×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:38
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Evaluare terifiantă în cazul testului nord-coreean
De 16 ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima

Testul nuclear nord-coreean de la 3 septembrie a degajat o putere de 250 kilotone, dispozitivul testat fiind practic de peste 16 ori mai puternic decât bomba atomică folosită la Hiroshima, auapreciat miercuri experți, revizuind în creștere evaluările anterioare, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Phenianul susține că dispozitivul testat acum zece zile a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă. Acest al șaselea test nuclear a condus la votarea în Consiliul de Securitate a celei de-a opta rezoluții cu sancțiuni împotriva Coreei de Nord.

Institutul geologic american USGS a înregistrat în timpul acestui test o mișcare telurică având magnitudinea de 6,3 grade. Organizația Tratatului privind Interzicerea Totala a Testelor Nucleare (CTBTO) și agenția norvegiană Norsar au reevaluat magnitudinea anterioară la 6,1 grade.

În consecință, site-ul specializat 38 North de pe lângă Universitatea Johns Hopkins din Washington a anunțat că revizuiește estimarea anterioară a puterii exploziei, avansând cifra de aproximativ 250 de kilotone.

Dispozitivul este posibil să fi fost de 16 ori mai puternic decât bomba americană de 15 kilotone care a fost folosită de americani la Hiroshima în 1945.

"Această putere explozivă ridicată este, de asemenea, aproape de ceea ce 38 North a stabilit anterior ca fiind capacitatea maximă a centrului de testare Punggye-ri", precizează site-ul.

Estimările oficiale ale puterii bombei testate la 3 septembrie au variat foarte mult, de la 50 de kilotone, conform Seulului, la 160, potrivit Japoniei. Site-ul 38 North avansase anterior cifra de peste 100 de kilotone.

Responsabili americani au indicat că încearcă să verifice dacă a fost o bombă H, precizând că în acest stadiu "afirmația nord-coreeană potrivit căreia a fost o bombă cu hidrogen nu este lipsită de logică".

Potrivit site-ului 38 North, imaginile din satelit realizate vineri, la cinci zile după test, arată noi activități la intrările în alte tuneluri de la centrul de teste Punggye-ri. Aparent este vorba de camioane parcate, cărucioare și alte echipamente.

"Lucrările la acest centru s-ar putea concentra acum pe pregătirea respectivelor tuneluri pentru noi teste subterane", explică site-ul.

În același timp, Coreea de Sud a declarat miercuri că s-a confirmat existența unor urme de gaz xenon radioactiv în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii, dar că nu a reușit să stabilească dacă a fost testată o bombă cu hidrogen, așa cum susține Phenianul.

Comisia pentru Securitate si Siguranță Nucleară (NSSC) de la Seul a indicat că senzorii de gaz xenon din partea de nord-est a țării au găsit urme ale izotopului xenon-133 în nouă cazuri, în timp ce echipamentele sale mobile de pe coasta de est a țării au detectat urme de izotopi de patru ori.

"Este dificil de spus cât de puternic a fost testul nuclear în funcție de cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că xenonul provine din Coreea de Nord", a afirmat Choi Jongbae, un responsabil al acestei comisii. Comisia sud-coreeană nu a putut preciza ce tip de test a fost efectuat de către Phenian.

Xenonul este un gaz incolor ce poate apărea în mod natural și este folosit la fabricarea unor tipuri de faruri. Însă xenon—133 detectat este un izotop radioactiv care nu apare natural și care a mai fost detectat în trecut în urma testelor nucleare nord-coreene.

Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1178
 | 1
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nouminus Dei
+1
Urate-s magaoaiele acelea atomice...numai dp de astea le umbla mintea cum ajung la putere... sa faca o viata usoara semenilor nu le trece prin cap, numai putere, putere, putere si cum sa isi arate coltii intre ei, parca ar fi fiare... si bietul Pamant gaurit pt a fi bombardat...ma mir ca ii rabda si nu riposteaza inteligent
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
BulaB
+1
Are vre-o importanta daca este de 15 sau 150 kilotone? Nu prea,principalul este ca au ceva cu sau fara hidrogen,normala sau mini,rezultatul distrugerii poate fi intre un sat sau comuna.Tot felul de agentii,institute sau ziaristi speculeaza despre forta destructiva a "bombei"-conteaza ca esti impuscat cu un 9mm sau 50 cal? Nu,rezultatul este acealasi si nu mai ajungi pe aici sa te certi ca bomba mea este mai mare decat a ta.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
viki
+3
La noi in tara detecteaza cineva gazele si izotopii care rezulta prin arderea substantelor toxice la gropile de gunoi si la firmele de colectare a deseurilor periculoase?Noi suntem condamnati la o moarte lenta cu fel de fel de substante arse pe care nu le monitorizeaza nimeni.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
gelu
+11
Le-a intrat adanc morcovul in dus amerlocilor care au constatat cu surprindere ca nu mai pot ameninta cu arma termonucleara Nord-Coreea care nu le sufla-n caval, acum si Nord-Coreea poate sa-i ameninte la paritate cu aceeasi moneda.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
13
+3
Dupa testul bombei, s-a anuntat o putere de 150 kT, redusa apoi la 50kT. Acum este din nou umflata la 250 kT. Inca nu stim ce a fost si ... a cui a fost! Poate se doreste doar sa mai existe o putere nucleara ... pe hartie! Nu cred in aceasta bomba "made in North-Korea". Cineva se foloseste de papagalul grasun.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Eduard
+3
NATO,PENTAGON SI CIA induc in eroare Forurile Internationale si Instantele Internationale referitor la actiunile Coreii de Nord inventind existenta de bombe atomice folosite de Coreea de Nord,le inventeaza cu scopul ca sa isi justifice un eventual atac armat impotriva Coreii de Nord.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+12
Kim e justificat , isi apara glia lui coreeana . Doar nu vrea sa ajunga ca Saddam in streang .Daca americanii vor razboi il vor avea cвященная война
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+7
Daa? si cine-a lansat bombele de la Hiroshima si Nagasaki ? Coreea de Nord?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Juju @ Ileana Rollason
+6
Ce ne intrebi pe noi? Vezi pe internet.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 58 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 35 minute