×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:19
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Motivarea instanţei supreme
De ce a fost condamnată Alina Bica

Instanţa supremă şi-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fosta şefa a DIICOT Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului după ce a cerut subordonaţilor să claseze un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu şi arată că aceasta a "adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol".

"Inculpata Alina Bica a comis nemijlocit acte concrete de ajutor pentru inculpatul Simu Horia, favorizând cu ştiinţă emiterea unei soluţii de clasare a unui dosar al DIICOT", se arată în motivarea instanţei supreme.

Judecătorii consideră că Bica, prin atitudinea sa, a urmărit închiderea dosarului lui Horia Simu.

"Alina Bica nu a fost în măsură să justifice într-un mod credibil conduita sa, singură explicaţie rezonabilă fiind aceea că, în realitate, a urmărit soluţionarea dosarului printr-o soluţie de clasare (....) Inculpata Bica Alina a acţionat cu intenţie calificată prin scop, probele administrate în cauză dovedind că şi-a dat seama şi a dorit să dea ajutor inculpatului Simu Horia, a cărui activitate era cercetată într-un dosar al DIICOT, prevăzând că prin faptele sale creează o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei”, se mai arată în motivare.

Magistraţii mai consideră că există o incompatibilitate între conduita unui procuror şi comportamentul manifestat de Alina Bica.

"Gradul de pericol social ridicat al activităţii infracţionale desfăşurate de inculpata Bica Alina este reliefat de tipul relaţiilor sociale vătămate referitoare la înfăptuirea justiţiei, precum şi la împrejurarea că inculpata s-a folosit de calitatea de procuror şef al DIICOT şi a întreprins acţiuni de sprijin a inculpatului Horia Simu, a cărui activitate era cercetată într-un dosar penal, acţiuni apte să împiedice tragerea la răspunderea penală a acestuia, existând contradicţii flagrante între exigenţele legate de conduită pe care le presupune funcţia de procuror şi comportamentul concret manifestat de inculpata”, se mai precizează în motivare.

În 26 ianuarie, instanţa supremă i-a condamant pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani şi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop la cinci ani de închisoare, în dosarul privind fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Simu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Şerban Pop a sumei de 150.000 de euro şi a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica.

Cei trei inculpaţi şi procurorii pot contesta sentinţa la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii. De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop şi confiscarea de la acesta a 150.000 de euro, precum şi a lui Horia Simu.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

La ultimul termen de judecată, Alina Bica a spus că nu poate accepta să meargă la închisoare pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.

Julieta TârnovanPublicat Luni, 17 iulie 2017
4660
 | 8
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Tipatescu
-2
!lunetistu! stimabile, au fost inchisi Ridzi, urmeaza Bica, urmeaza Pinalti, pesemne Udrea, sunt in cercetari Videanu, Blaga si pesemne Berceanu, asta dupa Nastase, Copos, Voiculescu, Becali.....dar oricum femeia isi vede de treaba, baga la inchisoare si toata lumea care cica nu mai vrea coruptie o injura! eu zic ca te-am vazut in gradina lui Dumnezeu, taiai frunze la caini!
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Lache
-26
..puțin ...f. puțin i-au dat...trebuia sa-i dea de trei ori mai mult...
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Tipatescu
-41
daca inteleg eu bine DNA-ul si-a facut treaba! citesc si ma crucesc din postarile de mai jos: tocmai pentru ca o persoana corupta va ajunge la inchisoare, trebuie ca Kovesi sa fie trasa la raspundere! oare gradina Domnului ii poate cuprinde pe toti?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
lunetistu @ Tipatescu
+23
Mai tipatescule , ai citit dar n-ai inteles . oAMENII SE CRUCESC , CA DOAMNA DNA KOVES , i-a uitat pe videanu , berceanu , buldogu , BASESCU , ... toti pesti mari cu sute de milioane la activ . I-a mai uitat ani de zile pe : negulescu , eva ( in final arestat ) uncheselu , bogdan , stanciu ... , inclusiv pe fostul sot plus dosarele picate in tribunal , atit in Romania cit si la CEDO . Capisci mascaltone ?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
ha,ha
+11
Ce draga le era tipa asta fostilor basisti si actualilor #rezistenti, care lupta impreuna cu mafiotul besecu, impotriva coruptia si a "ciumei rosii".
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Marcus
+19
Deriva Romaniei este determinata si de numirea unor fetite fara nicio experienta la conducere UNOR INSTITUTII CHEIE IN INFAPTUIREA JUSTITIEI. Cine a numit-o pe Bica la conducerea DIICOT? Cine a numit-o pe Kovesi la conducerea DNA? Dar pe fetita aceea din Bistrita la conducerea ANRP?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
UNX @ Marcus
+13
Ai spus un mare adevar!! Este socant ca in asemenea posturi cheie sa fie numite niste fetite fara experienta, dar care probabil, pot fi apoi manevrate cu usurinta, pana la un punct...apoi vezi situatia de la DNA, care este in mod clar scapata de sub control si unde fosta fetita, se crede acum un fel de apostol al dreptatii.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
lunetistu @ Marcus
+21
Ala mic si chelios , cu licuriciul in gura si care atunci le stia pe toate , era cel mai informat om din Romania . Azi , n-a stiut , nu si-a dat seama , s-a inselat ... Gargara-i lunga dar lipsita de rezultat .Javra ordinara , n-a mincat 10 , ci 100 de ani din viata Romaniei cu relele facute tarii. Pentru el , Tirgoviste ar fi dulce ca mierea este glontul patriei .
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Grig
+23
Pai daca Alina Bica a "adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol", atunci ce sa mai spunem despre L.C. Kovesi si acolitii sai procurori si judecatori??????????
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
George Radu
+5
Bica e din tabara lui Basescu!Jos Basescu!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
IQ00
+12
E foarte bine ce a decis instanta, dar cum ramane cu coruptia enorma din carca zeitei anticoruptie -Laura Codruta Kovesi si a zeului cotrocenist KWJ?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Mihai tiraspol @ IQ00
+4
Schimbați canalul dp mocirla 3 sau Ghiță TV sau mai bine închideți TV și realitatea vi se va arata altfel.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
KHALIDASSA -
+60
alina bica nu-i năimită la amerikani şi şoroşi . şi nici nu are grade CIA înfipte-n piepți . şi pentru asta va fi aruncată-n închisori . în schimb , kodruța kioveşi bințuie , minte şi îi nenoroceşte pe români . pentru că s-a vândut cui trebuie şi unde este necesar .
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Mihai tiraspol @ KHALIDASSA -
+3
Dilimache :))
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Norr @ KHALIDASSA -
+3
iti mai trimite ajutorul social Petru cel Mare?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 20 ore şi 37 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 17 ore şi 13 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 39 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 12 minute