De ce ard oamenii de vii în tramvaiele bucureștene

Gunoiul ascuns sub preșul RATB de Gabriela Firea s-a împrăștiat în toată Primăria Capitalei. Minciunile primarului general au fost devoalate, iar incompetența sa în administrarea orașului nu mai poate fi negată. Incidentul de miercuri, când un tramvai a luat foc în mers, și ratarea licitației pentru achiziționarea unor vehicule noi au scos la iveală mai multe fapte: 200.000 de euro au fost pierduți prin transferarea banilor într-un cont fals decât cel al furnizorului de piese de schimb al RATB, un caz penal pentru trafic cu textile al directorului de achiziții din regia de transport public și demiterea președintelui CA, care este și șeful de corpului de control al primarului general.

Miercuri dimineață, un tramvai a luat foc din mers, în sectorul 6. Cinci persoane au încercat să se arunce, de spaimă, şi au suferit luxaţii la picioare. Alţi doi călători au făcut atacuri de panică, după ce vehiculul a fost invadat de fum. Incidentul s-a petrecut în apropierea mall-ului AFI Cotroceni din Bucureşti, între staţiile Vasile Milea şi Razoare, iar tramvaiul aparţine liniei 25. Pompierii și călătorii au afirmat că nu se vedeau flăcări, ci doar fum, şi că incendiul s-ar fi produs în partea de jos a ramei de tramvai. Vatmanul este cel care a reuşit să-şi păstreze sângele rece, să oprească vehiculul şi să iasă afară cu stingătorul. Când au ajuns pompierii, incendiul era deja stins. Primăria Capitalei a anunțat că a fost formată o comisie de anchetă la RATB, pentru a depista cauzele incidentului produs pe linia tramvaiului 25.

Țapii ispășitori

Un comunicat transmis de Primăria Capitalei în după amiaza zilei de miercuri a fost surprinzător. Ni se comunică demiterea conducerii Direcţiei Achiziţii din PMB de către primarul general, Daniela Mincu. Cu această ocazie, Gabriela Firea și-a amintit de licitația ratată de pe 16 august, la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Firea susținea că din cauza zilelor libere de pe 14 și 15 august, cei 15 ofertanți nu au putut face plățile la timp. Miercuri, 23 august, primărița părea că s-a răzgândit. „Sunt profund nemulţumită de modul în care se desfăşoară activitatea acesteia şi, în special, de modul în care a gestionat licitaţia pentru achiziţia de autobuze. Ne aşteaptă licitaţii complexe, pentru proiecte esenţiale de dezvoltare a Capitalei, şi nu putem accepta tergiversarea unor proceduri şi termene din cauza unor funcţionari care nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, fie din incompetenţă, fie din interese nelegitime. Am analizat şi modul în care conducerea RATB şi consiliul de administraţiei al Regiei au asigurat suportul tehnic pentru această licitaţie. În concluzie, în această dimineaţă, am acceptat demisia preşedintelui Consiliului de Administraţie al RATB“, spunea Firea în comunicat. Ce nu a spus primărița este că Dumitru Catană, ex-președinte CA al RATB, este și șeful Corpului de Control al primarului general. El a fost numit la conducerea CA RATB pe post de „câine de pază“, dar s-a trezit în situația că Dumitru Catană ar fi trebuit să se ancheteze singur, așa că i-a cerut demisia de la RATB.

Șef la achiziții, arestat

Cauzele defecțiunilor produse la tramvaiul care a luat foc nu puteau fi puse decât pe seama vechimii vehiculului și pe lipsa de piese de schimb, care este de notorietate la RATB. Numai că Serviciul Achiziții din RATB nu are șef de aproape o lună, după ce a fost arestat în iulie, într-un dosar în care este implicat și managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Gabriel Popa. Fostul director de achiziții Florin Badiu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul de evaziune fiscală sub formă continuată și constituire de grup infracțional. Decizia nu este definitivă. În dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, acesta mai este acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988, 90 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
„Din cercetări a reieșit că, pe raza municipiului București și a județului Ilfov s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum și în alte județe din țară, se precizează în comunicat. Produsele ar fi fost importate din Turcia. Sindicaliștii din RATB spun că nici conducerea regiei nu era străină de subiect, dovadă fiind faptul că personalul a primit în dotare prosoape turcești pentru a fi folosite în procesele de muncă.

Primele suspiciuni

Aceste evenimente conduc la un alt aspect, care a fost dezvăluit autorităților de control, dar și Primăriei Capitalei. În decembrie 2016, RATB a pierdut, la propriu, 200.000 de euro. Banii ar fi trebuit să ajungă la firma SC Knorr Bremse și reprezentau contravaloarea pieselor de schimb livrate regiei. „Acești bani publici au fost pierduți. Contul a fost fals. În această acțiune au fost implicate atât Direcția economică, cât și controlul financiar preventiv“, se spune într-un document care a fost transmis Primăriei Capitalei de către Sindicatul Transportatorilor APT. Oamenii își amintesc că în primele zile ale anului, după ninsori abundente, directorul general al RATB, Radu Orzață, a fost demis pentru că „nu a înlăturat zăpada din stațiile RATB“, după cum spunea Gabriela Firea. Faptele conduc la suspiciunea că „pierderea“ celor 200.000 de euro este motivul demiterii fostului director. „Conducerea RATB a creat un prejudiciu de un milion de lei, în urma câştigării în instanţă a unor procese intentate mai ales de foştii directori ai RATB, daţi afară de Consiliul de Administraţie ai regiei. Acesta este preţul rotaţiilor politice la conducerea RATB, care ar urma să umfle bugetul local cu echivalentul a 223.000 de euro. Fapta a fost constatată de Curtea de Conturi în raportul publicat în anul 2016. Au dispărut piese de pe autobuze în valoare de minimum 3.000.000 de euro. Au dispărut terenuri exploatate de RATB și aflate în patrimoniul Municipiului București“, se mai spune în memoriul depus de sindicaliști la Primăria Capitalei. Enumerarea acestora continuă și se menționează și numirea politică a unor șefi incompetenți plus angajările fără număr de personal în RATB, această faptă fiind asimilată abuzului în serviciu și traficului de interese. De patru ani, angajările sunt blocate la RATB și, cu toate acestea, s-au făcut sute de angajări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.