Datoriile uriașe ale imperiului lui Teszari cresc și mai mult

Cel mai mare furnizor de servicii prin cablu din România, RCS&RDS, compania controlată de miliardarul invizibil Zoltan Teszari, a acumulat o datorie de un miliard de euro în 2015, în creștere cu aproape 30% față de 2010, când a raportat 776 milioane de euro. De la începutul anului și până azi, s-au mai acumulat 200 milioane de euro la pasiv, astfel încât acționarii companiei au aprobat pe 3 octombrie o emisiune de obligațiuni și credite în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru refinanțarea datoriilor actuale.

Emisiunea de obligațiuni va fi extinsă pe maximum 10 ani, conform jurnalului de tranzacții mirsanu.ro. Datoriile RCS & RDS sunt constituite în cea mai mare parte din credite bancare şi obligaţiuni. Compania lui Teszari are din 4 noiembrie 2013 o ipotecă pe acţiuni pusă în favoarea creditorilor săi reprezentaţi prin Wilmington Trust Limited Londra, valoarea obligaţiilor garantate fiind de 1,15 miliarde de euro. RCS & RDS şi compania-mamă înregistrată în Olanda, Cable Communications Systems NV, sunt debitori ipotecari ai Wilmington Trust, o companie americană, parte a M&T Bank Corporation. Situția devine din ce în ce mai problematică pentru că grupul se află pe minus în fiecare an.

De exemplu, în 2015 RCS&RDS a terminat cu un pasiv de 17,9 milioane de lei, în 2014 cu o pierdere de 7,1 milioane de lei, iar în 2013 cu un minus de 8 milioane de lei. Conform datelor prezentate de portalul Ministerului Finanțelor, grupul are active imobilizate de 4 miliarde de lei şi active circulante de 838,78 milioane de lei, din care 559,5 milioane de lei creanţe şi 171,35 milioane de lei bani lichizi şi conturi la bănci, respectiv capitaluri totale de 477,77 milioane lei.

Datoriile companiei de cablu s-au acumulat în condițiile unei extinderi foarte agresive la nivelul întregii țări și a intrării pe piețe noi precum cea de media, de telefonie mobilă și de energie. De-a lungul timpului, societatea a încercat tot felul de soluții pentru a diminua pasivul, însă încercările nu au dus la rezultate fericite. În 2007, de exemplu, compania a lansat o ofertă public inițială la bursa de valori din Londra dar a preferat să contracteze un credit de 450 de milioane de dolari. Listarea la bursă ar fi presupus un grad mai ridicat de transparență a rezultatelor financiare cât și asupra acționariatului. Acum trei ani, RCS&RDS a făcut o emisiune de obligațiuni de 450 de milioane de dolari pe piețele internaționale.

Titlurile au scadența în 2020. Oficialii firmei iau în calcul în viitorul apropiat și alte măsuri precum împrumuturi, listări, redeschiderea emisiunii de obligațiuni din 2013, conform vicepreședintelui grupului, Valentin Popoviciu. Reţeaua de firme din jurul RCS&RDS cuprinde 30 de societăţi offshore înşirate Olanda, Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman. Firele acestora se întind până la proprietarul fondului de investiţii global Everest Trus, miliardarul amercian Alan Grant Quasha. Acestea sunt concluziile unei anchete făcută de către un consorţiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project şi Asociaţia Actorilor Europeni (EurActiv România) şi prezentate recent la Bruxelles.

Ancheta arată că grupul RCS&RDS, care deţine în jur de 60% din piaţa de cablu autohtonă, este controlat de discretul om de afaceri orădean Zoltan Teszari. Acesta apare în scripte doar cu 1,84% din compania de cablu, dar deţine 57,87% din acţionarul majoritar, Cable Communications Systems NV, companie înregistrată în Olanda, prin intermediul RCS Mangement SA. La aceasta din urmă, Teszari controlează un pachet de 58,91% din acţiuni. Wayne Grant Quasha, 68 de ani, are origini britanice și activează la New York. La RCS, e acționar prin vehiculul de investiții Carpathian Cable Investment Limited.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.