute
Toate tunurile lui Pop pe o facultate celebră
Publicat acum 16 ore şi 16 minute
Ce vizitează Macron în țara noastră
Publicat acum 21 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 18 minute