De ce aş vota Donald Trump

A fost visul meu să văd America, dar, după ce am văzut-o, mi-am dat seama cât de importantă este Europa – din punct de vedere cultural şi istoric. Am fost îndrăgostită de America, datorită filmelor americane, a actorilor americani celebri şi frumoşi, a muzicii uşoare americane; dar nu mai sunt, după ce am aflat de minciuna aruncată pentru a ataca Irakul, acţiune iresponsabilă recunoscută ca atare acum, care a destabilizat Orientul Mijlociu.

M-am bucurat nespus de acceptarea noastră în NATO şi în Uniunea Europeană – părea să fie singura soluţie, la stadiul de neinformare (dezinformare) a românilor. Astăzi îmi dau seama însă că, intrând în NATO, am zis adio unirii cu Basarabia, am fost de acord să ne desfiinţăm practic armata, să trimitem trupe în “teatre de război” ca să joace în “piese de razboi” scrise de SUA, şi că, acceptând baze militare NATO în România, ne periclităm siguranţa naţională, nu o întărim. De asemenea, îmi dau seama şi că, intrând în Uniunea Europeană, am zis adio suveranităţii noastre – iar dacă UE devine federaţie, am zis adio şi independenţei noastre.

America nu mai este ţara pe care rezistenţa noastră din munţi contra comunismului a aşteptat-o în zadar să intervină să ne scape; republica a devenit între timp imperiu global (neintenţionat, zice G. Friedman [2], dar nu-l cred), iar preşedintele ei a devenit “împărat” (“împăratul american”, “un împărat global” [2]), poziţie “uneori stânjenitoare, incomodă (şi niciodată explicit afirmată)”.

Când am ieşit din comunism la lumină, în 1989, am crezut că lumea liberă rămăsese pe loc, dar ea se schimbase, şi nu musai în bine. Este evident progresul tehnologic, dar şi “progresul” (creşterea) inegalităţii în ceea ce priveşte salariile şi veniturile, în America în special [4].

Aparent este mai multă democraţie în America, şi se doreşte “promovarea democraţiei” şi în Orientul Mijlociu [1], Africa etc., dar în fapt este mai multă minciună. Statele sunt conduse de marile corporaţii, iar interesul naţional este interesul acestora.

America este într-un “declin lin”, lovită de globalizare ca de „un uragan de gradul 5”, şi trebuie să se adapteze. Dar “lumea la care Statele Unite trebuie să se adapteze este, într-o foarte mare măsură, «produsă în America»”[3].

Am selectat mai jos în Anexă opinii ale unor cunoscuţi intelectuali americani şi ale celui mai mare economist francez despre situaţia din America.

Aceasta fiind situaţia, pe scurt, în America, şi în lume, cine va putea schimba ceva în bine în următorii patru ani dintre cei doi candidaţi la preşedinţia americană, Hillary Clinton (partidul democrat) sau Donald Trump (partidul republican)? Contrar opiniei cvasi-unanime (de ce oare?) din media românească, cred că doamna Clinton va perpetua situaţia de faţă, fiind parte a sistemului care a adus America aici, şi doar Donald Trump ar putea face America mare din nou. De aceea, aş vota Donald Trump.

Prezint şi discursul lui Donald Trump ţinut la 13 octombrie în Florida. A se vedea şi

Bibliografie

[1] N. Chomsky, Intervenţii, Editura Vellant, 2007 (Interventions, 2007, Published first in English in North America by City Lights Books/Open Media)

[2] G. Friedman, Următorul deceniu: De unde venim … şi încotro ne îndreptăm, Editura LITERA, 2011 (The Next Decade: Where We’ve Been … and Where We’re Going, 2011).

[3] Th. L. Friedman, M. Mandelbaum, Ce am fost. Cum au pierdut Statele Unite supremaţia în lumea pe care au inventat-o şi cum o pot redobândi, Editura POLIROM, 2012 (That Used to Be Us. How America Fell Behind in the World It Invented and How We Can Come Back, 2011).

[4] Th. Piketty, Economia inegalităţilor, Editura POLIROM, 2014 (L’économie des inégalités, Éditions LA DÉCOUVERTE , Paris, France, 1997, 2008, 2014).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.