De ce a plecat Monica Macovei din Partidul Popular European

Europarlamentarul Monica Macovei s-a înscris pe 27 octombrie 2015 în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European. Mulţi au fost surprinşi de acest gest. Varianta anecdotică primită din partea unor surse interiorul PPE: Erau deja treisprezece europarlamentari în delegaţia românească din grupul PPE. O cifră cu ghinion. De aceea, prin mutarea Monicăi Macovei la grupul Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), au rămas doar doisprezece europarlamentari, numărul stelelor de pe drapelul UE şi al discipolilor lui Isus.

Variantele apropiate de realitate spun că, de când preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, figură de marcă a grupului PPE, a făcut recent declaraţii rusofile, de admiraţie faţă de Putin, şi după ce s-a răstit la Obama, criticându-l că nu tratează Rusia ca pe o adevărată putere mondială, Monica Macovei a considerat că preferinţele sale geopolitice au fost trădate. Într-un comunicat pe pagina sa de Facebook, Macovei confirmă această ipoteză: Am luat aceasta decizie pentru a contribui la întărirea democraţiei în ţara noastră, la întărirea rolului României în Uniune şi la securitatea şi independenţa României în contextul tendinţelor de control şi expansiune ale Federaţiei Ruse”.

Un alt motiv al mutării Monicăi Macovei de la popularii europeni la conservatorii europeni este şi cel legat de includerea partidului ei într-un grup europarlamentar. În PPE sunt deja mai multe formaţiuni politice româneşti. Părea puţin probabil ca PPE să mai accepte afilierea M10. Sfătuită de Adrian Papahagi, Monica Macovei a găsit oportună, pentru a-şi afilia partidul unui grup politic european, mutarea la Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Vreau ca M10 să fie alături de partidul Conservator din Marea Britanie, condus astăzi de David Cameron şi în trecut de Margaret Thatcher, alături de partide reformiste din Polonia, Cehia, Letonia, Lituania sau Croaţia şi alte partide al căror scop este reformarea reală, întărirea puterii acestor ţări în Uniunea Europeană şi independenţa fermă faţă de Rusia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.