De ce a fost chemat Ion Iliescu la Parchetul General

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat, luni dimineață, la Parchetul General în dosarul „Mineriadei”, în care este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii.

Update: Iliescu a plecat de la Parchetul după aproximativ o oră, fără să facă declaraţii, avocatul fostului preşedinte spunând că acesta nu a dat declaraţii în dosarul Mineriadei, ci a luat la cunoştinţă că are o nouă calitate în dosar.

„Domnul Iliescu nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de dumnealui, a căpătat o calitate nouă, alta decât cea pe care o avea, adică inculpat, învinuirea este de infracţiuni contra umanităţii”, a declarat Adrian Georgerscu, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după plecarea lui Ion Iliescu.

Iliescu a ajuns la sediul Parchet cu puţin înainte de ora 9.30 şi nu a dorit să facă nicio declaraţie despre punerea sa sub acuzare

Întrebat dacă se simte vinovat pentru moartea celor patru oameni în timpul mineriadei din 13-15 iunie, Ion Iliescu a răspuns negativ.

Procurorii militari au anunţat în luna decembrie a anului trecut punerea în mişcare a acţiunii penale în dosarul Mineriadei împotriva lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu.

Anchetatorii susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații din acest dosar au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

În decembrie, Iliescu transmitea că nu are ce să-și reproșeze.

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, spunea fostul președinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.