Datorie-record de 34 milioane lei pentru PSD

Partidele primesc, potrivit legii, o serie de subvenții și facilități suportate din banii românilor.

Partidele primesc, potrivit legii, o serie de subvenții și facilități suportate din banii românilor. Fondurile alocate de la bugetul statului sunt direct proporționale cu mărimea formațiunilor politice. În ciuda faptului că partidele primesc sume considerabile, acestea nu se sfiesc să se transforme în adevărate găuri negre, prin care dispar constant banii, iar ele se mai și umplu de datorii.

Obișnuiți să interpreteze legea după bunul-plac și, de cele mai multe ori, să uite să o aplice și pentru ei, mai ales că ei însuși sunt „părinții“ majorității actelor normative, politicienii din toate formațiunile au ajuns să înglodeze partidele în datorii fabuloase. Astfel, restanțele acestora au crescut de la an la an, iar creditorii le bat la uşă.

Cu sau fără fonduri prin vistierii, toate partidele fac apel la instanţe fie ca să poată scăpa de blocarea conturilor, fie ca să obțină eşalonarea datoriilor. Deși face un adevărat titlu de glorie că este cel mai mare partid din România și unul dintre cele mai numeroase din familia socialistă europeană, PSD a acumulat adevărate datorii-record. În aceeași situație au ajuns și liberalii, și cei de la PMP. Cu toate că e un partid destul de nou, nici ALDE al lui Călin Popescu-Tăriceanu nu stă deloc mai bine.

Gunoiul, băgat sub preșul roșu

34 milioane lei a ajuns PSD să aibă de restituit mai multor datornici. Pentru datoriile istorice ale socialiștilor ar fi vinovate, în mare parte, structurile teritoriale. Situaţia financiară a PSD, aflat la un pas de colaps, este mereu un subiect de ceartă între social-democrați. Tema datoriilor figurează pe agenda tuturor ședințelor Comitetului Executiv, însă niciodată nu a fost găsită „formula magică“ de descotorisire de obligațiile financiare. Deputatul Mircea Drăghici, trezorierul PSD, le-a solicitat tuturor organizaţiilor să vină la Bucureşti nu doar cu balanțe contabile cât mai clare, ci și cu o strategie de stingere a acestor creanţe. „Am iniţiat legea prin care contribuţiile pentru campaniile electorale sunt restituite şi din acest punct de vedere nu îmi explic de ce continuăm la nivel de teritoriu să acumulăm datorii“, susține Drăghici. Trezorierul socialist spune că după procesele pe care partidul le-a avut cu mai mulți creditori, PSD a ajuns la masa negocierilor. Potrivit lui Mircea Drăghici, s-a ajuns în unele situații la anumite înțelegeri privind plata eșalonată a datoriilor rostogolite istoric din campaniile electorale din trecut.

PSD nu are prea mulți bani la dispoziție și pe motiv că s-a băgat mâna adânc în „buzunar“ și s-au achiziționat sedii impunătoare în majoritatea orașelor mari de prin județe. Cea mai mare sumă a fost acordată pentru clădirea centrală a PSD, situată pe Bulevardul Kiseleff, la numărul 10, din Capitală.

PNL „concurează“ PSD la creanțe

Principalul partid de opoziţie nu e prea departe de PSD în privința sumei datorate. La finele anului 2015, PNL anunţa datorii de peste 25 milioane lei. Bilanţul pentru anul 2016 nu a fost depus încă de liberali. Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a pus partidul în cap după ce a anunțat că vrea să schimbe Statutul, în așa fel încât să nu se mai poată acumula datorii istorice. Planul lui Orban prevede ca orice cheltuială mai mare de 10.000 lei a oricărei organizații a partidului să fie făcută doar cu aprobare de la centru. Șeful liberalilor dă asigurări că, din momentul în care a preluat conducerea PNL, toate datoriile pentru care s-a negociat reeşalonarea şi pentru care s-au stabilit ratele de plată sunt achitate la zi. În ciuda rezoluțiilor permisive primite de la instanțe, liberalilor li s-au impus două popriri pe conturi. Nici contul central al partidului nu este lipsit de probleme.

PMP a avut conturile blocate doi ani

Partidul lui Traian Băsescu a avut doi ani contul central blocat tot din cauza faptului că este rău-platnic. Aproape 4 milioane de lei au de restituit cei de la PMP. Suma respectivă a fost acumulată în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014. Și pentru că cei de la PMP s-au dovedit a fi rău-platnici, aceștia s-au trezit cu contul central blocat la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut. Un alt partid nou, ALDE, are de restituit peste 2,3 milioane lei creditorilor. Şi UDMR are de achitat peste 2,9 milioane lei anul acesta pentru a-şi stinge datoriile acumulate. În scurta sa existenţă, USR, fostă Uniunea Salvaţi Bucureştiul, figurează pe site-ul Ministerului de Finanţe cu restanțe de aproape 850.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.