De ce a fost trecut Ludovic Orban pe linie moartă

Ceea ce era previzibil s-a întîmplat: Ludovic Orban, ultima voce puternică a liberalilor, nu mai este liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, fiind înlocuit de Eugen Nicolaescu. Motivul: în ieşirile publice a ieşit din linia trasată de conducerea partidului! Adică de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga? Vai, Ludovic, ce ai fost şi ce-ai ajuns?

Cititorii îşi amintesc, probabil, articolul nostru „Ludovic Orban – ultimul liberal autentic tolerat în PNL, noua barca a băsiştilor”, în care spuneam: „Ce-o avea şi el ascuns în dulap? Ce maimuţă i s-o arăta şi lui dimineaţa? N-avem de unde să ştim. El, Orban, care altădată i se împotrivea lui Tăriceanu sau lui Antonescu, oameni grei în PNL, se gudură acum pe lîngă fustiţa Alinei Gorghiu, dispus să facă tot felul de tumbe numai să-i fie pe plac celei intrate de curînd în rîndul plagiatorilor de lux! El, în faţa căruia tremura pînă şi Traian Băsescu, rosteşte sfios numele lui Iohannis şi pare dispus să-şi ia scăuneleul pentru a ajunge la înălţimea fundului prezidenţial! Ludovic Orban priveşte senin cum Preşedintele îşi alege oamenii de încredere numai din curtea fostului PDL. I s-a părut firesc ca Tatiana Bran, al cărei soţ tuna şi fulgera în ziarele pariziene împotriva PNL-ului care da lovitura de stat în 2012. I s-a părut normal cînd Iohannis l-a luat consilier de taină pe Mihai Răzvan Ungureanu, care urla ca disperatul în timpul Referendumului („NU, NU!, NU!, Încă o dată: NU!, NU!, NU!”), propunînd românilor „proiectul Băsescu”. Şi acum, cînd Iohannis vine să ne spună tuturor că MRU, cel atît de hulit pentru Gojdu, pentru Tezaur, pentru OMV, pentru Kobe, pentru Unguent, este singura variantă la conducerea SIE, Ludovic Orban ne prosteşte în faţă că a trecut mult timp de atunci, de parcă n-ar şti că s-au scurs doar 3 ani de cînd fostul membru al Comitetului Central al UTC era doar o floricică la butoniera lui Traian Băsescu!”

Pînă şi eu recitesc cu mare tristeţe acele rînduri scrise despre unul dintre politicienii pe care i-am preţuit de-a lungul timpului. Ludovic Orban a fost totdeauna o voce distinctă în PNL, avînd curajul să se opună, alături de Crin Antonescu, acelei Alianţe D.A., care reunea aceleaşi partide, PNL şi PDL, manifestîndu-şi neîncrederea în Traian Băsescu şi oamenii lui. Istoria recentă consemnează, de altfel, că scorul electoral cel mai mare pe care l-a obţinut PNL la alegeri a fost în perioada în care tandemul Antonescu-Orban se afla la conducerea PNL.

După ce Klaus Iohannis a cîştigat alegerile prezidenţiale, în PNL s-a produs brusc o schimbare radicală, în urma căreia, simultan, au fost scoşi în faţă foştii pedelişti ai lui Traian Băsescu, în timp ce au fost excluşi sau au fost obligaţi să se retragă mai mulţi dintre liberalii consacraţi ai partidului. Mai întîi, Călin Popescu Tăriceanu, cel care a rezistat 4 ani tirului neîntrerupt al lui Traian Băsescu, îndreptat spre PNL, partid pe care a vrut să-l înglobeze în PD-ul său, nereuşind însă decît să-i ia pe cîţiva oportunişti din jurul lui Theodor Stolojan, cu care a format PDL: soţii Turcanu, MRU, Teodor Paleologu. După Tăriceanu, au urmat Norica Nicolai şi Renate Weber, două voci care s-au impus în spaţiul public ca voci liberale autentice, pe care puţini politicieni au putut să le acopere. A venit apoi rîndul lui Ioan Ghişe, căruia, după cum am văzut, tocmai liberalii nu i-au iertat vehemenţa cu care s-a luptat pentru validarea Referendumului prin care Traian Băsescu a fost demis de votul a 7,4 milioane de români!

