De ce albii sunt expați, iar restul sunt imigranți?

Pe fondul actualei crize, în Europa începe o dezbatere semantică: ”imigrant” sau ”refugiat”? Folosirea primului termen este criticată pentru că nu ar reflecta situația disperată în care se află acești oameni, care, în cele mai multe cazuri, fug de ororile unui conflict armat.

Al-Jazeera a și menționat că nu va mai folosi decât termenul ”refugiat” pentru cei care vin în Europa din Africa și Orientul Mijlociu.

The Guardian preferă o altă abordare: ”De ce albii sunt expați, iar restul sunt imigranți?”. Pentru comentatorii de la publicația amintita este limpede că toți cei care merg să lucreze în altă țară sunt expați. Însă ei remarcă că realitatea este alta – acest lucru se aplică doar albilor.

Imigrant este un cuvânt lăsat pentru ”rasele inferioare”

”Africanii sunt imigranți, arabii sunt imigranți, asiaticii sunt imigranți. În schimb europenii sunt expați pentru că nu se pot pune pe același nivel cu alte etnii. Ei sunt superiori. Imigrant este un cuvânt lăsat pentru ’rasele inferioare’”, scrie The Guardian.

Blogul dedicat expaților de The Wall Street Journal oferă o definiție termenului. ”Unii sunt descriși drept expați, alții ca imigranți. Depinde de statutul social, depinde de țara de origine și de statutul economic. E ciudat să auzi că unii din Hong Kong sunt descriși ca expați iar alții nu. Toți cei cu origini într-o țară occidentală sunt considerați expați…menajerele filipineze sunt considerate ”oaspeți”, chiar dacă sunt aici de decenii. Chinezii sunt rareori considerați expați. Este un dublu standard care și-a făcut loc și în politica oficială”.

Aceeași situație cu Africa și Europa. Cei mai buni profesioniști africani care vin să lucreze în Europa nu sunt considerați expați. Sunt imigranți. Punct. ”Lucrez pentru multinaționale. Fiind negru nu am reușit să-mi câștig statutul de ”expat”. Sunt un imigrant cu înaltă calificare, asa cum mi se spune in jargonul corectitudinii politice”, spune un african pentru The Guardian.

”Albii rareori spun că ar fi privilegiații unui sistem rasist. Responsabilitatea noastră este sa le negăm aceste privilegii legate de o ideologie perimată a supremației. Dacă îi vedeți pe ”expații” albi în Africa, spuneți-le imigranti. Daca asta le jignește superioritatea albă, atunci nu au decât să se întoarcă în Europa și să stea aici. Trebuie deconstruită această viziune depășită asupra lumii”, scrie The Guardian.

Toți refugiatii sunt imigranți, nu toți imigranții pot fi refugiați

Revenind la dezbaterea imigrant-refugiat, iată cum este definit ”refugiatul” de Conventia de la Geneva din 1951. ”Termenul refugiat se va aplica tuturor celor care, temându-se să fie persecutați pe motive de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau pentru opiniile lor politice, se află în afara țării a cărei cetățenie o deține și nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu vrea să ceară protecție din partea acelei țări, sau care, dacă nu au cetățenie, se află în afara țării în care au reședința obișnuită în urma unor evenimente din cauza cărora le este teamă să se întoarcă”.

Acest statut de refugiat se pierde odată cu schimbarea situației din țara de origine sau in cazul în care persoana respectivă se reîntoarce acolo voluntar sau își schimbă cetățenia, scrie Le Monde.

Refugiat devine acea persoana care depune o cerere de azil și un stat consideră că el a fugit din țara sa din cauza unor amenințări grave. Această condiție trebuie demonstrată: refugiatul trebuie să facă dovada amenințărilor la care este supus. O cerere de azil este în mod normal individuală.

Există însă și cazul particular al conflictelor generalizate, aplicabil pentru actualele conflicte din Libia, Siria, Afganistan, Irak, conflicte recunoscute pe plan internațional.

În cazul unui aflux mare de imigranți care fug din calea unor asemenea conflicte, Înlatul Comisariat ONU pentru Refugiați prevede că: ”capacitatea de a realiza un interviu personal cu fiecare refugiat care a traversat frontiera nu este suficientă – nu va fi niciodată. Acest lucru nu este necesar în cazul în care, în asemenea condiții, motivul fugii lor este evident”. Aceste persoane sunt recunoscute automat ca refugiați, fără a mai trebui să aducă dovezi. Sunt excluse de la acest tratament persoanele despre care există date că ar fi comis acte de violență.

Dacă toți refugiatii sunt imigranți, nu toți imigranții pot fi refugiați. DEX-ul arată că imigranții sunt persoane care vin într-o țară străină pentru a se stabili aici. În cazul imigranților ce vin din Africa sau Orientul mijlociu pe Mediterana se aplică această definiție. În cazul celor care vin din state în curs de dezvoltare în căutarea unei vieți mai bune, ar trebui folosit mai degrabă termenul de ”imigrant economic”, sugerează Înaltul Comisariat pentru Refugiati. Aceștia din urmă sunt și categoria cea mai puternic afectată de politicile dure în materie de imigrație, acuză Înaltul Comisariat ONU.

Contactat de Le Monde, Înlatul Comisariat pentru Refugiați precizează că, având în vedere violențele și persecuțiile din Orientul Mijlociu și Africa, actuala criză este o ”criză a refugiaților”, deși organismul onusian folosește depotrivă termenul de refugiat și cel de imigrant.

Pentru Amnesty International lucrurile trebuie stabilite mai riguros: termenul de refugiat nu poate fi folosit decât când este vorba despre un solicitant de azil a cărui cerere a fost aprobata. Restul sunt imigranți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.