De ce a fost clasat dosarul privind copiii puşi să asambleze jucării Kinder

Procurorii DIICOT Satu Mare au dispus în 7 aprilie clasarea dosarului de trafic de minori, privind copiii din Satu Mare despre care presa britanică a scris că au fost puşi de părinţi să asambleze jucării din ouă Kinder. Într-un anunț cu privire la această decizie, procurorii denunță ”caracterul tendenţios” al cotidianului britanic The Sun, despre care spune că a urmărit ”să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale”.

Comunicatul DIICOT:

„În fapt, urmare articolului apărut în publicaţia britanică „The Sun” referitor la un reportaj efectuat la domiciliul unei familii din municipiul Carei, jud. Satu Mare, susţinându-se faptul că părinţii îşi exploatează copiii prin muncă, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Satu Mare au dispus prin ordonanţa din data de 23.11.2016 începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de trafic de minori.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat următoarele:

La data de 21.11.2016, publicaţia britanică „The Sun” a prezentat articolul în care se arată că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucării mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor de ciocolată. Familia din municipiul Carei, judeţul Satu Mare este implicată în acest proces. La asamblarea ouălor de ciocolată participă soţia alături de soţul ei şi de copiii minori în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, susţin jurnaliştii de la „The Sun”. „Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat tatăl copiilor minori pentru „The Sun”. De asemenea, sunt prezentaţi copiii români, în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, care participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră, părinţii acestora declarând că este vorba de o muncă de sclavi. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la o fabrica din localitatea Cărei.

Acest articol fost preluat şi difuzat de către media naţională şi internaţională.

În urma cercetărilor efetuate în cauză s-a constat că nu au fost sesizate aspecte care sa ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care sa puna in primejdie viata, securitatea fizica, psihică si integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin munca de către părinţii acestora.

Din analiza stării de fapt şi a probelor administrate în cauză rezultă că nu s-a exercitat de către părinţii minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică şi psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare.

De asemnea s-a constatat că părinţii se implică în mod responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simţindu-se în siguranţă alături de părinţi.

Se poate astfel observa caracterul tendenţios al cotidianului britanic The Sun, acesta urmărind să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale.

Având în vedere cele arătate, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a, respectiv fapta nu există”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.