De ce au ars arhivele Astra și ASF?

Pompierii și polițiștii au reușit, după o lună și jumătate, să efectueze cercetarea la fața locului în urma incendiului care a afectat în luna mai firma Global Archive Management din comuna Dărăști, județul Ilfov. Surse apropiate anchetei ne-au declarat că sunt luate în calcul două variante: acțiunea intenționată sau natura electrică.

Anchetatorii care investighează cauzele producerii incendiului de la Global Archive Management din comuna Dărăști, județul Ilfov, au efectuat cercetarea la fața locului, în baza avizelor emise de Inspectoratul de Stat în Construcții. Au fost prelevate de la fața locului mai multe probe, iar în urma acestora se conturează două variante de lucru: natura electrică sau acțiunea intenționată. Criminaliștii de la IPJ Ilfov au ridicat imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Echipa comună de lucru, formată din pompieri și polițiști, va înainta procurorului de la Parchetul Cornetu posibila cauză. Cercetarea la fața locului s-a făcut fără a se folosi echipamente sau utilaje, ci doar factorul uman, având în vedere faptul că scheletul clădirii se putea prăbuși în orice moment. Surse din cadrul Parchetului Cornetu au declarat că deocamdată nu se pot pronunța asupra unei cauze exacte. Pe 26 mai, depozitul firmei Global Arhive Management din comuna Dărăști a fost cuprins de flăcări. Abia după zece zile pompierii au reușit lichidarea incendiului. Societatea are ca principal obiect de activitate arhivarea documentelor. Se pare că în incendiu au fost distruse multe documente privind finanţări nerambursabile derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi sute de metri liniari de acte ale Agenţiei de Muncă Ilfov, pe lângă documente bancare şi de asigurări ale BancPost, BRD, Piraeus Bank, OMNIASIG, LeroyMerlin. Pe lista instituțiilor de stat care au încheiat contracte cu firma se mai află Forțele de Muncă Ilfov, Teatrul Evreiesc, precum și autorități subordonate unor primării de sector din București și județul Ilfov.

Ideea unei mâini criminale a fost lansată și de jurnalistul Radu Soviani. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni TV că arhiva, în care se aflau documentele unor bănci foarte importante din sistem, a fost incendiată în mod intenționat.

„Eu insist că dacă cineva ar vrea să dispară documente prin ardere, într-o cameră în care nu pot arde, are tot interesul să dispară acele acte. Sunt documentele unor bănci foarte importante din sistem“, a spus Soviani. „Documentele societății de asigurare Astra se aflau acolo și s-au făcut scrum, cu posibilitate zero de reconstituire a acestora. Arhiva Astra, dacă s-ar afla acolo, nu s-ar afla că a dus-o Astra acolo. Ci că Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a recunoscut la un moment dat că are un contract cu o societate privată pentru arhivare, că nu găsea documentele Astra atunci când i le cerea DNA. Bănuiala mea ar fi că o parte din arhiva Astra și arhiva ASF se aflau în acel incendiu“, a spus Radu Soviani.

Precizare ASF: „ASF nu a avut şi nu are relaţii contractuale cu societatea Global Archive Management (GAM) al cărei depozit a ars în incendiul ce a avut loc la sfârşitul lunii mai a acestui an. Prin urmare, documentele aflate în arhiva ASF nu au fost afectate de acel incident”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.