Iar acum a venit rîndul lui Ludovic Orban, ultimul mohican al vechiului PNL! Mai întîi a pierdut bătălia cu Alina Gorghiu pentru preşedinţia PNL prin implicarea făţişă a lui Klaus Iohannis, care şi-a dorit o marionetă în fruntea partidului care l-a făcut preşedintele României. Orban a acceptat rezultatul, deşi ştia foarte bine că Iohannis trebuia să stea în banca lui, la Cotroceni, şi vedea cum Crin Antonescu se stingea încet-încet ca voce a partidului.

Ludovic Orban nici nu şi-a dat seama că, în ultima vreme, devenise o mică slugă la curtea Alinei Gorghiu, motiv pentru care, în finalul articolului citat, scriam cu părere de rău: „Pe Ludovic Orban l-aş fi văzut, mai degrabă, pe lista excluşilor, dar el nu mai este calul lui Făt-Frumos, cel care mînca jăratic, ci mîrţoaga pe care o mai călăresc din cînd în cînd Alina Gorghiu sau Klaus Iohannis”!

Unde cred că lui Ludovic Orban i-a sunat ceasul, este momentul „Cazului Rarinca”, mai exact atunci cînd, în mai multe rînduri, în emisiunile TV, a spus că se impune demiterea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de şef al DNA şi a Liviei Stanciu din cea de şefă a ÎCCJ pentru implicarea abuzivă a Justiţiei în rezolvarea unei probleme personale a Liviei Stanciu, care a dus la arestarea timp de 191 de zile a Marianei Rarinca. La acest eveniment se referă cei care îl acuză pe Ludovic Orban că a ieşit din linia partidului!

Pînă la urmă, cine este preşedintele PNL sau cine este liderul de grup din Camera Deputaţilor este o problemă internă a partidului. Totuşi, nu putem să ne facem că nu vedem un fapt înfrijorător: în timp ce liberalii adevăraţi, cei care au ţinut sus steagul PNL, în ciuda tuturor vicisitudinilor din aceşti 25 de ani, sînt înlăturaţi, în vreme ce sînt aduşi în PNL o mulţime de „băsişti” care, în „deceniul groazei”, reprezentat de regimul Băsescu, au militat constant pentru distrugerea PNL! Ţine de absurd faptul că Vasile Blaga, Sulfina Barbu, soţii Raluca şi Valeriu Turcan sau soţii Adriana şi Elvis Săftoiu vorbesc în numele PNL. Cînd ei apar la TV, oricine vede în spatele lor sigla PDL şi chiar pe Traian Băsescu însuşi, rînjind satisfăcut de după perdeluţă!

Însă Ludovic Orban îşi merită cu prisosinţă acest statut de mîrţoagă izgonită din bătătură pentru că nu-i mai este de folos stăpînului. Şi asta pentru că, deşi a văzut ce se întîmplă în partid, a tăcut şi chiar a contribuit la muşamalizarea numeroaselor momente ce anunţau creşeterea puterii celor din PDL în detrimentul vechilor liberali. Cînd Teodor Atanasiu a încercat să vorbească şi PDL-iştii i-au închis gura, Orban a tăcut. Cum a tăcut şi atunci cînd MRU a fost numit şef la SIE sau cînd au fost excluse din partid Norica Nicolai şi Renate Weber.

Iată că acum a venit şi rîndul lui Ludovic Orban, trecut pe linia moartă a PNL. Dacă va alege şi de această dată, aşa cum a anunţat deja, să stea în banca lui, cuminte, sperînd ca şi valul acesta să treacă pe deasupra lui, atunci îşi merită pe deplin soarta şi nu văd de ce i-am mai plînge de milă. În fond, orice mîrţoagă inutilă ajunge, mai devreme sau mai tîrziu, ori la abator, ori la groapa de gunoi. Chestia cu făraşul plin cu jăratic, care face dintr-o mîrţoagă un cal zburător, este valabilă doar în basme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.